terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

verwondering

Ricardo van Rhijn verdedigt (als hij al speelt) al jaren als een Jeannette op Snoopysloffen, is te lui om zijn eigen aanvallende prutswerk te herstellen en kijkt nog steeds met de air van een arrivée uit zijn ogen.
Resultaat? Deze Amsterdamse bankzitter kan voor € 3,5 miljoen naar Galatasaray.

Jeremain Lens speelt dit seizoen bij Sunderland, dat hem voor dik 11 miljoen euro overnam van Dynamo Kiev. De transfer vond plaats op voorspraak van Dick Advocaat, die even daarvoor was ingegaan op dit Engelse avontuur. Dickie hield met kunst en vliegwerk Sunderland in de Premier League, maar de club moet ook dit jaar vrezen voor degradatie. Advocaat is inmiddels alweer weg. De prestaties van Lens zijn volgens de nieuwe trainer, Sam Allardyce, geen knip voor de neus waard en Lens mag weg.
Resultaat? Deze bankzitter kan bij AC Milan aan de slag.

Guus Hiddink verklootte de EK-kwalificatie van Oranje, ondanks het feit dat bijna de helft van Europa mee mag doen met het toernooi komende zomer in Frankrijk. Guus zag een stijgende lijn omdat Oranje wist te winnen van Letland (!), maar hij mocht van de KNVB deze nakende zegetocht tot zijn eigen verbazing niet afmaken. De wijze waarop Guus zijn congé kreeg is mogelijk niet sjiek, maar dat is het accepteren van afkoopsommen na apert wanpresteren ook niet.

Een onsje minder verongelijktheid zou Guus zeker sieren, maar in het huidige tijdsgewricht is men de schaamte al lang voorbij.
Resultaat? Guus kan als interim-boss bij Chelsea olieroebels opstrijken.

Ik verwonder mij nog steeds over de impulsiviteit van de voetballerij.
Men weet alles over iedereen: van elke speler en trainer zijn statistieken, eetgewoonten en fashionvoorkeuren a la minute opvraagbaar. Dan weet je dus dat je met Van Rhijn geen oorlog gaat winnen, dat Lens ongeveer 1 op 4 loopt en speltactisch maar wat doet en dat Guus al vele jaren geen zak meer presteert. En dan nog kijkt niemand verbaasd als zijn eerste mediaquote het aantrekken van Didier Drogba als assistent bij Chelsea betreft.
Hoe bedoel je, Guus?
Chelsea huurt jou in voor een half seizoen en je kunt nog geen training zonder Drogba?
Als assistent??
Hoe werkt dat, Guus?
Ik heb zo lekker met hem samengewerkt, toen ik de eerste keer als caretaker manager bij Chelsea was, aldus de Varssevelder.

Drogba wordt ingehuurd als schild voor Guus, niets meer en niets minder.
Trekt het schip niet vlot, dan kunnen de supporters niet helemaal Guus afbranden, omdat hun held (Drogba) dan medeverantwoordelijk is voor het debacle.
Een slimme, doch doorzichtige truc, die overigens ook door de huidige bondscoach Danny Blind is gehanteerd. Hij trok direct Marco van Basten aan als assistent.

De andere quotes van Guus die opvielen nadat hij bij Chelsea was binnengehaald zijn nader beschouwd helemaal een brevet van onvermogen:

Chelsea moet Vardy (Leicester City topscorer) of Texeira (topscorer Shakhtar Donetsk) halen.

Opportunisme troef.
Voetballen in de top is dus niet zozeer de spelers een speelwijze aanbieden wat ze kunnen doen om met elkaar beter te functioneren, nee, je moet doelpunten kopen.
Meer niet.
Alsof doelpunten ontstaan vanuit één man, degene die de bal tegen de touwen werkt.
Zo is Sanogo zeker ook gescout door Arsenal.
En nadien gehuurd door Ajax.

Al deze debiliteiten daargelaten ben ik benieuwd waar Hakim Ziyech naartoe gaat.
En welke club zijn trainer voor Mourinho gaat inruilen.
Tot die tijd sluit ik af met de trieste constatering dat Sneijder mogelijk met Van Rhijn moet gaan voetballen en AC Milan blijkbaar spelers van Sunderland interessant vindt.

Fijne jaarwisseling.

copyright by © judge