terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

Scholletje

Scholletje.
Ik ben niet bekend met de mogelijk typisch Mokumse betekenis van deze bijnaam, maar het lijkt me geen beste bijnaam.
Het klinkt glad, plat, zonder inhoud, altijd twee gezichten hebbende en dan ook nog de verkleining. Niet de Schol, maar Scholletje.

Danny Blind is de drager van deze dubieuze bijnaam. Hoe hij eraan gekomen is, Joost (ook een bijnaam) mag het weten, maar het vermoeden knaagt dat hij vroeger iets heeft geflikt, dat hem niet in dank afgenomen werd. Het was niet eens een wereldschokkend iets, gewoon een geniepig kolerestreekje, vandaar de kleinerende versie van de platvis: Scholletje.

In de voetballerij is het een eeuwlang gemeengoed geweest, met een beetje mazzel kreeg je een bijnaam. Het kan maar zo overgewaaid zijn uit Zuid-Amerika, want de meeste Braziliaanse voetballers dragen hun alias als primaire aanspreektitel.

Hoeveel mensen zullen Edson, Edson hebben geroepen toen Pele in hun gezichtsveld verscheen? En wat dacht je van Mane? Zo werd hij door zijn zusters genoemd, maar de illustere dribbelaar was toch echt wereldberoemd onder de noemer Garrincha. En zo kun je nog wel even doorgaan, wie was Arthur Antunes Coimbra bijvoorbeeld? Wie schuilt er achter de naam Kaka? Andere vraag, wat betekent dit? Hetzelfde als bij ons? Wist U dat Pato eend betekent? En dan de Argentijnen: wie is el Narigon, la Bruja, el Burrito, el Conegito, el Flaco, wie speelden er in la Quadra Magica van River Plate? Wie heet de Prins, de Luis, de Wezel, het Pluisje, het Haar? Welke teams gaan schuil achter los Bosteros? En las Gallinas?

We kunnen er in ons land ook wat van. Mogelijk niet zo kleurrijk (maar dat ligt alleen aan de taal), maar de Goddelijke Kale is een aardige. Het Gouden Binnentrio, het kan beroerder. Snabbel en Babbel, Keessie Pyromaan, de Kromme niet te vergeten, IJzeren Rinus, Theo de Tank, de Beer van de Meer, de Vlo, Heinz Kroket, Ed Konijn, de Verlosser, Paco, de Nees, MiepMiep, de Keu, het Aambeeld.

In onze eigen amateurcontreien voetballen Giro (medecolumnist), Marijnissen, Keltie, Te Laat, Ali M., Dikke Peter, Schaap (sorry, geen bijnaam), Schmiegel, Sjoffer/Blaf/Jeffels, Tyson/Kale Haan/Chemo (beide spelers hebben er zoveel, dat ze soms maar weer gewoon Jef en Thijs genoemd worden).
In eerder seizoenen bevolkten But, Shake en The White de elftallen, samen met Lango Mo (we hadden later ook een Dikke Mo), de Zabaglione Brothers, Pipo, de Spelverdeler van Midden-Aarde, Rellen-Henk, Smurf, Kniv, Bongo, C, JewBoy, Inca, Schimanski, Kris, Hamann, Romario en ondergetekende:

Judge

P.S. wie luistert er in België naar de bijnaam Het Brommertje?

copyright by © judge