terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

Crazy Gang

Afgelopen zondag maakte AZ-trainer Gertjan Verbeek een opvallende opmerking, na afloop van de met 3-1 verloren wedstrijd tegen Feyenoord. Hij was verontwaardigd over de wijze waarop dingen gaan, welke kant het opgaat met het nationale voetbal. Hij was toch bang dat we op deze manier nog meer de aansluiting missen met het Europese topvoetbal. De verslaggever souffleerde: zijn we watjes? Verbeek: nou, dat willen ze wel van ons maken, ja. Daarna refereert hij nog aan een scheidsrechter die niet de baas in het veld was, inconsequent floot waardoor spelers niet wisten waar ze aan toe waren, kortom AZ was niet het slechtste team op het veld maar we hebben wel verloren.

Verbeek maakte verkapt een opmerking die gezien zijn spelersmateriaal als een tang op een varken slaat. Nu is dat laatste in Jubbega e.o. mogelijk een nationaal tijdverdrijf, beter bekend als zwientje tik, maar daarover een andere keer meer. Verbeek vond dat de arbiter met zijn beslissing om AZ-verdediger Viergever met rood naar de kant te sturen getuigen van een verkeerde inschatting. Europees wordt er a) blijkbaar veel grover het duel aangegaan of b) bij een dergelijke overtreding volstaan met geel, of minder.

Watjes wordt je ervan. In Europa aan de wolven overgeleverd.
Verbeek ziet graag een mannelijk duel, waarbij de hardheid niet wordt geschuwd.
Ik ook.
Maar als ik naar de selectie van AZ kijk denk ik niet meteen: Crazy Gang.
Ik zie geen Vinnie Jones in de defensie, geen Dennis Wise op het middenveld of een John Fashanu in de spits, alledrie iconen van een ploeg voetbalschooiers (Wimbledon) die in 1988 de FA-cup won ten koste van het grote Liverpool.
Qua huidskleur en lichaamsbouw komt Jozy Altidore nog in de buurt van zijn Britse compaan in de voorhoede, maar dan houdt ook stante pede de overeenkomst op. Een beetje Humberto versus Mandingo.
En dan is Altidore nog de grootste van alle AZ-spelers.

Geen Crazy Gang dus.
Dus waar baseert Verbeek zijn wens op dat er wat mannelijker wordt gefloten (lees: minder wordt gefloten)?
Adam Maher zou na het eerste succesvolle trucje over de borden worden geschopt als de vaderlandse scheidsrechterkorps niet zo watterig zou fluiten. Roy Beerens, Maarten Martens, Willie Overtoom, het lijkt mij dat zij gedijen bij zaalvoetbalachtige arbitrage. Of wil Verbeek beweren dat deze jongens beter presteren onder de leiding van een halfblinde Schot die zijn fluit is vergeten en nog nooit van kaarten heeft gehoord?
Dat het wat AZ betreft best wat harder mag?
Wat minder watterig?
Zodat ze de aansluiting niet gaan missen met het Europese topvoetbal?
Hij kan zich beter zorgen maken dat AZ weer de aansluiting gaat krijgen met het Nederlandse topvoetbal, want al was zijn ploeg volgens eigen zeggen niet de slechtste op het veld, ze hadden wel verloren.
Laat dat nu net een teken zijn van topvoetbal: minder zijn en toch winnen.

Misschien een aardig tegeltje Delfts blauw voor aan de muur in de kleedkamer:
play smarter, not harder.

copyright by © judge