terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

woorden

Schelden doet geen zeer. Een adagium dat zelden door gepeste leerlingen op scholen wordt onderschreven, maar desalniettemin moet men geestelijk pijnlijke bewoordingen maar als regenwater langs de schouders laten afglijden. Althans, dat adviseert men. Het is immers geen dreun voor je kop of een schop voor je donder, dus doet het geen pijn. Pijn wordt met de fysiek verbonden, anders is het maar iets psychisch. Typhushond of kankerneger, ach het zijn maar woorden, nietwaar?
Dat woordkeuze wel degelijk bepalend is merken we als men zaken die scheef zijn probeert recht te praten. Dan worden woorden gekozen die als een mantel der incestueuze liefde de eigen aanhang bedekken. Zo worden oorlogen goedgepraat, seksueel misbruik, maar ook de zieke acties van raddraaiers die iedere week weer de gang naar het stadion voor de normale supporter tot een boetedoening maken.

Interim hoofdtrainer van ADO Den Haag, Lex Schoenmaker, kwam in het programma Voetbal Insite nog even terug op de bestorming van het veld door honderden raddraaiers. Toenmalig trainer Frans Adelaar voelde zich bedreigd en gaf enkele uren later de brui aan het trainersbestaan in Den Haag. Mafkezen met een gestoorde blik vol leeghoofdigheid en debiele agressie in de ledematen liepen over het Haagse speelveld, geen mens kon bevroeden of hier ook nog hamers, messen, boksbeugels, ploertendoders of gewoon legerkisten met stalen neuzen de zielloze actie kracht zouden gaan bijzetten. Het bleef gelukkig bij vreedzaam protest, maar niemand zou er een dubbeltje voor durven te verwedden. Een ludieke actie, volgens Schoenmaker. Alsof een stelletje deugnieten kattekwaad aan het uithalen waren. Geen hond die bij zijn verstand is zou zulk tuig onder zijn partytent willen hebben, maar bij ludieke Lexy kunnen deze schooiers blijkbaar altijd binnenvallen. Onaangekondigd, maakt niet uit. De jongens die daags later voor de camera hun actie trachten van een zinnige verklaring te voorzien hadden zich toevallig wel allemaal met bivakmutsen getooid. Speelse boefjes, Spielerei volgens Lex.
Als dit ludiek is, dan wil ik er niet bij zijn als het ècht lollig wordt.

In Amsterdam werd de klassieker tegen Feyenoord van sfeerverhogende zaken voorzien. Een spandoek met een tekening van het bombardement van Rotterdam werd begeleid met de gezellige tekst Bloody Sunday. Oorlogsslachtoffers in Rotterdam, gesneuvelden door politiegeweld in Belfast, ze werden allemaal even in the picture gezet door de zogenaamde sfeergroep (hij bestaat echt!) van de Ajax-aanhang. Dat maakt de wedstrijd wel zo gezellig, alleen jammer dat ze de sfeercollegae van Feyenoord niet even hadden gemobield, want dan hadden die jongens ook nog even een leuk spandoekje kunnen maken met een afbeelding van een gezellige gaskamer of een kaartje enkele reis Auswitsch.

Debielen zijn er in alle soorten en maten, kleuren en geloven, maar de woorden ludiek of sfeer slaan als een tang op een varken bij dit soort uitspattingen. Achter de tralies met dit soort uitwassen, of beter nog: een partijtje ludiek knokken in een altijd sfeerverhogend Beverwijks weiland. Hek er omheen en hakken maar. De laatste die over blijft heeft gewonnen en krijgt een gratis kaartje voor het relschoppersvak van Paris Saint Germain. Met een beetje mazzel wordt ie door een gendarme die eieren voor zijn geld kiest doodgeschoten. Hebben we weer een sfeervolle reportage. Iets ludieks voor op een spandoek in de eerstvolgende wedstrijd van ADO Den Haag tegen Ajax.
Of andersom.
Die jongens houden wel van een geintje.

Zieke honden.

copyright by © judge