terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

ADO 100 jaar

ADO 100 jaar.
Er zullen een paar pinten doorheen gaan op het feestje, dat is zeker. Wie komen er? Waar heb je het over? Een eeuw is lang, een aantal zullen zwelgen in het verleden, anderen zemelen over de toekomst. Rellen en spreekkoren zijn net zo Haags als Harrie, maar dat zijn de navolgende spelers ook:
Ernst Happel, Aad Mansveld, Ton Thie, Lex Schoenmaker, Dick Advocaat, Martin Jol, Tscheu La Ling, Harry van der Laan, Cor Lems en Marco Gentile, zomaar een greep uit de historie van de roemruchte residentieclub. Wat opvalt is het hoge gehalte aan lastpakken, zeg maar Mido’s en Van Persies. Lastig voor de scheidsrechters, voor trainers, voor tegenstanders, soms zelfs lastig voor zichzelf.
Maar wat is lastig?
Om met de illustere Happel te beginnen, der Weltmeister was lastig te doorgronden, omdat hij zich zelden met meer dan twee volzinnen uitte. Trainers? Zuviel monologen. Kein geloel, was hèt credo van de trainer die met ADO in 1968 de beker won.
Steunpilaar van de successen was Aad Mansveld, die samen met Ton Thie deel uitmaakten van de selecties die in 1975 eveneens de KNVB-beker grepen. Mansveld was in het seizoen daarop tijdens de Europacup II campagne tegen West Ham United de eerste verdediger die een hattrick maakte (in 39 minuten).
Lastig? Aad Mansveld bleek lastig af te stoppen.
Ton Thie, doelman van de succesgeneratie, is nog het meest bekend geworden door zijn wereldberoemde opponent. In het Zuiderpark kreeg Thie het befaamde doelpunt tegen van Johan Cruijff, met het wapperende lint in de hand. Vereeuwigd worden mét, het kan beroerder.
Lastig? Alleen te passeren met onmogelijke ballen zoals die van De Meester zelf.
Lex Schoenmaker, Dick Advocaat en Martin Jol zijn na hun carrière als voetballer van ADO bekender geraakt dan tijdens hun activiteiten op de Haagse gewijde grond. Sexy Lexie als assistent van Mansveld, Van Hanegem, Israel en momenteel Frans Adelaar; Dick Advocaat als trainer van PSV en Glasgow Rangers en bondcoach van Oranje tijdens twee eindtoernooien (1994 en 2004) en Martin Jol als trainer van RKC en sinds enkele maanden hoofdtrainer van Tottenham Hotspur.
Lastig? Allemaal, Schoenmaker als linksbuiten, Advocaat als kuitenbijter en Jol haalt het liefst lastige spelers binnen, zoals El Hamdaoui van Excelsior en Mido, gehuurd van AS Roma.
La Ling zou lastig in het Chinees kunnen betekenen. Tschen, zoals zijn officiële naam luidde, deed wat hem goeddunkte, zowel in het veld als daarbuiten. Als hij in zijn hum was schaarde hij een complete achterhoede aan flarden en gingen alle ballen op Tscheu, maar als hij zijn dag niet had, dan kon men volstaan met het plaatsen van een pillonnetje.
Harrie van der Laan was een scorende spits van FC Den Haag in de jaren 90. Hij houdt het officiële record van de club in handen als het gaat om snel scoren: in 10 seconden had Van der Laan de bal in het net van MVV gewerkt (22 december 1991). Harrie was een klein opneukertje met een binkie-kleurspoeling, maar wist zijn neus voor doelpunten wel te transfereren naar Feyenoord.
Lastig? Van der Laan was een draaikont in de zestien, dat is altijd lastig.
Cor Lems was gezegend met een goeie pass en dito spelinzicht, maar zag zichzelf immer gepasseerd door de topclubs, omdat hij grossierde in gele en rode kaarten. Lems had lang haar en een kort lontje, dat was voor de meeste arbiters voldoende om Cor het liefst voorafgaand aan het duel alvast van een gekleurde kaart te voorzien.
Cor Lems was voor iedere tegenstander lastig, zowel aan de bal als in het duel.
Als laatste het neefje van het beruchte Italiaanse kapmes (Claudio Gentile) uit de tachtiger jaren, Marco Gentile. Het zat in de genen, want langs Marco kwam je niet, in ieder geval niet heelhuids. Romario werd ooit een enkelbreuk geschopt door de Haagse schoffelaar, en vele anderen belandden in ieder geval in de lappenmand. Het deerde Gentile niet, hij werd niet betaald om de mooie voetballer uit te hangen.
Lastig te passeren, dat was Marco Gentile.

Zomaar een greep uit de historie van de slapende reus, dat regelmatig scorende Oranjeklanten afleverde als Wim Tap, Bram Appel en Mick Clavan. Ten onder gegaan aan lastpakkerij van spelers en aanhang, maar inmiddels weer stapje voor stapje haar lijfsbehoud in de eredivisie veilig stellend. ADO is lastig voor Feyenoord en Ajax en mag binnenkort voor de kwartfinale beker aantreden tegen Ajax. Het heeft even geduurd, maar langzaam aan wordt ADO wakker. En dan moet iedereen weer rekening houden met de groen-gelen.
Dat zou toch mooi zijn voor de competitie, want er zijn al genoeg kleurloze clubs in de eredivisie. Het is tijd voor lastpakken.
Den Haag heeft ‘t, nu hopen dat ze ’t houden.

Gefeliciteerd.

copyright by © judge