terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

bommetje

Directeur Betaald Voetbal Henk Kesler moet wel even hartgrondig gevloekt hebben toen de bondscoach van Jong Oranje, Foppe de Haan, de speelwijze van het èchte Oranje ter discussie stelde. De vloek was binnensmonds, of althans niet hoorbaar voor zijn omgeving, zoals het een heer van stand betaamt, maar desalniettemin gemeend. Je zou je Henk Kesler kunnen voorstellen, even uit zijn normaliter onberispelijke rol vallend:
Godsgloeiend, we hebben het al zwaar zat rondom het Nederlands elftal en de maar weinig overtuigende speelwijze, komt die Friese klootzak ook nog langs met zijn gezever over 4-4-2! Hij mag godskolere zelf bepalen hoe ie met die jochies speelt, maar laat hem zijn smoel houden over het Echte Werk zeg! Twee keer wint ie tegen van een paar buitenlandse kleuters en meneer weet meteen hoe Van Basten zou moeten spelen!Zijn speelwijze bij Heerenveen is niets anders geweest dan: geef de bal aan Camataru, geef de bal aan Tomasson, aan Albäck, aan Van Nistelrooy, aan Sibon, aan Huntelaar en aan Alves en dan zien we wel verder!
Een bondsvazal klopt aan de deur van het kantoor van de directeur: meneer Kesler, de heer Van Basten is er voor u.
Van Basten beent binnen en gaat vol ongenoegen zitten. Hij retoreert: Wat wil die ouwe Friese postduif nu eigenlijk? Mijn functie? Denkt ie mij te kunnen wippen of zo, omdat ie met een elftalletje waar niemand, behalve die sukkels van Talpa, maar dan ook niemand een reet om geeft twee keer wint? Vorig jaar zat ie al te zeiken met die Huntelaar, dat ie mee had gemoeten naar Duitsland (wk 2006, red.). Had ik het maar gedaan, dan had ie geen zak bereikt! Niks geen Europese titel, maar gewoon langs je Friese ballen met dat kutploegie! Nu krijg ik al dat gezeik van de media weer over mijn nek!
Perschef Kees Jansma stormt ketterend binnen. Wat denkt die halvegare wel! Waarom hebben we een persprotocol opgesteld? Om je reet mee af te vegen? Henk, die Friese boswaterbejaarde zit toch bij jou aan de lijn? Waarom houdt ie zijn smoel dan niet tegen de pers? Dat het eigenwijze koppige eikels zijn daar in Friesland hoeft niemand mij te vertellen, maar als ie hier in de Grote Mensenwereld zich staande wil houden, dan zal ie toch die stomme Friese muil eens moeten leren houden! 4-4-2! Alsof hij het voetbal heeft uitgevonden, die randsukkel! Met zulke teksten zijn we de dekking van Cruijff zo kwijt! En dan is het snel gebeurd met Kwatta! Godsamme, ik had gehoopt op een rustige zomervakantie, zijn die maaien van de media weer gevoederd! En die lui hebben de hele godganse zomer om hierover door te zaniken, want er gebeurt toch verder niets! Hoe gaan we deze schade beperken? Bel Jaap de Groot van de Telegraaf maar! En Johan moet hem afbranden in zijn column. Verdomme Henk, die ouwe zak is joúw verantwoordelijkheid?
Henk Kesler doet zijn nimmer scheef zittende stropdas recht en zwijgt. Hij weet ook niet hoe dit verder aan te pakken.

Wordt vervolgd.

copyright by © judge