terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

hommeles in Rommelgem

Het is hommeles in Rommelgem. Ongelooflijk maar waar, het botert niet in Eindhoven en ze hebben het deksel niet op de put kunnen houden. Een noviteit in medialand, want PSV staat al jaren bekend om haar gemoedelijkheid en het feit dat problemen, als ze er al zijn, binnenskamers gehouden worden. En als er al wat uitlekte, dan betrof het de ontvreemding van iemands Bossche Bol bij de koffie. Of een pedofiel directielid die zijn Spooren verdiende in de top van Philips, maar die zich diep van binnen toch altijd een klein jongetje waande en liever doktertje speelde met leeftijdgenootjes. Dat hijzelf inmiddels de opa-rol vervulde in het spel mocht de pret niet drukken. En natuurlijk de kleptomanische verdediger die zijn voetbalmaten in de rug dekte en tegelijkertijd de portemonnees ontfutselde. Of eentje met losse handjes richting zijn vriendin. Dat de trut een half jaar later alsnog haar ja-woord geeft getuigt van een nivootje eigenwaarde waar plankton nog niet trots op is, maar dat terzijde. Mevrouw Kromkamp genoemd worden is in haar kringen blijkbaar heel wat waard en ook het respect van Jan zelf zal zijn gestegen richting zijn kersverse boksbal. Ik wens ze een fijn huwelijk die twee. Wel even chemisch castreren graag, want ik gun het eventuele nakomelingen niet dat zij de bliksemafleider van papa zijn frustraties zullen worden.
Toch gebeurt er blijkbaar weinig nieuwswaardig binnen de burelen van De Herdgang, want Ajax en Feyenoord vullen in de regel de kolommen van de kranten. Of het moet Hiddink betreffen, die zowel in Amsterdam, Eindhoven en België zijn tandeborstel parkeerde, maar voor de fiscus toch echt alleen maar friet in Vlaanderen nuttigde. De strafrechtelijke veroordeling deed geen afbreuk aan het imago van Guus en we gingen met zijn allen vrolijk verder met het consumeren van voetbalnieuws.
Uit Eindhoven komt dus geen onvertogen woord, of het moet zijn dat Theo Maassen ooit de UEFA cup verdonkeremaande uit de vitrines van PSV, maar op ludieke wijze retourneerde de Brabantse cabaretier het zilvergoed, dus alles vergeven en vergeten. En dat PSV tot viermaal toe verzuimde om haar voetbaladministratie up-to-date te houden en zo geschorste spelers op te stellen in de beker, of andere spelers vergat aan te melden bij de UEFA zodat zij ook opgesteld konden worden in de Champions League, ach. Bij monde van de nieuwe directeur Jan Reker zou dit onder zijn bewind nooit meer voorkomen.

Alleen blijkt met Jan Reker niet alleen krachtige taal ten opzichte van de PSV-administratie gebezigd te worden, ook het technische beleid wordt door Reker deelgenoot gemaakt van zijn inzichten. Hij schijnt niet te schromen om aangekochte talenten loze beloftes te doen qua speeltijd, zegt stafleden toe dat ze kunnen blijven (Jan Wouters), wat later niet zo blijkt te zijn, of jaagt ze alvast weg door een voorschot op de onuitgesproken woorden van de trainer voor het nieuwe seizoen te nemen (woorden die niet uitgesproken zijn aan het adres van Joop Hiele). In het onthullende interview in Voetbal International waarin doelman Gomes van zijn hart geen moordkuil maakt staat Reker er danig gekleurd op. Een leugenaar, een opportunist, iemand die zijn plaats niet kent en onbetrouwbaar is. Daaroverheen verscheen in het nieuwste nummer een onderonsje met superscout Piet de Visser en deze laat tussen de regels door ook geen spaan heel van de PSV-directeur. Hij wenst niet langer te scouten voor PSV, de achterklap van klagende talenten en sujetten in de periferie van de voetballerij (lees: zaakwaarnemers) is het hem niet waard om zijn diensten nog langer aan de Eindhovense landskampioen te verbinden.

Twee bommen in één week, dat is teveel voor welke topclub dan ook. Laat staan in het Eindhovense, waar tot voor kort het meest opmerkelijke binnenbrandje het afscheren van de snor van Vergoossen leek: hij werd niet met scheerapparatuur van de sponsor bewerkt en kapte subiet de ludieke actie af.
Het zal wennen zijn voor journalist en lezer. PSV in de headlines van de bladen, een item bij RTL Boulevard, gespreksstof voor voetbalpraatprogrammering. De vraag rijst: hoe gaan ze dit managen bij PSV?
En wie managed de managers?
De directeur?
Jan Reker?

En het bleef nog heel lang onrustig in Eindhoven …

copyright by © judge