terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

mazzel

Wat moet het vreselijk onrechtvaardig overkomen voor een heleboel (semi)profvoetballers en eigenlijk alle schoenendoosloos geschoeide amateurs (de échte krukken dus uitgezonderd) als je verneemt dat Johann Vogel naar AC Milan verkast. Die jongen speelt net weer een paar behoorlijke potjes en maakt dankbaar gebruik van het grenzeloze opportunisme dat de voetballerij typeert. Dat Vogel zijn volledige Brabantse carrière meelift in de kielzog van Marc van Bommel en PSV, ach, dat lijkt ook een kwaliteit.
Na de transfers van Kezman en Robben leek PSV op een kleurloos jaar af te stevenen. Slechts in de goklustige pooltjes werd de Eindhovense ploeg getipt voor het kampioenschap Presteren in de Champion’s League werd niet eens genoemd, zelfs niet door de Philips-bonzen, want ook binnen de burelen van pluche en cognac had men wel door dat het een mager jaartje zou gaan worden. Het gat in de begroting was dan wel gedicht, maar de sportieve aderlating leek onoverkoombaar.
Marc van Bommel zag de bui al hangen, maar kon terugvallen op zijn kwaliteiten én een prijskaartje van niks.
Letterlijk.
Johann Vogel daarentegen zag zichzelf al stoempen in de 2. Liga Interregional van Zwitserland: goed geld maar einde belangstelling. Ook de nationale kleuren verbleekten in zijn gedachten, want 2005 is zo’n internationaal tussenjaar. En voor het WK 2006, als Zwitserland zich al zou weten te plaatsen, is ver weg als je bij FC Wacker Grenchen ploetert.
Hoe anders kan het lopen. Vrouwe Justitia kijkt je even lief aan, PSV wint nationaal bijna alle wedstrijden, je speelt behoorlijk in een dubbelop het kampioenenbal tegen AC Milan et voilà, volgend seizoen Serie A.

Is het dan allemaal geluk?
Helaas, het meeste wel. Op de juiste plaats, de juiste tijd, de juiste mensen om je heen en je kostje kan gekocht zijn. Johann Vogel is geen bijzondere voetballer. Hij is bereid hard te werken, of anders gezegd, zijn werk valt op omdat hij in een winnend elftal speelt.
Middenvelder Dennis van de Berg van Top Oss kan komend seizoen gaan ballen bij de amateurs van Kozakken Boys. Van de Berg was de afgelopen jaargangen omringd door over het paard getilde prutsers als Marinus Dijkhuizen. Het schoot geen skippybal tussen de touwen, maar hing ondertussen wel de Grote Meneer uit. Het gelag is hard als je als Van de Berg zijnde later tijdens de SBS6-samenvatting twee sublieme stropdaspasses door stilte van commentaar voorzien hoort worden, waarschijnlijk omdat de commentator niet op jouw naam kan komen. Gelukkig wel op die van Dijkhuizen, die de kansen met hemeltergende vakkundigheid om zeep helpt.
Natuurlijk komt écht talent wel bovendrijven, althans dat is de meest gangbare redenatie. Nou, steek die redenatie maar dáár waar de zon niet schijnt, want als je het aankoopbeleid van Feyenoord mag geloven, dan is de hele transfermarkt een janboel van de eerste orde. Je hebt méér kans om hogerop te komen met een zelf gemonteerd videobandje van jouw doelpunten en dribbels, een ex-Jehovah getuige als zaakwaarnemer en een bevriende journalist (liefst landelijk dagblad), dan wekelijks het snot voor de ogen te lopen en anderen magistraal vrij voor het doel te zetten. Als die stumper in de spits de bal op de parkeerplaats knalt en jullie de pot verliezen, dan is het moment voorbij.

Jaap Stam begon bij de amateurs van DOS Kampen, ging op zijn 20ste naar FC Zwolle, een medespeler breekt zijn been, Jaap komt op zijn plek, speelt gedegen, scoort ook nog eens een keertje (en dat doet Jaap echt niet veel), toevallig op zondagavond bij Studio Sport komt ie in beeld, Cambuur (toen eredivisie) neemt ‘m over voor twee seizoenen, Jaap draait net goed en dan komt Willem II voordat PSV de robuuste beul inlijft.
De rest van de successtory kent u.
Tegenover dit jongensboek staan legio drankverhalen, gokkastverslaafden, drugskoerierende en anders bijbeunende betaalde amateurs in Nederland en elders. Het is niet altijd talent en karakter dat het succes oplevert.
Het is meestal ordinair geluk.

Ondertussen is die Vogel maar mooi gevlogen naar Milaan.
En rijdt Van de Berg naar de Kozakken in Werkendam.

copyright by © judge