terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

onder de gordel

Zondagmiddag spotte een camera van Match of the Day, het Britse Studio Sport zeg maar, zowel Michel Platini als Vinnie Jones. Beide ex-voetballers zaten op de tribune bij de kraker Chelsea - Liverpool. Het commentaar was droog en duidelijk: I wonder how that duel would end?
Voor de goede orde: Vinnie Jones was een beenharde verdediger bij o.m. Chelsea en Wimbledon (FA Cup winnaar 1988) en later een succesvolle filmster in Hollywood. Michel Platini was een begadigd technicus van St. Etienne, Juventus en de Franse nationale ploeg (EK-winnaar 1984), waarna hij het pluche van de UEFA opzocht. Een duel tussen beide spelers zou Platini niet met alle ledematen intact doorstaan.

Vinnie was een vuilbak eerste klas, maar vocht met open vizier. Een dergelijk type zie je aankomen in een duel, al biedt dat geen garantie dat ie je dan niet zal ràken.
Ik moest eraan denken toen ik werd geconfronteerd met de nieuwste wapens in de strijd om de hegemonie bij Ajax; racisme.
Een gevaarlijk onderwerp.
Iemand daarvan betichten is net zo smerig als iemand van pedofilie beschuldigen, de beschuldigde kan zich niet verweren. Bewijs maar eens dat je geen pedofiel bent, een ondoenlijke zaak.
De Bende van Vier (leden van de RvC) trok in de soap die Ajax heet opeens de handschoenen uit; bareknuckle, helpers weg. Davids moest het vuile werk doen en insinueren dat Cruijff hem racistisch had bejegend. Het bleef schimmig, Davids noemde geen namen, maar alleen een complete idioot zou niet kunnen bedenken om wie het ging.
Cruijff dus.
Een racistische opmerking in de richting van Edgar Davids.
Racisme + Cruijff = exit.
Dat overleeft óók JC niet.
De NOS had haar best gedaan om deze doodsteek uit de mond van Davids te ontlokken.
Studio Voetbal zou de rest doen, zoveel was wel duidelijk. Prime time tv, meer dan 800.000 kijkers en de pers doet de rest.
Maar de heren analisten wilden er niet zonder slag of stoot aan geloven, met name Jan Mulder kon er helemaal niets mee. RvC-voorzitter Ten Have  zag dat het onderwerp toch een beetje in het midden bleef liggen, niemand durfde de bermbom te ontmantelen, zoiets. De stoute schoenen werden aangetrokken, nù was het moment om de finale dreun aan Cruijff uit te delen, uiteraard onder de gordel, uiteraard uit de dooie hoek. Ten Have belde Jack van Gelder en bevestigde onomwonden dat wat Davids had gezegd klopte.
Stilte.
Ongeloof.
De uitzending was ten einde.

Wat had Cruijff gezegd?
Je (Davids) zit hier (in de RvC) alleen maar omdat je zwart bent.
 
Gelukkig werd de soep niet zo heet gegeten als ie werd opgediend, want een dag later wist Cruijff bij VI haarfijn uit te leggen wat hij met die opmerking bedoelde. Davids was speciaal om zijn huidskleur in de RvC benoemd, omdat Ajax een varieté aan culturen en rassen heeft rondlopen. Davids zou juíst door zijn afkomst een specifieke rol kunnen vervullen binnen de multiculti-problematieken van de club. Maar ja, als je een dergelijke uitspraak uit zijn verband rukt en sec laat optekenen, dan gaan de wenkbrauwen omhoog.
Als de uitspraak op zichzelf had gestaan, dan had Davids ook gewoon de bijna AOW-er Cruijff een dreun voor zijn hoofd kunnen geven, zijn handjes zitten er los genoeg voor.
Later op de avond realiseerde ook Davids dat hij was gebruikt om een bom te leggen onder Cruijff en wist vervolgens niet hoe gauw hij zijn excuses moest maken, op zijn weblog en tijdens de uitzending van VI.

Vies spel, ik heb er geen moeite mee.
Alleen wie vies speelt, moet zich wel realiseren dat ie maar één kans krijgt. Eén kans, meer niet. Als je mist, of niet voldoende raakt, wint de ander.
This is your chance, Chop, sprak Ron Chopper Harris ooit. De Chelsea-sloper van de zestiger jaren achtervolgde de ongrijpbare Mancunian George Best.
Vlak voor het strafschopgebied zette Harris een vliegende tackle in, bedoelt om Best van zijn onderstel te beroven. Best incasseerde (ongetwijfeld gehavend) de schofterige afzagerij en scoorde.


Ten Have en de rest hebben hun smerigste kaart uitgespeeld, slechts bedoeld om karaktermoord op Cruijff te plegen.
Het is niet gelukt.
Dat muisje krijgt nog een staartje.
En dat allemaal in het belang van Ajax natuurlijk.

copyright by © judge