terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

tussenberichten

Het zijn die kleine pesterige tussenberichten in de krant die blijven knagen. Zo van voor de volledigheid melden wij u dat …. Nieuwswaarde nul, op het eerste gezicht, voor de grote massa. De fanaat krabt zich zorgelijk achter de oren en denkt: wat moet ik met deze info?
Afgelopen donderdagochtend, bladzijde drie van AD Sportwereld: een enorme foto op driekwart pagina van een duel tussen Johan Vonlanthen (NAC) en Gianni Zuiverloon (RKC), bijna een kwartpagina voor het bericht dat Mario Been eerste keus is als trainer bij NEC en dan volgt het niemendalletje voor de goede orde, Feyenoord verkoopt Coelho aan Getafe.
Ik vraag mij af wie Coelho is. …gestald bij Westerloo …verkocht aan middenmoter in Primera Division … ontdekt bij Belo Horizonte. Ik probeer mijn hersenen op orde te krijgen, maar de driehoek Feyenoord – Westerloo – Primera Division blijft een ongelijkbenig gedrocht. Feyenoord heeft een Braziliaans talent dat blijkbaar niet goed genoeg is om in de Kuip te spelen (of om welke andere drogreden die er verzonnen wordt), maar wonder boven wonder opbloeit in de zompige Belgische klei en vervolgens goed genoeg bevonden wordt door Getafe, een Spaanse promovendus met (wellicht toevallig?) Bernd Schuster aan het roer.

Het knarst in de bovenkamer, ik zie prutsers als Ramon van Haaren en nog tientallen andere knoeiers die het rood en wit van Feyenoord hebben mogen dragen en tijdens die periode alleen maar geblesseerd hun riante salaris incasseerden. Ik zag onlangs Pieter Collen weer door de Kuip stuiven, hoor geregeld geruchten over een terugkeer van Zuiverloon die het nu zo leuk doet bij RKC, lees dat de onderhandelingen met Bolton Wanderers weer zijn opgestart om Ono te verkopen (ach ja, een intelligent-technische voetballer, wat moet je er mee? Inmiddels zit hij bij zijn oude club Urawa Red Diamonds) en dan nu de verkoop van Coelho. Maar het wordt erger, want ik lees verder in de kantlijn van de krant: Eerder verdiende Feyenoord geld aan de verkoop van spits Fred die van Cruzeiro naar Olympique Lyon ging. Lyon, is dat niet die landskampioen van Frankrijk van de afgelopen vier jaar? Wat moeten die met een Fred? Fred was niet goed genoeg voor de Kuip, want daar heeft ie nooit gespeeld, maar blijkbaar heeft Olympique Lyon twaalf miljoen euro over voor Fred. Mijn gedachten schieten primair door: als een Fred goed genoeg is voor Lyon, dan is ie goed genoeg voor Feyenoord. Punt. Niks Zuiverloon, Collen of weet ik wat voor rommelaars in de marge.
Twaalf miljoen.
Heeft Feyenoord in haar hele bestaan weleens een speler voor de hoofdprijs verkocht? Robin van Persie ging voor een habbekrats naar Arsenal, verder betaalt de Rotterdamse club alleen maar hoofdprijzen voor spelers die nu in de belangstelling staan van ADO Den Haag. Betalen ja, ontvangen nooit.

Coelho en Fred, ik hoop er nooit meer wat van te horen. Hoogstens in de kantlijn van de krant.

copyright by © judge