terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

Berbatov

Volgens de berichtgeving was Dimitar Berbatov op maandag 1 september onderweg naar Manchester om zijn transfer naar Manchester City te bezegelen. Hij werd gesignaleerd bij het City of Manchester Stadium, de thuishaven van de club in het lichtblauw. Voor de goede orde, de derbygenoot van Manchester United, wat haar wedstrijden in het rood vermag te spelen.
Real Madrid zat al een tijdje te azen op de Bulgaarse spits, maar ook ManU wilde de grillige doelpuntenmaker inlijven. Het zou dus ManCity worden, dat een bod van 37 miljoen plus had gedaan. Tottenham Hotspur, de huidige werkgever, was akkoord gegaan.
Volgens de berichtgeving althans.
Enkele uren later blijkt Berbatov getekend te hebben bij Manchester United. Zelfde stad, andere club.
Wat is er gebeurd in die enkele uren die nog restten voordat de transferdeadline verstreek?

Maak uw keuze:
1) Berbatov landt op het vliegveld van Manchester en vraagt een taxichauffeur om hem te brengen naar het stadion van Manchester. De chauffeur kent maar één stadion en dat is de thuishaven waar hij om het weekend te vinden is: Old Trafford. Hij is op de hoogte van de wensen van zijn club om Berbatov toe te voegen aan de selectie en denkt dat hij, lucky bastard, de mazzel heeft om de nieuwe spits te brengen waar hij wezen moet. Zo stopt de taxi voor het stadion van United, de chauffeur melkt zijn voorkeurspositie volledig uit en loopt samen met de Bulgaar naar binnen en vraagt brutaal om Sir Alex Ferguson. De Schotse recordtrainer weet wat het is om het ijzer te smeden als het toevallig in de schoot geworpen wordt en verleidt Dimi om bij Manchester United zijn loopbaan voort te zetten.

2) Berbatov landt op het vliegveld van Manchester en vraagt een taxichauffeur om hem te brengen naar het stadion van Manchester. De vraag is verpakt in het door buitenlanders vaak koeterwaals uitgesproken Engels en de chauffeur hoort dus alleen stadion. De chauffeur kent maar één stadion en dat is de thuishaven ... (zie hierboven).

3) Berbatov landt op het vliegveld van Manchester, vraagt een taxichauffeur om hem te brengen naar het stadion van Manchester. De chauffeur is op de hoogte van de contractbesprekingen tussen de Spurs en Manchester City, but I will be damned dat ik daaraan meewerk (denkt de chauffeur). Hij gijzelt Berbatov in zijn taxi en laat hem pas om 23.54 uur vrij, 6 minuten voor de sluiting van de transfermarkt. Voor de deur van Old Trafford. Waar niet geheel toevallig Sir Alex met een pen in de hand een te ondertekenen contract voor de Bulgaarse neus houdt. Teken nu of je blijft bij Tottenham, realiseert Berbatov zich in de resterende minuut en kiest (de sowieso gouden) eieren voor zijn geld.

4)  Berbatov landt op het vliegveld van Manchester en vraagt een taxichauffeur om hem te brengen naar het stadion van Manchester. Hij arriveert in het stadion van Manchester City en wordt met alle égards ontvangen. De kersverse eigenaren van de club, enkele sjeiks die hun belachelijke hoeveelheid overtollig geld weer in een compleet nutteloos speeltje stoppen, hebben naast het lucratieve contract ook nog enkele snuisterijen aan te bieden aan Dimitar. Eén van de sjeiks wil hem een diamanten Rolex om de pols doen en buigt voorover naar de in een Chesterfield weggezonken spits. Tijdens het omgorden van het unieke uurwerk krijgt Berbatov ongewild een kijkje in de keuken van de sjeik. Deze heeft zijn laken (boernoes of djellaba heet zoiets geloof ik) wat op de groei gekocht, want de nekpartij waar enkel het hoofd doorheen moet is wat ruim van aard. Dit veroorzaakt een fenomeen dat in de volksmond inkijk heet. Maar ditmaal kijkt Dimitar niet in het al dan niet gevulde decolleté van de andere sexe, maar rechtstreeks naar het klokkenspel van de overbehaarde Arabier (deze draagt namelijk verder niets onder zijn laken). Dit is een beetje teveel van het goede voor de volstrekt heterosexueel geaarde Bulgaar en deze verlaat met een smoes het pand. Eenmaal buiten is het appeltje-eitje om, nu hij zich toch al in Manchester bevindt, zich quasi-toevallig in de buurt van Old Trafford te laten afzetten, waar hij vervolgens een contract ondertekent bij Manchester United.

Welke optie voor U ook de meest waarschijnlijke is, het blijft bizar dat een deal die rond lijkt binnen enkele uren totaal niets meer voorstelt. Wat waren de beweegredenen voor Berbatov om zich in te laten met Manchester City? Die club is ongetwijfeld bereid een vermogen aan salaris te betalen, maar hij zal toch ook niet onbemiddeld bij de Spurs hebben rondgelopen? En Man United zal hem toch geen deeltijdcontract hebben willen aanbieden, waarbij hij zijn salaris kon aanvullen middels een deeltijdbaan bij het lokale tuincentrum?

Wie voetbalt nog vanuit een bepaalde overtuiging bij een club? Dat hij het speltype kan waarderen, of de kans op het winnen van prijzen? Man City gaat de komende seizoenen echt geen titel winnen, ManU wel. Waarom Überhaupt met de lichtblauwen om tafel gezeten? Om de toch al ridicule prijs op te drijven?
Afijn, Berbatov had voor hetzelfde geld (in ieder geval niet minder) bij de stadsrivaal kunnen spelen.
Het werd Manchester United.
Ik ben benieuwd wanneer hij het embleem van de Mancunians kust.
Denk dan nog eens terug aan deze column.

copyright by © judge