terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

een bizar weekje

Ze zeggen dat je je in de voetbalwereld nergens over moet verbazen. Alles kan, alles mag, alles gebeurt. Elk van de tien geboden wordt met voeten getreden, maar toch zijn er van die zaken die je toch weer even met de ogen doen knipperen.
Reading speler Hunt schopt Chelsea doelman Cech een schedelbasisfractuur.
Ze zeggen dat je om keeper te willen worden een beetje gek moet zijn. Je duikt met je volle verstand (of juist bij een apert gebrek aan) voor maaiend schoeisel om een stuk speelgoed te bemachtigen. Tot nu toe waren het meestal veldspelers die het te verduren kregen als een keeper zijn hebzucht naar de bal tot uiting bracht. Het bekendste voorbeeld is nog steeds Harald Toni Schumacher die tijdens het EK 1984 de Fransman Battiston naar de tijdelijke jachtvelden sloopkogelt. Battiston mag het navertellen, maar voordat hij uit zijn woorden kon komen was het EK alweer afgelopen. En laatstelijk zagen we Spartaan Stefan Postma zijn been nog breken toen hij PSV van scoren wilde afhouden, maar dat zijn toch ongemakken in de marge, vergeleken bij de moedwillige botsing tussen Hunt en Cech. Men wil nog weleens een voetje laten hangen als een doelman voorbij glijdt, maar een knie komt toch echt aan als een biels.
Wordt vervolgd, als het goed is, Hunt door justitie en Cech door levensdrang.

Clarence Seedorf schijnt weer opgeroepen te gaan worden voor Oranje.
Bondscoach Van Basten heeft in de pers laten optekenen dat de vier vorige bondscoaches Seedorf niet aan het voetballen kregen, dus dat hij er dan sowieso geen brood in zag om de meest succesvolle speler van Nederland op te roepen voor Oranje. Later liet hij zich nog eens ondubbelzinnig uit over de voetbalkwaliteiten van de Milanees, door de toenmalige voetballer van Vitesse, Nicky Hofs, een betere voetballer te vinden dan Seedorf. Tweeëneenhalf jaar later is de doodgezwegen speler van AC Milan een mogelijke optie voor Oranje. Blijkbaar heeft Seedorf wat bijgeleerd, want Hofs zit niet bij Oranje en hij binnenkort mogelijk wel. Ik ben benieuwd naar het openingsgesprek tussen Van Basten en Seedorf.Dus ik ben minder dan Denny Landzaat(Wigan), Stijn Schaars(AZ), Nicky Hofs(Feyenoord) en Theo Janssen(Vitesse)? Of Wesley Sneijder en Hedwiges Maduro(beiden Ajax)? Of Nigel de Jong(HSV)? Zal Marco weg kunnen komen met een lachje en een knipoog?

Feyenoord krijgt mogelijk vermogende geldschieter.
Johan Derksen was in alle staten, want hij had uit betrouwbare bron vernomen dat Feyenoord mogelijk het Chelsea van Nederland zou gaan worden. Een vermogende voetballiefhebber zou onmetelijk veel geld gaan pompen in de Rotterdamse club, om te beginnen zou hij Dirk Kuyt terughalen naar de Kuip. Enkele dagen later moest de beste meneer (ene Steven Rottier) met een inzinking worden opgenomen in een kliniek, waarschijnlijk nadat hij Feyenoord tegen RKC (2-2) had zien stuntelen. Vier jaar geleden nog de trotse winnaar van de UEFA cup, nu een ploeterende subtopper. Dat heeft niets met geld te maken, maar met wanbeleid. Structureel prutsers aankopen, (niet voor niets!) bankzitters van andere clubs en bantamgewichten uit de middenmoot, dat is parels voor zwijnen gooien.
En daar had meneer Rottier net even geen zin in.

Real Madrid spits Ruud van Nistelrooij stelt zich beschikbaar voor het Olympisch Oranje.
De ambitie van Van Nistelrooij is grenzenloos. Zijn ego is groot genoeg om zich niet als piepeltje af te laten serveren door de bondscoach, maar zijn liefde voor het vaderland maakt hem un homme un peu triste. Je beschikbaar stellen voor het Olympisch elftal, speler worden in een team vol jongetjes met koelkastcontractjes, met evenveel haar op het scrotum als littekens op de schenen, dat moet de huidige targetman van de Koninklijke uit Madrid ontraden worden. Uitkomen voor je geboorteland is mooi, maar er zijn grenzen. Ga voor het record van Gerd Müller met 66 Europese doelpunten, wordt topscorer van de Primera Division, stop per direct en raak nooit meer een bal aan (Piet Keizer), maar verlaag jezelf niet voor een Oranjetricot. Je staat in je hemd, al zullen een miljard Chinezen je anders willen doen geloven. En die demente bejaarde van een Foppe de Haan moet acuut uit zijn functie ontheven worden, want als je niet het fatsoen hebt om Van Nistelrooij tegen zichzelf te beschermen ben je geen knip voor de neus meer waard.

Het was me het weekje wel.

copyright by © judge