terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

puta madre

Puta madre of iets van dergelijke strekking moet de lippen van Argentijnse bondscoach Pekerman toch wel zijn gepasseerd, nadat hij Asier del Horno tot tweemaal toe als een gehaktmolen tekeer ziet gaan op het onderstel van Lionel Messi. De Chelsea linksback wordt tot razernij gedreven door de combinatie van zijn eigen onkunde en de diabolische dribbels van de rechterspits van Barcelona. Del Horno grijpt zijn kans om voor het oog van de wereld (alleen de scheidsrechter in deze kraker uit de Champion’s League ziet het niet) de knie van het nieuwe Argentijnse wonderkind tot een Chinese lijmpuzzel te schoppen. De missie mislukt, maar alleen omdat Onze Lieve Heer óók van voetbal houdt. Een tiental minuten later doet de ontzielde verdediger een nieuwe poging, ditmaal bij de cornervlag. Messi heeft net een rechtstreeks duel met zijn spiegeltalent van Chelsea, Arjen Robben, gewonnen door de Nederlander te poorten, maar daar komt Del Horno als een olifant de pui van de porseleinwinkel van de pibe binnen denderen. Het straatslimme jochie van 18 jaar springt mee, incasseert, valt, landt, controleert zijn vitale functies en eindigt met een overbodig (maar je kunt nooit weten) rolletje om de arbiter te attenderen op de aanslag.

Minder dan honderd dagen scheidden de internationals van het wereldkampioenschap voetbal 2006. Honderd dagen is de hersteltijd van middelzware blessures, zoals verrekte kniebanden, een gescheurde enkelband of gebroken tenen. Scheuren in kniebanden en gebroken enkels betekenen meestal dat de teller na 100 nog even doorloopt. En dan nog weer wedstrijdfit geraken, een optelsommetje met een beroerde uitkomst.
Niet alleen Pekerman en assistent Maradona zullen naar een hartversterkertje hebben gegrepen toen zij de Spaanse slager de Argentijnse balvirtuoos naar het leven zagen staan, ook de FIFA moet zich toch een hoedje zijn geschrokken?
Wat is een WK zonder artiesten als Messi? Wanneer krijgen de beleidsbepalers van de FIFA en de UEFA eens door dat voetballen een prachtig kijkspel is omdat er prachtige voetballers rondlopen? Begrijp me niet verkeerd, van een vieze tackle heb ik mijn gezicht nooit afgewend. Een echte aanslag, met rumoer op de tribunes en commotie op het veld, verzorgers die minuten lang in de weer zijn terwijl de onverlaat door meerdere tegenstanders wordt belaagd, prima schouwspel. Maar het wordt heel snel leeg op de velden en in de stadions, en zonder de Messi’s en de Ronaldinho’s wordt voetbal toch een debiele grap? Geen weldenkend mens gaat toch naar Inter Milan voor de hersenloze molestaties van Marco Materazzi? Of een seriemoordenaar als Walter Samuel?

Straf nu eens een keer hárd, bekijk videobeelden nu eens goed. Zo’n aanslag op de knie van Messi blijft onbestraft in het veld, maar na het zien van de beelden kan de UEFA alsnog overgaan tot strafoplegging. En geen gesoebat over ik was te laat, het was per ongeluk, ik gleed uit en nog honderd drogredenen die van de misdadiger weer een misdienaar moeten maken, de beelden spreken de boekdelen. Als ik morgen in een uitgaanscentrum een toevallige voorbijganger op zijn ponem sla en de surveillancecamera heeft het akkefietje vastgelegd, dan is het bewijs toch geleverd? Daar hoeft toch niet per se een politieagent getuige van zijn geweest? En als opzet niet kan worden bewezen, dan in ieder geval schuld. Of roekeloosheid. Of minachting voor de medemens. In elk geval wordt de dader gepakt, berecht en gevonnist.

Zolang binnen de lijnen andere wetten gelden dan daarbuiten, blijft de agressie op de tribunes bestaan. Een Messi wordt de resterende wedstrijd uitgefloten door het Chelsea-publiek, alsof Del Horno het slachtoffer is die genaaid is door zijn doelwit. En die slagersjongen durft ook nog een gezicht te trekken alsof ie niets heeft gedaan. Als een spits een fopduik maakt moet er een gele kaart getrokken worden, maar hoe zit dat met die belachelijk gespeelde vermoorde onschuld van een aanslagpleger? Geef hem nog een bonusschorsing bovenop het normale aantal, omdat hij bleef ontkennen dat hij iets geraakt heeft. Dan leren ze het snel af.

Ik hoop op een mooi WK.
Ik hoop dat de sterren zullen stralen.
Ik hoop dat de sterren het WK zullen halen.
Heren UEFA en FIFA, het is aan u.

copyright by © judge