terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

Ron Blaar

Afgelopen zaterdag konden we de Grote Jongens aan het werk zien: Argentinië tegen Engeland en Italië tegen Oranje. Daar bleek dus nog wel een verschilletje te zitten tussen de (meervoudige) wereldtitularissen en ons. Spelers die hun vorstelijk ontbijtbuffet in de Echte Competities verdienen kijken eigenlijk maar wat verwonderd naar de line up van Oranje, want who the fuck is Ron Vlaar?

Jongens als Luca Toni kijken nog eens in de spiegel, zien dat hun gecoiffeerde coupe in orde is, strijken hun Azzuri designertricot glad en gaan de ArenA in. Voor Italianen is het echt een arena, waar het voetstuk en het schavot worden verdeeld over de winnaar en de verliezer. Voor het Nederlands Elftal is het een sfeerloze bedrijfshal met een slechte grasmat, waar een potje gevoetbald wordt. Luca Toni kent de Gazetta dello Sport en alle andere sportkranten met hun vileine pen en zijn ego weet dat hij alleen maar als winnaar de ArenA kan verlaten. Zijn mandekker heet geen John Terry, geen Ricardo Carvalho, zelfs geen Jaap Stam. Ron Blaar, nooit van gehoord denkt hij, en dat moet maar zo blijven.
Luca Toni vernaggelt Ron Vlaar tweemaal in een direct duel (1-1 en 1-3) en heeft tussentijds de schrik al dusdanig in het hoofd van de jonge bankzitter van AZ (Alkmaar in buitenlandse kranten) bewerkstelligd, dat Vlaar een Italiaanse corner pardoes in eigen doel kopt (1-2).

De Nederlandse achterhoede baart zorgen. Met 40 meter in de rug voetballen vereist veel inzicht. Meedogenloos neerhalen of meelopen is het hebben van een keuze en die kan weleens verkeerd vallen. Kromkamp, Van Bronckhorst, Matthijsen, Opdam of Bouma, daar word je als kijker niet vrolijk van. Alleen Bouhlarouz lijkt een jongen van de gestampte pot. Vergelijk hen met Nesta of Zambrotta, of een schooier als Materazzi, die brengen elke spelvoortzetting van de tegenstander vakkundig om het leven. Voetballen, dat is voor de anderen.

Gelukkig heeft Van Basten nog even om rond te kijken waar hij het zelf altijd het meest moeilijk mee had: een type Vierchowod.

 

copyright by © judge