terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

een jasje uitdoen

Een Ajacied doet zijn jasje niet uit waren gevleugelde woorden van voormalig Ajax voorzitter Michael van Praag, naar aanleiding van een incident in 1996 met Ajaxspeler Winston Bogarde. Deze grote neger wild zich na afloop van de wedstrijd tegen Sparta laten kennen toen hij door aanhangers van de Kasteelclub werd uitgescholden. Bogarde ontdeed zich van zijn jasje met clubembleem (met deze handeling vrijwaarde hij symbolisch zijn broodheer Ajax van eventuele verantwoording, hij zou immers niet meer onder de vlag van Ajax het nakende gevecht aangaan, maar voor eigen rekening) en wilde de grove woorden van daden voorzien. Waarschijnlijk werd iets in de trant van kankerneger en typhushond gebezigd (daar wil ik van af zijn), maar toen Bogarde een dag later werd ontboden bij de voorzitter werd hem fijntjes medegedeeld dat hij zich toch niet zo moest laten kennen. Makkelijk gezegd voor een blanke missionaris, maar als deze voor typhusjood was uitgemaakt had hij kamervragen laten stellen. In ieder geval moest de grote zwarte neger zijn mond houden als blanken hem uitscholden (vrij vertaald dan). In ieder geval geen jasje uitdoen.
Een decennium later keert Ajax de andere wang niet meer toe. Sterker nog, Ajax slaat zelf als eerste er op los. De eerste klap is immers een daalder waard, want Joden en geld … afijn, ik hoef u niets meer te vertellen. Een kankerneger hier en een blinde typhushond daar, er komt geen supporter meer aan te pas om een medemens te verketteren. Nee hoor, de Ajacieden zelf trekken van leer, verbaal brandschattend over de sportvelden als een horde wilde Batavieren.
Losgeslagen Neanderthalers?
Deserteurs?
Nee hoor, onder aanvoering van hun trainer Ten Cate is een ieder die reageert op de gesproken mishandelingen een moraalridder. (Ja, laten we vooral niet trachten om de Batavieren in hun barbaarse opmars te stuiten. Collaboreren moeten we, de oren dicht en net doen alsof we niets gehoord hebben. Gedurfde insteek voor een Joodse club, ze tonen meer begrip dan verwacht voor al die Amsterdammers die tijdens de bezetting door andere barbaren maar net deden alsof hun neus bloedde toen de Endlösung echt op gang kwam. Maar dit uiteraard terzijde.)
Het gaat nog verder.
Voorzitter Jaakke geeft carte blanche qua verbaal vandalisme door te stellen dat Ajax geen club van koorknapen is. Het is straattaal en daarmee is de kous af wat betreft de praeses. Geen woord wordt gerept over het geschonden blazoen van de club, nee hoor, de rest van de wereld is kinderachtig, kleinzielig of moraliserend.

Nu begrijp ik wat Van Praag toendertijd bedoelde met de frase een Ajacied doet zijn jasje niet uit. Onder het nette jasje klopt een zwart hart. En met zwart bedoel ik niet de afkomst, maar de kleur van de ziel.
Je zou maar Emanuelson heten, of Babel, Maduro of Ten Cate.
Ten Cate?
Ja, ook een kankerneger. Of zijn dat nu net allemaal Bounties, de NSB-ers van hun ras? Dat zou een hoop verklaren waarom Perez nog niet per ongeluk op de training een dwarslaesie is geschopt.
Of is dat nu weer te grof?
Moraalridder.
Bogarde had het wel geweten.

copyright by © judge