terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

WK-selectie

De teerling is geworpen, de definitieve 23 namen zijn gevallen.

Het duurde even, want Van Basten is zo glad als een aal, voordat ik erachter kwam wat nu precies het irritante aan de uiteindelijke WK-selectie is. Of spelers op meerdere posities inzetbaar zijn, elkaar aanvullen of juist niet, een stoorzender in de groep zijn of een aanjager als het tegenzit, een breekijzer, een zekerheidje, balvast of een man met een actie, het zal allemaal wel. Wij zitten er niet bij als team Van Basten het eindoordeel velt over Opdam, Huntelaar, Heitinga, Castelen, Babel en de rest. Er zitten geen gekke namen bij, al wordt door deze of gene Seedorf en Davids gemist. Of Makaay. Wij mogen juichen als er gewonnen wordt of schelden als het mis gaat, maar dat zal San Marco een rotzorg wezen. Als het puntje bij het paaltje komt vindt Van Basten het waarschijnlijk zelfs irritant dat hij ook nog een sluitende redenering moet ophangen voor zijn gevoerde beleid. Je ziet hem met amper te verbergen tegenzin op een persconferentie de voetballeken een stukje lulkoek op de mouw spelden. Zijn jullie tevreden met antwoord A of zal ik de volgende keer antwoord B opdissen? Dat getuigt van een behoorlijke minachting van zijn publiek.
U en ik dus.
Dat is irritant.

We hebben allemaal het geleuter gehoord over het maken van verkeerde clubkeuzes (Villareal en Liverpool zijn inderdaad clubs waar je als Jan Kromkamp van AZ beter niet terecht kunt komen), van regelmatig aan spelen toekomen in clubverband (Davids verhuisde zelfs van Inter naar de Spurs) , van zus-reden tot zo-uitleg. Aan Seedorf heeft de bondscoach nooit een woord gespendeerd, maar als hij dan al een woord vuil maakte aan de Milanese middenvelder, dan sloeg dat als een tang op een varken, getuige de opmerking Nicky Hofs heeft meer techniek dan Clarence Seedorf. Na zulke larie rest slechts het opboeren van overgeef.
Ook Davids zag de bui al hangen, maar vernam via de televisie dat hij niet meer het fysieke verschil kan maken. Hij zal er het zijne van denken. Natuurlijk draven er in de Premier League meer lompo’s rond die kunnen boenken dat het een lieve lust is, maar over de hoeveelheid kaarten die Steven Gerrard, Patrick Vieira en Roy Keane grossierden is door de respectievelijke bondscoaches van Engeland, Frankrijk of Ierland nooit een onvertogen woord gerept. En binnen de selectie van Oranje kan alleen Van Bommel een kleun uitdelen, de rest van de middenvelders slaat nog geen vlieg dood. Edgar heeft een eigen mening, gevormd door jarenlange internationale ervaring en dat is iets waar Van Basten wellicht wat huiverig voor is. Het is te hopen dat we de pitbull niet gaan missen when push comes to shove, zoals een Amerikaanse zegswijze zo fijntjes de noodzaak tot de botte bijl verwoordt.

Ik zet de tegenstrijdigheden in de verhaaltjes voor het slapen gaan van de bondscoach nog even voor u op een rijtje. Van achter naar voren:

Jaliens loopt net rond (1 interland), maar heeft blijkbaar vorm. Boulahrouz (10 interlands) speelt volgens Van Hanegem het laatste halfjaar droevig, maar dat deert dus niet. Mathijsen (6 caps) is ook na de winterstop aan het klooien, maar dat schijnt geen probleem te zijn. Van Bronckhorst (55 caps) blijft een tot verdediger omgeturnde middenvelder, die bij balverlies een onzekere factor is. Kromkamp (8 interlands) heeft het afgelopen seizoen amper gespeeld, laat staan in de basis, maar een gebrek aan speeltijd is voor hem dus geen beletsel. Aan Ooijer (17 caps) kleven geen vraagtekens, of het moet zijn dat hij PSV-er is. Heitinga (16 interlands) klimt (pas sinds de play-offs) uit een vulkaankrater van een vormcrisis, maar hij kan desalniettemin mee naar Duitsland. De Cler (2 interlands) heeft het gehele seizoen van A tot Z constant gepresteerd.
Opdam(8 interlands) speelde dus ook niet best meer na de winterstop, maar dat is dus voor de ene speler geen enkel punt, maar voor de ander het nekschot. In of uit vorm is dus maar net hoe de pet staat. Of de voorkeuren liggen.

Dat Cocu (95) en Van der Vaart(35) tot de groep behoren zal niemand bevreemden, maar Van Bommel(35) moest nog flink de nederige hond uithangen om weer in genade te worden aangenomen, maar wat is een WK waard als je geen speelminuten krijgt? Of jij de enige bent die op zijn woorden moet passen? Het meten met meerdere maten is Van Basten niet vreemd. Landzaat(20) is een schim van zichzelf geworden, maar zijn vorm is blijkbaar bijzaak. En dan nog Sneijder(20) en Maduro(9). Wesley probeerde in anderhalf potje voetbal weer het haantje van Ajax te zijn. Hij liep zichzelf totaal voorbij, maar zijn maandenlange afwezigheid wegens een blessure is geen reden voor de bondscoach om dit gezwollen egotrippertje te passeren. Hedwiges heeft zijn belofte van de nieuwe Rijkaard niet ingelost. Een langzame balbehandeling is geen teken van enorme rust en overzicht, maar gewoon langzame balbehandeling. Dat hoeft geen probleem te zijn: Carlos Valderrama was ook een slak aan de bal (qua afspelen dan), maar hij verloor zelden zijn geliefde speelgoed. Dat kunnen we van Maduro niet zeggen. Hij is sowieso vlees noch vis, geen verdediger en geen middenvelder. Een beetje Wim Jonk, en dat terwijl héél véél Wim Jonk in Oranje altijd al vraagtekens opriep.
Geen Seedorf(77), geen Davids(74), geen Boateng(4). Clarence is nooit een kandidaat geweest, Davids is van aanvoerder tot oud vuil gedegradeerd en Boateng was een tijdelijk gebrek aan beter.

In de voorhoede is slechts een enkele verrassing te noteren: Ryan Babel(4 interlands). Babel is inderdaad als invaller te gebruiken, omdat hij iets onverwachts (voor beide elftallen) in zijn spel heeft. Helaas is na een handjevol minuten de nieuwigheid eraf en kun je hem gelijk weer wisselen. Zijn selectie gaat ten koste van Castelen(8 caps), maar diens spel is van middenveldvoeding afhankelijk, en daar lijkt Van Basten niet voor te opteren. Aanvallers moeten zelf van niets iets kunnen maken, getuige de toverdozen Robben en Van Persie. Zekerheidjes zijn Van Nistelrooy en Kuyt, al is laatstgenoemde geen rechtsbuiten en wordt hij dus geprostitueerd op zijn werklust.

Iemand nog vragen?
Geen vragen.
Logisch ook, wie zou het beter moeten weten dan Van Basten? Eigenwijsheid vereist eigen wijsheid. Dat ontbreekt volgens hem bij het publiek.
Wij mogen van alles en nog wat vinden, het zal hem worst wezen.
Geen probleem, maar ons een kinderlijk rad voor ogen draaien, zoals hij antwoordde op een kinderpersconferentie dat Huntelaar twaalf goals zal scoren, Huntelaar vervolgens niet selecteert en dit afdoet met de dooddoener dat hij het antwoord gaf van een kind, dat zegt eigenlijk alles over zijn perceptie van het publiek. Een kind krijgt een kinderlijk antwoord, het gepeupel een drogreden. Klopt het niet? Jammer dan.
Het Nederlands elftal is helemaal niet terug bij het volk, het is mijlenver bij ons vandaan. Ivoren torentjes politiek. Onder Michels en Happel kregen we ook geen kijkje in de keuken, maar wel een finaleplaats.
Tekent u ervoor? Ik wel.
Nu Van Basten nog.

copyright by © judge