terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

wijze woorden

De Ajax-cultuur wordt in Amsterdam veelal verloochend, onder meer qua speelstijl en bedrijfsvoering. In tien jaar tijd is honderd miljoen verdampt. In zo n geval spreek je over mismanagement. Op het veld zie je bij Ajax geen aanvallend voetbal met vleugelspelers, door zelf opgeleide voetballers, aangevuld met jonge talentvolle aankopen. Terwijl Ajax met die visie structureel succes boekte en het spelers voor veel geld kon verkopen aan topclubs in andere Europese landen.

Er wordt geen beleid gevoerd bij Ajax. En wie zijn daarvoor verantwoordelijk? De bestuurders en directeuren door de jaren heen. Passanten vaak, zonder voetbalachtergrond. Die wijzen allemaal naar elkaar, maar de huidige directeur Rik van den Boog is ervoor verantwoordelijk dat er niets met de technische aanbevelingen uit het rapport Coronel wordt gedaan. Dat Theo van Duivenbode en Stanley Menzo, samenstellers van de technische paragraaf, afstand nemen van het huidige beleid zegt alles.

Er moet snel iets gebeuren en ik steun Cruijff in zijn oproep om als oud-Ajacieden de handen ineen te slaan om via de ledenraad te proberen het oude Ajax te herstellen. Hoewel Ajax, dat sportief in zwaar weer verkeert, de bestuurlijke onrust kan missen als kiespijn. Toch moet er een signaal worden afgegeven. Martin Jol is trouwens niet het probleem. Als trainer wil hij misschien van alles, maar als directeur wijs je hem dan netjes de deur met de mededeling dat de visie van Ajax niet staat voor het halen van oude, dure spelers. En je gaat als directeur niet door de knieën, omdat je trainer flirt met een andere club (Fulham, red.). Dat is paniekvoetbal.

Veel van de huidige problemen, die zijn ontstaan na het rapport Coronel, liggen op het bordje van directeur Van den Boog. Hij is directeur. Als hij zijn eigen functioneren eens onder de loep legt, kan hij niet blij zijn. Sportief en financieel gaat het hard bergafwaarts met Ajax. Maar wil iemand als Van der Boog dat herkennen, dan zal hij het eerst moeten onderkennen. Ik las dat hij Jol niet gaat ontslaan. Dan begrijp je het niet, heb je boter op je hoofd. Daar ligt het probleem niet. Het probleem is: wie laat dit allemaal gebeuren? Dan kom ik bij Van den Boog uit. Hij is als directeur verantwoordelijk.

- einde citaat -

Verstandige woorden, hout snijdend en to the point, de vingers op de zere plekken.Je vraagt je af wie zoveel wijsheid in pacht heeft.

Welke oud-Ajacied heeft het bovenstaande laten optekenen?

Hij had ooit een eigen vak met aanhangers in De Meer.
Hij had altijd een schaar bij zich, in de benen althans.
Hij adviseerde ooit Cruijff om zijn bek te houden over hoe je moest biljarten, anders stak hij de keu in diens reet.
Hij sliep volledig berooid enkele weken in zijn auto.
Niets kon zijn dag zo vernaggelen als een vies voetbalbroekje.
Hij sloeg in een interland ooit zijn tegenstander tegen de vlakte.

Niet echt het resumé van een man vol wijsheid. Of juist wel. Levenswijsheid.

Vul zijn volledige naam in op het forum hieronder, de winnaar mag het onderwerp voor de volgende column bepalen (onderwerp column alvast invullen op het forum).

copyright by © judge