terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

Big Four

14 mei, HOENDERLOO -  Robin van Persie heeft zich in de afgelopen maanden geïrriteerd aan de opmerkingen van enkele Ajacieden over hun voormalige coach Marco van Basten.

Intrigerend bericht.
Allereerst de plaats van optekening, Hoenderloo. Dus Van Persie is op voorbereiding met Oranje en geeft publiekelijk enkele Oranje-companen hun vet. Altijd goed voor de sfeer zou je denken.
Vervolgens het bericht zelf, geïrriteerd aan opmerkingen van enkele Ajacieden. Welke Ajacieden zijn dat dan geweest? Maakt Robin zich druk over de Belg Vertonghen, nee toch? En ook een schimpscheut van een andere buitenlander in Amsterdamse dienst zal hem toch worst wezen? Dus moet het over autochtone Ajacieden gaan. De mogelijke verdachten zijn: Emanuelson, De Zeeuw, Van der Wiel, Stekelenburg en Anita. Nu is Emanuelson niet geselecteerd voor Oranje, dus blijft de rest over. Van deze vier zie ik alleen Van der Wiel en De Zeeuw iets raars roepen in de media, Stekelenburg is keeper en heeft dus per definitie niets te melden, terwijl Anita nog steeds met zijn moeder zit te bellen, vol ongeloof dat hij bij Oranje zit. Dus Gregory en Demy. Beiden hebben een te groot ego voor hun voetbalkwaliteiten, geloven nog ècht dat als je bij Ajax zit dat je dan een wereldspeler bent (die doctrine werkt nog steeds bij de Amsterdammers: grote smoel, ondanks magere prestaties) en proberen een wit voetje (ten koste van een bruine arm) bij Martin Jol te halen.
Dit is dus Van Persie in het verkeerde keelgat geschoten. Robin hecht zich aan mensen, heeft blijkbaar een goede band met Van Basten en komt op voor zijn geplaagde ex-bondscoach. Heel menselijk van de Arsenalvedette, alleen denk ik dat San Marco zich geen seconde druk maakt om uitlatingen van twee voetbaldwergen. Waarom Van Persie dan wel? En laat hij dit in de media terechtkomen? Is de greep naar de macht binnen Oranje begonnen?

Tevens laat Van Persie zich ontvallen dat hij Oranje grote kansen toedicht als de Big Four (Sneijder, Van der Vaart, Robben en Van Persie) in de basis starten. We hebben allemaal specifieke kwaliteiten. Als daarvan wordt geprofiteerd, is Oranje heel sterk. Als we het echt kunnen opbrengen om voor elkaar te gaan, kunnen we heel ver komen.
De crux in dit verhaal zit in de laatste zin, voor elkaar gaan betekent opofferingsgezindsheid. Het eerste offer moet al direct door Dirk Kuyt gebracht worden. Tevens zal Klaas Jan Huntelaar vanaf de bank moeten toekijken hoe Robin zichzelf in de spits posteert (ook dit heeft Robin publiekelijk aangegeven), dus als het aan Van Persie ligt zijn er al twee zure gezichten.
Kan gebeuren, ook ik ben benieuwd naar de Big Four, alleen vergeet Robin dat het spelen met de Big Four veel scherpte en opofferingsgezindheid van de rest van de basiself vereist. Deze zullen zich een slag in de rondte moeten werken om balverlies van de Big Four te neutraliseren. En dan kom je bij de kleine luyden, types als De Zeeuw en Van der Wiel. Niks eer en glorie, geen spotlights voor hen, maar 90 minuten stoempen voor het resultaat.
Niks mis mee, maar alleen als dit wordt gewaardeerd.
Publiekelijk.
Door de Big Four.
Van Tiggelen, Van Aerle, Suurbier, Rijsbergen, Wouters, Jansen, spelers die je nooit hoorde, eigenlijk ook niet zàg, maar zonder hen was Oranje een geitenkaas.
Cruijff was hier gehaaid in, zijn wil was òòk wet, alleen speelde hij zijn wensen door naar de bondscoach. In de media repte hij hoogstens over een verschil van spelstijl toen hij de PSV-ers Van der Kuilen en Van Beveren liet afserveren.
Van Persie speelt direct op de màn.
Mannen die hij nodig heeft om tot succes te kunnen komen.
Dat gaat niet werken.
Robin is de eerste van de Big Four die gaat afvallen.

copyright by © judge