terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

eindsaldo

Winnaars en verliezers.
Zo simpel is het voetbal aan het einde van diverse competities op te delen.
Zo lijkt PSV de winnaar en ADO Den Haag de grootste verliezer van deze editie eredivisie. Maar is dat zo? Hebben sommige clubs geen groter verlies geleden? Is Feyenoord niet een veel grotere loser dit seizoen? Kansloos naar een zevende plaats geveegd, met play-offs tegen Groningen en Utrecht of Roda in het vooruitzicht? Erwin Koeman die er de brui aan geeft (terecht, maar daar moeten hoeven ze in de havenstad niet rouwig om te zijn, ook hij presteerde even slecht als het elftal), een voorzitter die weg bedreigd is en de grootste volksclub in handen van paladijnen vol vriendjespolitiek.
Ajax is toch een grote verliezer? Op een enkel doelpuntje na het kampioenschap mislopen, hoe schlemielig kun je als meest aanvallende club (althans, volgens de historie en huidig eigen zeggen) zijn? Als Ten Cate niet zo zelfingenomen was geweest om van Huntelaar te eisen dat hij moet meevoetballen (dat kostte nogal wat doelpunten voor de winterstop), maar die jongen gewoon zijn specialiteit had laten benutten, dan was er helemaal geen vuiltje aan de lucht geweest. En ook het blazoen van de Amsterdammers bleef niet smetvrij met scheldpartijen richting grensrechters, scheidsrechters en tegenstanders. We zijn geen koorknapenclub, oreerde de praeses van Ajax, maar schuttingtaal en racistische uitingen, of een spandoek met het bombardement van Rotterdam, in elkaar gezet door het officiële sfeerteam van Ajax maakt het aanzien er niet groter op.
Ook PSV liep averij op, dat niet met een titel kon worden weggepoetst. Elf punten inleveren tegen niemendalletjes, waarna voorzitter Schuitema in de week van de waarheid nog een duit in het rumoerige zakje deed, dat zijn de krenten in de pap voor de sensatiepers. De Herdgang verloor haar warme charme en bleek net zo lek en kil als andere topclubs.
Ron Jans, de trainer van FC Groningen, liet zich van zijn andere kant zien door langs de lijn tegen FC Utrecht in woord en gebaar om kaarten te vragen. De man die pretendeert zo beschaafd te zijn omdat hij nu eenmaal naar muziek luistert en beter dan zegt in plaats van het gebruikelijke (foutieve) beter als, viel uit zijn rol. Arrogant en matennaaier, dat zijn de kwalificaties voor Jans.
Ook Van Basten is met Van Bommel en Van Nistelrooij een groepje verliezers, want zij hebben de kou tussen elkaar niet uit de lucht kunnen halen. Volhardend in een systeem waarvoor hij de spelers niet lijkt te hebben stevent Marco op een desastreus EK af.

Afgelopen week kwam nog een verliezer uit het buitenland, José Mourinho. Ondanks scheepsladingen roebels kreeg hij Chelsea wederom niet in de finale van de prijs waar het bij voorzitter Abramovich om gaat: de Champions League. Nu hij ook de landstitel gaat mislopen aan Manchester United lijken de dagen van de paranoïde Portugees geteld. De FA-cup zal het gemis niet kunnen goedmaken.

Drie absolute winnaars dit seizoen:
1) Heerenveen. De club zelf, door mee te mogen dingen naar een Champions League ticket, en door het aantrekken van een topscorer die door alle andere clubs over het hoofd was gezien. Alves wordt Europees topschutter en de Friese club pakt wederom de hoofdprijs bij zijn vertrek.
2) Phillip Cocu die met zijn laatste treffer voor PSV de landstitel binnenschoot. De drijvende kracht, animator en regisseur van de Brabanders houdt het voor gezien. Een afscheid in stijl.
3) Last but not least Clarence Seedorf. Door zich weer bij Oranje te voegen won hij aan aanzien, ondanks dat hij door Van Basten werd behandeld als een opvulsel voor tijdrekken. De basisspeler van AC Milan maakt zich op voor de zoveelste finale uit zijn loopbaan, met een gerede kans om de meest succesvolle Nederlandse speler ooit te worden. Een vierde Cup met de Grote Oren zal iedereen, maar dan ook iedereen in het stof doen bijten.

Winnen en verliezen wordt belichaamd door AZ. Zij weten als geen ander dat winnen niet alles vergoeilijkt en verliezen niet alles verloren maakt. Een prachtig seizoen, mogelijk zonder titel.
Toch staan zij niet met lege handen.
Mooi voetbal blijft langer in het geheugen hangen.
Kijk maar naar Oranje 1974.

copyright by © judge