terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

buitenland

Bondscoach Bert van Marwijk gaf afgelopen vrijdag het advies aan Nederlandse topspelers om vooral hun heil zo snel mogelijk in buitenlandse competities te zoeken. De eredivisie zou qua niveau te laag zijn voor spelers om in Oranje de vereiste prestatie op de mat te kunnen leggen.
Prachtige tip van onze bondscoach, maar wat houdt dit in de praktijk in? Kijkend naar onze toppers in den vreemde zien we de volgende feiten:
- Klaas Jan Huntelaar is invaller bij AC Milan
- Rafael van der Vaart werkt aan zijn tan in Madrid
- Khalid Boulahrouz leest de Stuttgarter Zeitung op de bank
- Edson Braafheid heeft zich in de winterstop laten transfereren naar Celtic om aan speelminuten te komen

Zomaar vier spelers die voor Oranje in aanmerking komen, maar eigenlijk alleen op niveau trainen. De wedstrijden worden door anderen gespeeld. En de spelers die wel in de basis staan, wat leren zij dan wel? Weerstand? Ze krijgen meer schoppen en zien vaker de bal als een raket over zich heen zeilen, op naar weer een opportunistische aanval of 60 meter terug naar de eigen defensie. Ze krijgen wat meer klappen, ellebogen, roggels en moeten sneller handelen omdat de opponent wat beter geschoold is in geniepige aanslagen. En natuurlijk spelen ze tegen betere voetballers, dus er wordt meer van ze geëist.

Bert heeft deels gelijk, maar laat direct weer andere schoenen wringen. Orlando Engelaar liet zich speciaal met het oog op Oranje naar PSV transfereren, want bij Schalke was een basisplaats (en dus speelminuten) niet gegarandeerd. Bert vond dit een prima idee! En Mario Melchiot speelt al vele jaren in de Premier League, maar hoeft niet op een uitnodiging te rekenen, terwijl Gregory van der Wiel in de eredivisie speelt. Wat kan Van der Wiel dan beter dan Melchiot? Aanvallen wellicht, maar verdedigend moet ik het nog maar eens zien.
Royston Drenthe bivakkeert al weer enkele jaren bij de Koninklijke in Madrid, de Beste Club ter Wereld, maar van de bondscoach heeft hij nog geen uitnodiging gehad. Bij Valencia hobbelt Maduro mee, maar zijn smeekbeden richting Oranje hebben nog niets opgeleverd.
In de Bundesliga, waar vorige week zowel PSV als FC Twente nog hun Europese Waterloo vonden, spelen ook Roel Brouwers en Marcel Meeuwis. De eerste ken ik niet eens, Meeuwis kennen we van Roda JC. En dan nog Arnold Bruggink bij Hannover 96.
In de Premier League spelen buiten Kuyt, Babel, De Jong en Heitinga ook nog Boudewijn Zenden (Sunderland), Maceo Rigters (Blackburn Rovers), Jan Vennegoor of Hesselink, George Boateng (beiden Hull City), Remco van der Schaaf (Burnley), Rachid Bouaouzan, (samen met Melchiot bij Wigan Athletic), Mustapha Riga (Bolton Wanderers), Jeffrey Bruma (Chelsea) en Wilfred Bouma (Aston Villa).
En dan zou ik nog onze Grootste Eremetaalverzamelaar Aller Tijden vergeten, AC Milanvedette Clarence Seedorf. Hij wordt pas geselecteerd als een bomaanslag de hele selectie wegvaagt, eerder niet. Wout Brama zit nog vòòr hem, dan weet je genoeg.

Er loopt (of zit) dus wel een regiment Nederlanders in het buitenland rond, maar Oranje zit voor deze spelers niet (meer) in het vat. Waarom niet? Ze spelen toch in betere competities? Zij zijn toch gehard in het professionele voetballeven, iets dat ze in de eigen eredivisie nooit zouden leren? Het zijn allemaal drogredenen, gelul in de ruimte.

Bert van Marwijk heeft het over topspelers. Topspelers gaan sowieso naar het buitenland, daarom zijn ze top. Dat was vroeger al zo en dat is nooit veranderd. Van Marwijk doet alsof er nu allemaal toppers in onze polder rondlopen die hun kwaliteiten verkwanselen tegen RKC en ADO Den Haag, maar zo is het niet. Echte Top wordt aangekocht door topclubs, de rest door tweede of derde garnituur. Sunderland? Burnley? Wigan? Borussia Mönchengladbach? Alsjeblieft zeg! Bij FC Twente leer je beter voetballen dan als een gedrogeerd paard achter die lange halen aanrennen. Het is allemaal te selectief voor woorden: de één moet oppassen en aan speelminuten gaan werken (Engelaar, Huntelaar, Van der Vaart), de ander mag rustig terugkomen van zware blessures (Van Persie, Van Nistelrooij), want zij gaan toch wel mee naar het WK in Zuid-Afrika. Iedere normale voetballiefhebber kan zo de 22 namen opnoemen die in Oranje horen, of ze nou in de eredivisie spelen of niet.
En tijd om te rijpen in het buitenland krijg je enkel en alleen bij Arsenal, omdat de trainer daar een langjarig idee heeft over voetbal. Kun je trouwens ook zien aan de prijzen die ze binnenhalen. Nul. Bij alle andere clubs moet je er direct staan en anders word je gelijk weer afgeschreven.

Bert doelt waarschijnlijk alleen op Afellay en Van der Wiel. De eerste moet het dan maar eens laten zien in het buitenland en Mister Twitter is mentaal te slap en wordt in de eredivisie nog niet afgerekend op zijn foute inschattingen en lompe overtredingen. In de Serie A kan ie verdedigen leren, want dat wordt in ons land niet vereist.
En dat hebben we nodig, Echte Verdedigers.
Misschien toch die Roel Brouwers maar eens oproepen.

copyright by © judge