terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

Thomas

Ik vraag me af wat Danny Blind dacht toen centrale verdediger Thomas Vermaelen in de 106e minuut geblesseerd raakte en eigenlijk niet meer verder kon. Er waren door coach Marco van Basten inmiddels drie wissels toegepast, dus Vermaelen moest blijven staan. Letterlijk. Maar wààr?
Als ex-topverdediger die in 1995 als aanvoerder van Ajax nog een Wereldbeker voor clubteams in de lucht stak, moet Blind een ideetje hebben gehad, maar Marco stond aan het roer, dus zweeg hij. Geen legendarische Cruijff-actie die afdaalde naar het veld om toenmalige coach Leo Beenhakker een publieke oorwassing te geven, maar een zwijgzaam lijden op de tribune. Hiërarchisch bepaald, dus dan houdt het op.

Ik vraag me af wat Rasmus Lindgren dacht toen centrale verdediger Thomas Vermaelen in de 106e minuut geblesseerd raakte en eigenlijk niet meer verder kon. Er waren door coach Marco van Basten inmiddels drie wissels toegepast, dus Vermaelen moest blijven staan. Letterlijk. Maar wààr?
Als aanvoerder van Ajax, met verdedigen in de genen getatoeëerd, moet hij toch een ideetje hebben gehad, maar meneer Van Basten is de trainer, dus zweeg hij. Geen openlijke ingreep in de opstelling, geen eigen inzicht etaleren, geen trainer overrulen, maar lijdzaam zwijgen op het veld. Hiërarchisch bepaald, dus dan houdt het op.

Ik vraag me af wat de resterende Ajacieden, de assistenten Van t Schip en Rob Witschge, de voorzitter en zijn slippendragers, het meegereisde publiek, iedereen met een Ajaxhart dacht toen centrale verdediger Thomas Vermaelen in de 106e minuut geblesseerd raakte en eigenlijk niet meer verder kon. Er waren door coach Marco van Basten inmiddels drie wissels toegepast, dus Vermaelen moest blijven staan. Letterlijk. Maar wààr?
Als medespelers, bankzitters, assistenten, bestuurders en betalende toeschouwers hebben zij genoeg voetbal gezien, gespeeld en over nagedacht, dus moeten zij toch een ideetje hebben gehad,
maar San Marco is de trainer, dus zwegen zij. Hiërarchisch bepaald, dus dan houdt het op.

Ik vraag mij af wat Thomas Vermaelen dacht toen centrale verdediger Thomas Vermaelen in de 106e minuut geblesseerd raakte en eigenlijk niet meer verder kon. Er waren door coach Marco van Basten inmiddels drie wissels toegepast, dus Vermaelen moest blijven staan. Letterlijk. Maar wààr?
Als lijdend voorwerp die geen stap meer voor de ander kon zetten moet hij toch een ideetje hebben gehad,maar meneer Van Basten is de trainer, dus zweeg hij.
En bleef op zijn positie, centraal in de defensie, staan.
Letterlijk.
Enkele minuten later velde Volendammer Jack Tuyp het vonnis, door de winnende 1-0 te scoren, eenvoudig weglopend  bij de geblesseerde Thomas Vermaelen.

Ik heb nooit anders meegemaakt, op eender welk triestmakend amateurniveau dan ook, dan dat een geblesseerde verdediger die niet meer gewisseld kon worden, naar voren werd gehaald. Iemand anders nam zijn plaats in de defensie in, waarmee de gelederen weer gesloten gehouden konden worden, terwijl de gekwetste speler op rechtsbuiten de wedstrijd uit hinkelde.
Ik heb nog nooit gezien dat op eender welk triestmakend amateurniveau dan ook, een geblesseerde verdediger op zijn positie bleef stààn. Hij zette zelf de boel om, de aanvoerder zette anders de boel wel om, bij gebrek aan een aanvoerder met inzicht was er wel een ander die de omzetting deed, of anders de trainer zelf, de voorzitter langs de lijn of de burgemeester die in zijn ambtswoning was ingeseind door een bezorgde supporter.

Woensdagavond 12 november, aan De Dijk in Volendam, na 106 minuten slecht voetbal en een 0-0 stand ziet trainer Marco van Basten dat centrale verdediger Thomas Vermaelen geblesseerd raakt en eigenlijk niet meer verder kan.
Marco doet niets.
Hij laat de (blijkbaar ontstellend voetbalblinde) Vermaelen op zijn positie staan, centraal in de verdediging.
Van Basten krijgt nog 5 minuten om wakker te worden en zijn omissie te herstellen, maar denkt vermoedelijk aan een lekker vers gerookt palinkje van Volendamsponsor Klaas Puul.
San Marco ziet Volendam het winnende doelpunt scoren.
Door Jack Tuyp, die op een meter afstand wegloopt van Thomas Vermaelen.
Die was geblesseerd, weet u nog?
Enkele minuten later roept Van Basten naar de nog steeds in het veld hinkende Vermaelen: kom er dan af!
Beetje laat, denk ik dan.
Maar ben ik de enige geweest?

copyright by © judge