terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

premiejagers

Een fax rolt binnen bij Ajax.
He Martin, Reuser wil 25K euri als ie een doelpunt maakt tegen NAC. Voor 10K doet Feher hetzelfde, Penders vraagt 15K en Zwaanswijk 20K. Amoah wil maar liefst 50K.
Martin Jol grijnst en vraagt vervolgens de statistieken van deze NAC-spelers op en berekent snel de kansen.
Reuser moet goedkoper, die speelt bijna nooit. SMS ook even naar Lurling wat hij moet hebben.
Tegelijkertijd ontvangen diverse spelers bij NEC een SMS-je: gelijkspel tegen Ajax? Gratis weekje Aruba voor twee personen! Bij een overwinning kun je zelfs een week bijboeken! Voor niets! Bij Arke!

Het lijkt zo spielerisch, de opmerking van Ajax-trainer Martin Jol of je een premie aan NAC mag aanbieden om hun best te gaan doen om te winnen van FC Twente. De soundbite van de Scheveningse succestrainer heeft wel tot gevolg dat ook de algemeen directeur Rik van den Boog een duit in het zakje doet door te reppen over een sponsorbijdrage richting NAC. NAC-trainer Maaskant laat weten dat motivatiepremies welkom zijn: we zijn profs, met voetballen verdienen wij ons brood.
Als geld zo openlijk een factor mag zijn, dan is het kleine stap om het commercieel helemaal interessant te maken, zeker voor spelers individueel. een wedstrijd winnen, tja, dat wil iedereen wel en daar lijkt de schoen moreel dan ook niet te wringen. Maar via een zaakwaarnemer de private premies wat opschroeven door minder oirbare handelingen te vragen is een kleine stap.
Hoe bedoel ik dit?
Zie onder.

Ajax biedt dus NAC een sponsorpremie om te winnen van FC Twente, de Tukkers doen mogelijk hetzelfde bij NEC, de opponent van Ajax. But the plot thickens ...

Enkele spelers van NEC, ontraceerbaar via malafide zaakwaarnemers, ontvangen een afkoopsom voor hun geweten als zij Luis Suarez of Demy de Zeeuw in deze laatste competitiewedstrijd op 2 mei blesseren. Blesseren? Wie heeft daar dan baat bij?
Juist.
Feyenoord.
Er staat namelijk nog een return van de KNVB-bekerfinale op het programma. Op 6 mei, vier dagen later dus. Het kan voor de Rotterdammers geen kwaad als deze genoemde Ajacieden niet meer mee kunnen doen. Jongens als Pothuizen en Zomer zitten in de winter van hun loopbaan en een appeltje voor de dorst, dan wel in geld (maar dat valt op), dan wel in een transfer naar Feyenoord, kan doorslaggevend werken op het geweten. Het zijn immers profs, zij voetballen voor hun brood. En in het voetballen gebeuren weleens ongelukkige tackles ...

En nu we toch bezig zijn, waarom zou Ajax, dat sponsorpremies aan andere clubs best vind kunnen, niet aan de SC Heerenveen verlatende Gerald Sibon nog een pinchhittercontract op de bank van Ajax aanbieden? In ruil voor het afzagen van de net herstelde Tomasson? Of de Rotterdammers opzadelen met een keepersprobleem door Erwin Mulder naast Van Dijk en Darley in de lappenmand te deponeren?

Gaat de fantasie met mij op de loop? Ik lijdt mogelijk aan het conspiracy-syndroom: ik zie dingen kunnen gebeuren die elke normale voetballer niet in zijn hoofd zou halen. Maar het zit hem niet in de voetballer zelf, het zit m in de spreekbuizen: trainers als Jol en Maaskant, die bij het minste of geringste hun flexibele mores etaleren als een voetbaldeugd. Zij behoren nog iets van de onschuld van het spel te bewaken door op zijn minst te verkondigen dat zij daar niet aan meedoen, dat Ajax rekent op de sportieve plicht en dat NAC gewoon voor eigen play-off kansen gaat.
Maar dit is niet de eerste keer dat met name Jol zich van zijn bedenkelijke kant laat zien. Eerder zette hij al de Ajaxhuurlingen bij diverse andere clubs onder druk dat zij eigenlijk niet tegen hun werkgever zouden mogen voetballen. En dan heet jij Mitchell Donald of Jan-Arie van der Heijden en wil jij komend seizoen graag terugkomen bij Ajax. Dan weet je dat Jol het jou niet in dank afneemt als je namens Willem II jouw broodheer Ajax een strobreed of meer in de weg legt.
En regelmatig de integriteit van aangestelde scheidsrechters in twijfel trekken is ook van penose-niveau. Jol komt uit een schooiersbuurt en zal dit als straatmores normaal gedrag vinden, om te winnen is in zijn optiek immers alles geoorloofd, maar als trainer van een grote, professionele, internationaal roemruchte club je verlagen tot dit soort praktijken is een aanfluiting van jewelste. De helm van de Griekse held Ajax kunnen ze in Amsterdam gerust vervangen door een capuchon: hetzelfde cachet.


Zodra geld openlijk mee mag doen in het verhaal is het einde zoek.
Dan zou ik als modale club de KNVB verzoeken of ik komend seizoen op de laatste speeldag tegen Ajax, PSV, AZ of FC Twente mag. Dat kan nog een leuke zakcent opleveren!
En op deze manier worden bekerwedstrijden voor eerste divisieclubs  nog financieel interessant tegen deze titelkandidaten. Een been is zo gebroken en voor een rode kaart hoef je het niet te laten, want de overtreder wordt financieel royaal gecompenseerd voor zijn schorsing.
Een oefenpartijtje tegen amateurs in de voorbereiding? Levenslink. Valse Berry van VRC jaapt de sterspeler lachend open voor een paar pilsjes, laat staan wat hij doet voor harde knaken!
Ach, waarom niet all the way? Die capuchonnetjes lijken mij jongens die hun werkloze handen niet omdraaien voor wat goedbetaald geweld. Waarom zetten clubs die gasten niet in? Bedreiginkje hier, armpje breken daar, succes verzekerd en die gasten doen het nog uit clubliefde ook! Die grindtegels op de Twente spelersbus van een viaduct bij Alkmaar, dat was toch een visitekaartje van wat er op dat vlak allemaal mogelijk is.

Een glijdende schaal?
Dacht het wel.
Gelukkig is dit maar een verzinsel, nietwaar?

 

copyright by © judge