terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

gallemiezen

Voetbal is verworden tot een circus dat wekelijks haar lulkoek-gehalte naar nieuwe diepten laat afdalen. Professionele voetbalcommentatoren lachen bij het zien van een Schwalbe van een Haagse speler en durven zelfs hardop de daad van de jongen goed te praten door de schuld te leggen bij zijn jonge leeftijd. Ach, zo erg is het niet, eigenlijk wel grappig dat een knul van 19 dat probeert voor zijn club, een penalty versieren in de Arena. Echt lachen was het pas geweest als de scheidsrechter erin was gestonken, kijken of de commentator dan ook zo n wijze bek had opengetrokken. Wellicht had een ander gassie van 19 wel een grappige grindtegel door de voorruit van de commentator gekeild. Is ook humor.
Als we gaan lachen om mislukte pogingen tot het versieren van strafschoppen, dan moet je ook gaan lachen om de wèl geslaagde pogingen. Met zijn allen op de dijen kletsen dat de arbiter erin gestonken is, wat een lol! Helemaal gieren wordt het als de bal er ook nog in gaat, staat die ploeg toch maar mooi een doelpunt achter! Moet je die gezichten van die gasten zien, helemaal over de zeik, echt humor!
Voetbal als funniest home video, geen wonder dat ze Hans Kraaij Jr. serieuze gesprekken laten voeren met Oranjespelers, of Godbetere, iedere maandagavond anderhalf uur zendtijd mag volbraken met onzinnige rommel. We lachen wat af over, met en om het voetbal. Ook geinig zijn de beensplijtende tackles door eencellige randdebielen. Gelukkig begrijpen de scheidsrechters dat voetbal een volkssport is en het volk wil eigenlijk maar één ding: bloed. Met afschuw uren nablaten over afschuwelijke overtredingen, maar ondertussen zich verlekkerend aan het bloedstollende gevaar dat het slachtoffer heeft gelopen. Puur geluk scheidt wekelijks een overvolle Eerste Hulp van het mank hinken en het weekend verder met ijs op de bank. Een Witsel komt gelukkig (of jammer genoeg?) niet vaak voor, maar aan de intentie van tackle heeft het niet gelegen! De voetbalmisdadigers zouden in het gewone leven al lang maanden hebben moeten zitten voor poging tot mishandeling, maar de voetballerij knijpt een oogje dicht, anders blijft er zo weinig over van het vermaak. De instructies van het arbitrale trio zullen weinig om het lijf hebben: je hebt de regels en je hebt de speelruimte naar eigen invulling. Nou, de ruimte voor eigen invulling en de rekbaarheid van de interpretatie van overtredingen kunnen de toets van de Rechten van de Mens niet doorstaan. Scheidsrechters die teveel kaarten (moeten) geven fluiten slecht, zij hebben de wedstrijd niet in de hand. Het staat nergens geschreven, maar dit is de algemene indruk die overal heerst. Een kleine rekensom doet het ergste vrezen voor elk ledemaat dat vrij rondbeweegt op een veld: er kunnen 28 overtredingen gemaakt worden die direct met een gele kaart kunnen worden bestraft voordat een wedstrijd officeel moet worden gestaakt, namelijk 11 per elftal en dan nog 3 keer een tweede gele kaart. Een beestachtige pot kooivechten tussen twee elftallen, bijvoorbeeld België - Nederland in 1973 (Van Hanegem, Neeskens) ,Sredets Sofia - Roda JC in 1989 (Stoichkov, Boerebach, Fräser,Gene Hanssen),  Feyenoord - FC Porto in 1993 (De Wolf, Fräser, Van Loen, Fernando Couto, Jorge Costa) heeft nog nooit dit aantal gehaald, de helft nog niet eens, maar de wedstrijd was alleen geschikt voor 18 jaar en ouder en dan nog moest men enkele jaren hebben gezeten in Abu Graib om zonder blikken of blozen naar deze slachtpartijen te kunnen kijken.
Ach, als we maar blijven lachen, af en toe meehuilen met de wolven in het bos, krokodillentranen plengen bij de overtreding van Axel Witsel (die twee seizoenen lang werd geschopt en geslagen door het slachtoffer en nu hem met gelijke munt terugbetaalde), dan slapen we allemaal lekker, het is toch niet onze schuld?
Johan Cruijff zien we mogelijk nooit meer op de buis, Willem van Hanegem evenmin, maar wie maalt daarom? Lekker platvloers ouwehoeren over masturberen in de provincie, Kraay Jr. die een voetbalbeweging van Zlatan nadoet en zelfs zonder bal totaal de beweging niet kan imiteren, dàt willen de kijkers.
Maar wie zijn die kijkers eigenlijk?
Jij en ik.
Willen wij dit?
Ik zie in ieder geval liever Cruijff.
En jij?

Reageer maar ...

 

 

copyright by © judge