terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

Ajax-Feyenoord: 1-1

Onthutsend.
Ontluisterend.
Wat was Feyenoord goed.
Wat was Ajax slecht.

Afgelopen zondag werd Eredivisie Live weer eens gratis weggegeven aan alle Ziggo-abonnees en dus de kans geboden om ouderwets Ajax-Feyenoord op de buis te aanschouwen. Voorafgaand had Feyenoordtrainer Ronald Koeman nogal stevige uitspraken gedaan over hoe het Rotterdamse bolwerk haar Amsterdamse aartsrivalen in eigen huis zou gaan aanpakken. Afjagen was het sleutelwoord.
Nu ben ik een Feyenoorder en dus al enige jaren op mijn hoede zodra er tegen Ajax gevoetbald moet gaan worden. Hoewel, sinds Mario Been eigenlijk. Na de ontzielde 10-0 tegen PSV was er van Feyenoord niets meer over en werd elke wedstrijd een mogelijke vernedering. Het was niet fijn om Feyenoorder te zijn.
Nu schijnt het zonnetje weer een beetje sinds Ronald Koeman aan het roer staat. Hij spreekt blijkbaar de taal die de spelers goed verstaan (Mario had het altijd maar weer over die jonge apies, Ronald spreekt hen als volwassen profs van een topclub aan), onthult blijkbaar kwaliteiten in spelers die Mario wist te beknotten (El Ahmadi, Schaken) en staat met Feyenoord, ook nà de Klassieker, bóven Ajax op de ranglijst.

De wedstrijd eindigde in 1-1. Veel te weinig voor Feyenoord (!) dat bijna de gehele partij Ajax in het nauw wist te brengen. Ik zag driehoekjes, ik zag rust, ik zag geloof in eigen kunnen. En het enge is dat ik dit zag bij Feyenoord. Vol ongeloof heb ik naar Ajax zitten kijken en mij afgevraagd wat die gasten de hele week op de training uitvoeren. Er kon geen fatsoenlijke combinatie vanaf. Iets van een aanvalsopzet zelf verzinnen? Ho maar. Ingeslepen spelpatronen? Niets van gezien. En dit was niet VVV dat ploetert, Excelsior dat boven haar stand uitkomt, geen leeggekocht FC Utrecht dat opnieuw moet beginnen, dit was Ajax.

Dit was Ajax.
Dit was de club die het aanvallende voetbal heeft verzonnen.
Dit was de club die een eigen voetbalsysteem heeft, het zgn. Ajaxsysteem.
Dit was de club waar de 4, de 10, maar ook de 2, de 6 en 11 exact weten wat ze op elk moment moeten doen. En omdat zij dat weten, kunnen de 7, de 3 en de 5, samen of los van de 8 (ze hebben ook nog vele verschillende opties) een combinatie aangaan met de 9, terwijl de 1 op de 16 opereert.
Dit was de club die alweer een jaar geleden Frank de Boer als Verlosser avant la lettre aanstelde. De club die nu eindelijk Cruijff zag komen, die Dennis Bergkamp bij het eerste elftal haalde, een club die volledig is doordesemd van Ajax-visie, Ajax-hart en Ajax-cultuur.
Dit was het Ajax dat volgens eigen zeggen (en velen met hen) beschikt over het Grootste Voetbaltalent sinds Johan zèlf over de velden dartelde: Cristian Eriksen.
Dit was de club die in Theo Janssen het ontbrekende gifmengersschakeltje in het middenrif zag, de regisseur, de patron.
Dit was de club die al jaren denkt dat Jan Vertonghen naar Arsenal zal gaan, zó goed is ie. En dat vindt Vertonghen zelf óók.
Gregory van der Wiel, de onbetwiste rechtsback van Oranje, speelt in dit Ajax.
Dit is de club die het zich kan veroorloven om de topscoorder van vorig seizoen als oud vuil af te danken en op een bijveldje zijn centen te laten opstrijken (El Hamdawie? Inderdaad, die!).
Dit is de club die 16 miljoen aftikte voor Sulejmani. Sulejmani die op scherpte de bal van zijn voeten gesnoept ziet door Jordie Clasie, 5 maanden geleden nog speler van Excelsior, en dan maar (weer) voor de Schwalbe gaat om nog iets van zijn mislukking te maken.
Dit Ajax hangt eigenlijk haar succes nu al op aan Derk Boerrigter, afgelopen seizoen nog RKC.

Dit was pijnlijk, dit was triest. Dit is een club die nog een heel lange weg te gaan heeft voor het in de buurt komt van haar eigen, totaal van enige realiteit gespeende, ambities.
De ambities daargelaten, ik zie al jaren geen idee meer van een vastomlijnd concept. Het Ajax-systeem? Ik zou bij God niet weten hoe dat eruit zou moeten zien.
Je vraagt je af of ze dat bij Ajax wèl weten.
Of zijn al die spelers toch niet zo goed als ze zelf denken?
Behalve Jan Vertonghen dan. Zoals hij zijn gelijkmaker vierde, met dat hooghartige vingertje, zichzelf en zichzelf alleen bevlekkend. Kijk naar mij, het ligt niet aan mij dit gepruts, ik scoor wèl.
Echt een aanvoerder.
Daar kom je ver mee.

Gefeliciteerd, Feyenoorders!

copyright by © judge