terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

techniets directeur

De houdbaarheidsdatum van een trainer mag dan niet al te ver in de toekomst liggen, het afscheid van een technisch directeur ligt al snel na het openmaken van de verpakking. Dit komt omdat de TD in negen van de tien gevallen een voetbaltrainer is die tussen wal en schip ligt te wachten op een reddingsboei. Er ging wat mis in de carrièreplanning, niet de planning maar de carrière, en het was vervolgens stil tussen de verhuisdozen. Geen telefoon, geen fax, zelfs geen sms-je om te polsen of je interesse hebt in club X of Y. En dan komt de redder in nood: een grote club heeft nog een lulbaantje over tussen het pluche, iemand moet de lange termijn in de gaten houden. Vrij vertaald moet het bestuur van de BVO iemand een schop kunnen geven als er geen prijzen gepakt worden. Dat maakt het metier van de TD vrij eenvoudig:

1) Hij koopt goeie spelers in en deze spelers presteren goed onder de trainer.
2) Hij koopt goeie spelers in, deze spelers presteren voor geen meter en lijken dus prutsers.
3) Hij koopt rotzooi in (wat dus geen meter zal presteren).

Simpel en overzichtelijk, met nul credits voor de technisch directeur, alleen pek en veren ligt te wachten in geval van scenario 2) en 3). De aankopen worden immers gedaan door de TD, nietwaar? En in geval van het eerste scenario weet de trainer wel alle lof naar zich toe te trekken, hij heeft de toppers opgesteld en en passant ook nog wat beter gemaakt. De TD is er dan ook voor de handel, niet voor het vertoonde spel.
Dit steekt de meeste ex-trainers/hedendaagse technisch verantwoordelijken nog het meest: hij ziet vanaf zijn kantoor de trainer een topper de vernieling in helpen, ziet de krantekoppen al (een lijstje mislukte aankopen doet het altijd goed bij een ontevreden achterban) en is er van overtuigd dat hij het zelf beter kan. Logisch, hij is een voetbaltrainer die momenteel het zompige gras heeft verruild voor een hoogpolig tapijt, maar zijn hart ligt aan de zijlijn en niet onder de boekhoudkundige streep.

Het is ook de geestelijke spagaat waarin je bereid moet zijn te vallen om als TD te fungeren. Of je hebt zoveel invloed op de aankopen en de opstelling dat je het net zo goed zelf kunt doen, of ze vinden je beleidsplannen te ambitieus (ook weer logisch, een trainer heeft de maken met de realiteit van vandaag, en de ambitie voor morgen kan als een molensteen om de nek hangen), stellen ze vervolgens naar beneden bij en ben je een papieren Teigetje. Maar vooral vrolijk rondlopen, rust en vertrouwen uitstralen en meewaaien met de malaise. En vooral achter de coulissen blijven als er successen zijn.

Er zijn grotere trainers Feyenoords TD Marc Wotte voorgegaan van de skybox terug naar de dug-out, dus echt verrassend is het allemaal niet. Het ligt in de lijn der verwachtingen. Feyenoord vult de vacante positie echter niet meer in, maar verdeelt de taken over de staf.
Ben benieuwd wie de Zwarte Piet in zijn portefeuille krijgt.

copyright by © judge