terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

lente in Drenthe

Als Real belt ben je weg.
Zo simpel is het hoogstwaarschijnlijk in het leven van een voetballer. Real Madrid is de beroemdste en meest succesvolle club ter wereld, als je daar niet wilt voetballen is er iets behoorlijk mis met je, behalve als je die hard socio van de aartsrivaal Barcelona bent. Een verdwaalde Bask met ETA-connecties zal wellicht ook zijn bedenkingen hebben tegen de Koninklijke, maar voor de rest is het doodordinaire jaloezie. Real Madrid, wie wil dat niet?

Royston Drenthe dus ook. Hij bekijkt het lijstje met Nederlanders dat in het wit van los Galacticos heeft mogen spelen en merkt dat het lijstje erg kort is. Op een vuurwerkhandje te tellen. John Metgod, Clarence Seedorf en momenteel Ruud van Nistelrooy. Hij wordt dus nummer vier. Illuster. Kom er maar om als je als veertiger op een exotisch strand met de lokale bourgeoisie staat te borrelen. De voetballoopbaan is al lang afgesloten, maar de eer en het aanzien stralen nog immer voort. Je hebt nog bij Real Madrid gespeeld. De smatjes glijden uit over hun eigen slakkenspoor, de matties verdringen zich om in jouw schaduw te staan.
De smak geld is natuurlijk ook niet mis, de oude dag is veilig gesteld. Geen gerommel in de marge als chef souvenirs in de fanshop-caravan van PSV(Edward Linskens, de maker van een van de meest lelijke doelpunten tegen Real Madrid, toevallig!) of half dronken zakenlui naar hun dikke Mercedes begeleiden als gastheer (EK 88 winnaar Berry van Aerle). Niet echt het coole image van voorheen zullen we maar zeggen. Postbode is ook zo’n betrekking dat de broek collectief rond de enkels doet zakken. De haard moet branden, dat weten wij als net niet ontdekte mega-talenten maar al te goed, maar Ruud Gullit die jou het statiegeld teruggeeft bij de emballage van de Aldi, dan spat toch een droom uiteen.

De knaken dus. Daar mag in Nederland niet openlijk over worden gesproken, maar uit zakelijk oogpunt is het niet onverstandig om alvast te cashen voordat een debiele onverlaat jou ontdoet van je kniegerei. U kent het verhaal van Niels Kokmeijer? Lekker basisspeler bij Go Ahead Eagles, nu vaste klant bij fysiopraktijk Slag-in-het-wiel. Drenthe heeft de kelder van zijn nieuwe penthouse inmiddels volgestort met harde valuta. Wat er ook gebeurt, voor hem geen geneuzel bij Nationale Nederlanden. De poet is binnen, nu gaan we ballen. Of niet, zoals de kenners beweren. Slecht voor zijn ontwikkeling, al dat bankzitten in Bernabeu. Kan best, maar hij traint wel dagelijks met de Groten der Aarde, daar zal hij allicht wat van opsteken. En anders maar niet. Contract uitdienen en bij een kleinere club weer aan de slag. Drie jaar stilstand in de carrière? Brol. Wat leer je als voetballer in een elftal dat vele malen minder kwaliteit herbergt? Dat je voor zoveelste keer zinloos de diepte in bent gesprint, terwijl je de bal over je heen in de eerste ring ziet verdwijnen? Wat schiet je op met een-tweetjes die zo slecht worden uitgevoerd dat je telkens je benen moet wagen om er nog iets van te maken? Uiteraard zijn de zaken iets minder zwart-wit dan hierboven geschetst, maar het feit blijft dat spelers van Feyenoord toch iets minder technische bagage in huis hebben dan de doorsnee Madrileen.
En dan hou je altijd nog het risico van de trainerswissel. Drenthe had onder Erwin Koeman al amper een basisplaats (en dan als linksback), onder Van Marwijk mag hij als linksbuiten zijn doldrieste acties maken. Erg tricky, want Drenthe is geen linksbuiten. Hij doet mij hoogstens denken aan Davids in zijn beginjaren, maar ik vrees dat de techniek van Davids beter is. Die jongen is nog zoekende, begint eigenlijk net en kan nu al naar Real Madrid. Geen gerommel meer bij Feyenoord, een club die volledig opgebouwd moet worden. En al liep de Rotterdamse trots als een zonnetje, weet u nog welke spelers gingen cashen nadat zij de UEFA-cup hadden gewonnen? Topscorer Van Hooijdonk ging naar Fenerbahce, Paul Bosvelt naar Manchester City en Jon-Dahl Tomasson ging naar de uitgebreide bank van AC Milan. Dat was het. De rest van het elftal kon gewoon blijven.
Robin van Persie is hard op weg om het mannetje te worden bij Arsenal. Geen slechte gok voor iemand die amper een basisplaats bij Feyenoord had. En met Oranje kwam het ook wel goed voor Van Persie, dus Drenthe kan lekker aan de LOI-cursus Spaans en living la vida loca!
Enhorabuena!

copyright by © judge