terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

genant

De NOS verzocht de trainer van de kersverse kampioen PSV om nog even in de late zondagavond voor de camera van Studio Voetbal te verschijnen. Met zijn goede fatsoen moest Sef Vergoossen zich het volgende laten welgevallen:

Tafelgast en Ajax-lid Freek de Jonge wilde van de stil nagenietende Vergoossen weten of PSV tegen Fiorentina niet wat had laten liggen.

Lees de zin hierboven nog maar eens.

Tafelheer Jack van Gelder durfde zijn Ajax-maatje De Jonge niet openlijk af te kappen met zijn gezever over de uitschakeling in de UEFA-cup van PSV en Freek dacht nog tijdens een kampioensfeestje een punt te kunnen maken. Totaal ongepast, onbeschoft zelfs, ging Freek nog even door tegen Vergoossen, die zijn fatsoen bewaarde en antwoord gaf op de vragen over Fiorentina en het niet meespelen van Aisatti. Als Vergoossen vooraf had geweten dat hij nog onder (totaal misplaatst) vuur genomen zou worden door een Ajacied die zich als ultieme loser opstelde, dan had hij geweigerd. Nu voelde hij zich in de val gelokt door Van Gelder en de NOS. Het sierde Vergoossen dat hij niet inging op de totaal zinloze provocaties van De Jonge, die dodelijk op zijn nummer gezet had kunnen worden door te antwoorden of Ajax niet wat had laten liggen tegen Slavia Praag, of Kopenhagen. Het irritante was tevens dat Freek met zijn visseogen liep te draaien alsof een paljas de vragen stelde, zodat met ieder antwoord van Vergoossen ook nog eens de draak gestoken werd. Diep triest van een ooit zo begenadigd cabaretier, die nu zijn clubliefde liet afdalen tot derderangs loser met Ajax-sjaaltje. Dubbel triest dat Van Gelder namens de media dit liet gebeuren.

Op een ander vlak, maar niet minder verbijsterend speelt de soap AZ zich af. Daar waar enkele weken geleden nog verkondigd werd dat de wegen van Louis van Gaal en AZ gingen scheiden, daar wordt nu op genante wijze op terug gekomen. Van Gaal laat publiekelijk optekenen dat hij bij AZ blijft omdat meerdere spelers en technische staf speciaal voor hem naar AZ zijn gekomen. Voor zover ik ben ingelicht was dat enkele weken geleden niet anders het geval, maar nu schijnt dit een noviteit in de besluitvorming te zijn geweest. Wat een ongelooflijke lulkoek. En die koek wordt niet alleen volledig geslikt door het management van AZ, maar zelfs nog naar buiten gedragen door de voorzitter die als een wereldvreemde gek zijn trainer loopt te bewieroken alsof Onze Lieve Heer de trainersfunctie bij AZ bekleedt. Wie neemt AZ nu nog serieus? Denken ze nu werkelijk dat de spelers deze farce voor zoete koek zullen slikken, al vertolkten zij eveneens een hemelscheiende bijrol door op de blote knietjes de trainer beterschap te beloven en te zullen laten zien dat zij hem waard zijn?

Men kan zeggen van Ernie Brandts of Sef Vergoossen wat men wil, maar op genant gedrag zijn deze winnaars van de competitie niet te betrappen geweest. Beide heren, (niet) toevallig afkomstig van beneden de rivieren, hebben een media presence die de bladen niet zal vullen. Geen ruwe uitspraak uit de onderbuik, geen snedige oneliner of een buitennissige quote waar de voetballerij om bekend staat. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Aad de Mos, die zichzelf een specialist in Brazilië vindt (getuige de aankopen van welke sambatoppers?) of Louis van Gaal, die zich laat be-applaudisseren door de kantinejuffrouw omdat hij op zijn eigen beslissing terugkomt en bij AZ blijft.
Brandts, gedumpt door het bestuur omdat men hem gewoon niet mag, presteerde het onmogelijke met de Brabantse middenmoter en mag de komende dagen om een ticket voorronde Champions League strijden. Vergoossen, in de winterstop gehaald om PSV naar het kampioenschap te leiden, houdt zich aan zijn opdracht en de schaal staat wederom in Eindhoven.

Praatjes vullen alleen gaatjes in zendtijd of lege kolommen van kranten. De prijzenkast is leeg gebleven in Amsterdam en Alkmaar. Een beetje bescheidenheid zou op zijn plaats zijn. Of, om met PSV-vedette Afellay te spreken: in Amsterdam hebben ze wel een grote bek, maar prijzen pakken, ho maar.
En zo is het maar net.

copyright by © judge