terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

etaleren

Zou de marktwaarde van Bruno Silva zijn gestegen na zijn Europese optreden tegen Timisoara? Een paar mislukte schoten op doel (iemand heeft hem blijkbaar ooit in zijn oor gefluisterd dat hij dat schot heeft) en enkele malen niet al te kort dekken (tegen de vedette uit de buurtsoos Sprodje) later heeft Silva zijn airtime weer gehad. In de etalage zetten heet zo n beslissing, de kapitaalsvernietiging zo beperkt mogelijk houden.
In januari 2008 fourneerde ajax enkele miljoenen voor de toen bij FC Groningen stakende rechtsback. Staken. Werk weigeren. Hij wilde zo graag naar Ajax (hij hoorde uiteraard op dat niveau thuis) dat hij letterlijk zijn kont tegen de krib gooide.
We hebben allemaal kunnen genieten van zijn bovengemiddelde prestaties. Je moest wel opletten, want hij acteerde slechts 21 maal in Ajax 1. Er bleken anderen toch beter dan Bruno. Geld in de sloot gooien heet zoiets. Van der Wiel liep gewoon in Ajax 2, was al gedebuteerd in 2007, dus waarom toch een rechtsback kopen? Terecht werd er van vele kanten geroepen dat als Ajax al geen rechtsback kon opleiden, dan kon de deur van De Toekomst gerust op slot.
Bruno Silva dus. Bizar eigenlijk dat hij vorig jaar tijdens de winterstop niet in onderhandeling mocht met Palermo en AS Roma, Van Basten hield dit tegen. Hadden ze nog een paar centen kunnen verdienen aan dat Uruguayaanse renpaard.
En nu dus in de etalage. Hij mag in de winterstop weg.
Handelshuis Ajax. Verliesgevende handel, dat wel. Over de aandelen Ajax hoor je nooit meer iemand. Vele aanhangers hebben voor honderden, wellicht duizenden euri aan visverpakking in de bureaulade. Dan word je niet blij als je ziet hoe de etaleur van Ajax te werk gaat. Bruno heeft met zijn optreden überhaupt (een transfer vanuit Ajax 2 naar de Serie A heb ik nog niet meegemaakt) mogelijk nog wat euri opgeleverd, maar het langzame afglijden van topscorer Luis Suarez neemt bedenkelijke vormen aan. Twee strafschoppen missen + een opgelegde kans in het zijnet, dat zijn strapatsen die zijn geschatte marktwaarde (= vraagprijs? 30 miljoen volgens Ajax) met miljoenen tegelijk doet kelderen. Tel de blatante misser tegen Vitesse erbij op en de penningmeester mag blij zijn met een bod van 12 miljoen.
Wie is de etaleur? Martin Jol. Aan de ene kant honoreert hij het verzoek van de directie om Bruno Silva in een Europees niemendalletje in te zetten, gaat hij driftig aan de slag om recordaankoop Miralem Sulejmani aan de praat te krijgen (inruilwaarde momenteel 1 miljoen), maar tegelijk zet hij cash cow Suarez op rechtsbuiten omdat hij daar (volgens Jol althans) het meeste rendement voor het elftal genereert. Suarez is natuurlijk een originele nummer 9 en de marktwaarde van een spits is vele malen hoger dan een rechtsbuiten waar niemand buiten Nederland mee speelt. Op FC Barcelona na dan, maar die hebben Messi. Het is grappig om in te zetten op een transferbedrag van 30 miljoen, maar zelfs een dronken oliesjeik legt dit niet neer, al heeft hij een vlammende affaire met een kapster in Montevideo, niet toevallig de zus van Luis.
Ik vermoed dat Suarez zijn eigen uitspraak Ik blijf bij Ajax met de dag meer waarheidsgehalte meegeeft. Misschien wel meer dan hij zou willen.
Nog twee missers voor open doel en het contract kan worden opengebroken.
Voor een langer verblijf bij Ajax.
De penningmeester gaat met Luis geen gaten in de begroting dichten.
Met de verkoop van Bruno Silva trouwens ook niet.
De enige gaten die Silva dicht zitten in zijn portemonnee.
Kwestie van etaleren op het juiste moment.

copyright by © judge