terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

misbruikt

De mensen weten nog niet de helft van wat er allemaal is gebeurd bij Feyenoord, aldus aanvoerder Giovanni van Bronckhorst.
Deze opmerking vond haar weg naar de media nadat trainer Gertjan Verbeek zijn biezen had gepakt en refereert ongetwijfeld naar het afgelopen half jaar dat de Feyenoord-selectie gebukt ging onder het regime Verbeek.

Een intrigerende zinsnede van Gio, het laat zoveel ruimte voor speculaties. Althans, mijn gedachten gingen met mij op de loop na het horen van deze verlate noodkreet van de captain. Er moest hard getraind worden, veel harder dan men lief was, dat werd ons allemaal iedere week tot in den treure duidelijk gemaakt, maar wat dan nog méér? Welke hèlft hebben wij niét meegekregen van het lijden der spelers onder het juk van Verbeek?
Ik hoor verhalen over het verbod op ontbijten met badslippers in dure hotels, over pindakaas dat niet met tot het beleg van de grootverdienende topsporters mocht behoren, maar méér dan dit soort geneuzel heeft de pers (nog) niet gehaald. Wat kon tot op heden het daglicht niet verdragen?
Heeft Gertjan met zijn eeltige kolenschoppen de jonge soepele bezwete lijven lopen bepotelen? Kwam hij altijd quasi per ongeluk de kleedkamer inlopen, net op het ogenblik dat iedereen zijn designer boxershort van zijn gespierde heupen liet glijden? Vielen er zeepjes op de douchevloer? Of moesten de spelers de dagelijkse setjes opdrukken met hun gezicht boven een glasscherf? Kregen de conditionele afhakers enkele uren isoleer toegewezen, of er ouderwets met de rubberen slang van langs? Gertjan lijkt me wel iemand die een corrigerende tik tot zijn repertoire rekent, maar voor een terroristen-ondervrager in Guantanamo Bay lijkt hij mij toch een te gevoelige inborst hebben.
Maar wellicht ook niet. Looks can be deceiving. Dat nooit afgebouwde huis in Jubbega kan een cover zijn: als langsfietsende boeren tot laat in de avond boorgeluiden horen en lasvonken voor de ramen zien springen, dan kan daar best eens een de mond gesnoerde en geknevelde Landzaat onder handen worden genomen. Of wanneer heeft U Jonathan de Guzman voor het laatst gezien? De ziekenboeg bij Feyenoord zat standaard nokkievol, maar Verbeek haalde slechts zijn schouders daarover op, alsof hij wilde zeggen dat hij wel wist waarom veel spelers voorlopig niet meer op het veld zouden verschijnen. Met de voetzolen tot pulp geslagen is het slecht rondrennen op noppen.
U begrijpt (hoop ik) dat de scherts zich meester heeft gemaakt van mijn fantasie. Maar dat neemt niet weg dat ik mij nog steeds afvraag wat wij dan allemaal nog niet weten? Wat voor kwalijke zaken liggen er onder het vloerkleed, welke inperkingen zijn in de doofpot verdwenen?
Ik vrees weer het ergste, het is de wet van compensatie. Van Bronckhorst, met of zonder de zijnen, weet als geen ander dat het tussentijdse ontslag van de trainer rechtstreeks op het conto van de spelers wordt weggeschreven. En de redenen die zijn gelekt naar de pers (te hard trainen, het ontbreken van het onmogelijk te meten tactisch inzicht) zijn niet voldoende. Te hard trainen accepteert geen weldenkende supporter, die vijf dagen per week voor dag en dauw naar zijn schijtbaantje fietst, met zelfgesmeerde boterhammen in een klef zakje, zich de hele dag het gezanik van zijn chef moet laten welgevallen om daarna moe thuis op de versleten bank neer te ploffen. Geen massage na een dik uurtje voetballen, geen handtekeningen uitdelen aan kinderen, geen mooie mokkels die zich aanbieden (terwijl je toch echt een lelijke harses hebt, gaat U de gemiddelde profvoetballer maar na) en geen banksaldo waar de overtolligheid vanaf druipt. En dus moeten er redenen worden verzonnen die het voor supporters begrijpelijk maakt dat het ècht niet langer kon onder deze trainer.
Maar die zijn er niet.
En dus geeft Van Bronckhorst een schimmige verklaring af waarmee U en ik alle kanten op kan.
Wij weten de hèlft nog niet.
Van Bronckhorst vindt blijkbaar dat het missen van een klik tussen trainer en spelers en de daaraan gekoppelde wanprestaties niet genoeg reden is voor muiterij.
Ik wel.
Als er daarna gepresteerd wordt.
Tot die tijd ben ik benieuwd naar die verdrongen ellende.
Als U wat hoort of leest, laat het mij weten via het forum.
Ook gij, Gio.

copyright by © judge