terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

EK 2008 (epiloog)

39 miljoen.
Zenit St. Petersburg laat weten dat Andrei Arshavin voor 39 miljoen euro te koop is en anders maar niet. FC Barcelona schijnt 15 miljoen te hebben geboden.

Kent U hem nog? Andrei Arshavin, de kwelgeest van Oranje? Heeft U hem óók gezien tegen Spanje? Ik geloof in totaal vijf balcontacten, alle vijf fout.
Dit was toch dé man? De vedette? De sterspeler van het EK? Topclubs hadden toch zitten dromen, ze hadden dit megatalent toch collectief over het hoofd gezien?
Na de wedstrijd tegen Spanje weet ik waarom:

  1. hij is helemaal niet zo goed en
  2. hij is een Rus.
Niet zo goed??? De gehele voetbalwereld was lyrisch over hem na afloop van de wedstrijd tegen Oranje. Hij had persoonlijk de Oranje Machine ontregeld, een stok tussen de spaken gestoken. Dit was Andrei Arshavin, hij had de topclubs voor het uitzoeken.
Er is, hoop ik, een verschil tussen de beslissers bij gerenommeerde voetbalclubs en het gemiddelde journaille. De media willen een ster, het liefst een nieuwe, dat verkoopt beter. Nou, een slechtere eendagsvlieg hadden ze niet kunnen uitkiezen.

Waarom leek Arshavin zo goed? OMDAT HIJ TOTAAL NIET GEDEKT WERD DOOR ORANJE! Zo simpel is het, kijk de beelden er maar op na. Oranje deed aan collectieve werkweigering: Arshavin en zijn compaan Pavluchenko (hoe je dat ook schrijft) stonden zo vrij als God in Frankrijk op het veld. Natuurlijk moet je dan nog wel gebruik weten te maken van de geboden ruimte, maar als je bij een ingooi al vrij kunt staan houdt het toch echt op. En dat deed het ook. Voor Oranje. Irakezen hadden honderd stokslagen op de voetzolen gekregen, Ivorianen hadden twee weken het land niet meer uitgemogen en in (het oude) Rusland had men een goelag van binnen kunnen bekijken, voor de komende tien jaar. De insubordinanten van Oranje liggen stuk voor stuk op een zonnig eiland.

Arshavin is een Rus. Boude statement om daarmee de jongen zijn kwaliteiten in de Echte Top te geringschatten. Nee hoor, verre van. Russen zijn van nature geen knapen met een grote mond, ze bepalen helemaal niets zelf. Waarschijnlijk het gevolg van eeuwenlange onderdrukking, maar daarom niet minder waar. Ziet U Arshavin al binnenkomen bij Barcelona of Real Madrid? Net aangekocht voor een dikke bom duiten, de nieuwe spelverdeler die zijn rol binnen een selectie vol vedetten moet gaan opeisen? Hij ziet er uit als een uit de kluiten gegroeide baby die na de training een potje Olvarit weglebbert, inclusief slabbetje. Russen zijn niet succesvol buiten de eigen landsgrenzen, ze ontberen de panache die essentieel is om tussen allemaal grootverdieners een plaats op te eisen.

Dit zijn de naweëen van het EK. Elkaar gek maken, bang dat de ander met een verborgen groeibriljant de sier gaat maken. Arshavin is 27 jaar en pas nu ontdekt, daar zit dan toch een luchtje aan?
Maar wel een duur luchtje.

copyright by © judge