terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

transferwindow

Wat een ramp, die tussentijdse transferwindow. Zo speel je als Heerenveen richting een UEFA-ticket, zo ben je twee spitsen lichter. Je vangt dan wel een een kruiwagen vol knaken, maar daarmee is je seizoen niet gered. Nu gokt de Friese club op de in de First Division gepokte Marc de Vries, een breekijzer van Leicester City. Toch iets anders dan de directe balbehandeling van Huntelaar of de pingelslaloms van Samaras. Je zal afgelopen zomer als Paul Bosvelt zijnde je keuze voor Heerenveen mede hebben gebaseerd op de aanwezigheid van bovengenoemde aanvallers, dan voel je je behoorlijk bescheten.
Over bescheten voelen, trainer Huub Stevens is nog steeds herstellende van de achterbakse dreun die het bestuur van Roda JC uitdeelde door Arouna Kone net na zijn aanstelling te verkopen aan PSV. Bedankt he, als hij dit had geweten was ie nooit in Kerkrade begonnen, daar is ie net te groot voor.
De bliksemverkoop van Rick Hoogendorp is ook zoiets. Wat moet je ermee als RKC-supporter, net nu er play-offs gespeeld zullen gaan worden maakt de Waalwijkse dreumes de meeste kans op Europees voetbal, gaat de topscoorder naar Wolfsburg. Niet vervelend bedoeld, maar met de bij 1.FC Koln (en ook bij Feyenoord en NAC) afgedankte naaimachine met de losersmentaliteit, Antony Lurling, snijdt RKC zich diep in de vingers. Lurling is goed voor een paar Schwalbes en rode kaarten, daar blijft het bij.
Als Hagenees voel je je ook in den vleze gevisiteerd, want al gaat het niet echt lekker met de Zuiderparkbewoners, op Tommy van de Leegte draaide nu net de gehele ploeg, maar bij de Oosterburen rammelde een buidel euri en de vogel was gevlogen.
Het bericht dat Peter Bosz na de zomer de kunstmat van Almelo verruilt voor het pluche in Rotterdam zal zeker zijn weerslag geven op de tweede seizoenshelft van Heracles. Trainers die weggaan verspelen automatisch autoriteit, zelfs bij spelers die voor het eerst in de eredivisie spelen.
Dan restten nog Feyenoord en Ajax. Bij Feyenoord kun je spelers per strekkende meter opkopen, hele achterhoedes (Ostlund, Gibbs, Saidi en Basto) zijn voor een prikkie af te halen aan de Stadionweg. Wim Jansen is terug en de Makro-pas met PC-Hooftkrediet is opgezegd.
Bij Ajax is het triester gesteld. De meest succesvolle club van Nederland biedt haar selectie nieuwe contracten aan, maar slechts een enkeling is van zins om te blijven. Pienaar, Trabelsi, De Jong, maar ook Galasek ziet geen heil meer in de zwalkende Griekse held en verlaten het schip alras. De aankoop van Huntelaar, Jaap Stam en Kenneth Perez duidt wel op een idee voor komend seizoen, maar daar heb je als Ajax-aanhanger tot de zomer niets aan.

De keerzijde van de transferwindow is dat je als speler nog wel weg kan komen als de trainer het niet in jou ziet zitten. Een flagrant voorbeeld zijn de verkochte spelers van Feyenoord: Ostlund, Gibbs, Saidi en Basto. Op Saidi na vorig jaar winter binnengehaald omdat de toenmalige selectie over te weinig kwaliteit beschikte. In de ogen van de toemalige trainer althans, in dezen Ruud Gullit. Een trainerswisseling later en je kunt met je goeie fatsoen als bovengenoemde spelers je biezen pakken, want de nieuwe roerganger heet Erwin Koeman en deze heeft andere plannen. Waarschijnlijk vond hij dat de huidige selectie over te weinig kwaliteit beschikte. Dus de aankopen van Greene en Vlaar zijn dan verantwoord en de verkoop van de aankopen van de voorganger eveneens. En dan zit er vaak ook nog een technisch directeur tussen. Wat doet die vent? Die koopt spelers aan. Voor de lange termijn. Om de cultuur van de club te waarborgen. Een typische Feyenoord-speler, of een echte Ajacied. M’n toges, drie bier. Er is geen lange termijn. Heel vervelend voor de branche die voetballerij heet, maar de houdbaarheid van de spelers is de lengte van het aangegane contract met de trainer. Kijk maar, bijna alle spelers van Gullit staan bij het vuil, of ze nu gekocht zijn door Wotte of niet.
Dus kus je clubembleem maar niet, zeg niet bij je aanstelling dat je thuiskomt, laat maar niet merken dat je van de club houdt, want de club houdt niet van jou!!
Wat een zegen, die tussentijdse transferwindow.

copyright by © judge