terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

ratten

Eind oktober laat Ronald Koeman zijn huidige werkgever PSV weten dat Valencia hem per direct wil contracteren als hoofdtrainer. De Spaanse club staat op dat moment vierde in de Primera Division (op 4 punten van koploper Real Madrid) en bekleedt een derde plaats in de poule van de Champions League. Dit is blijkbaar wat minnetjes voor het bestuur van de club uit de gelijknamige regio en trainer Quique Flores moet stante pede de laan uit.
Koeman moet komen is de teneur binnen het pluche van de derde club van Spanje.
En zo geschiedde.

Er komen kansen in je leven en die pak ik. Zo zit ik in elkaar. En Valencia is een mooie club, verklaart Koeman tijdens zijn laatste persconferentie voor de Eindhovenaren. Wie mij kent, weet dat Spanje altijd mijn voorkeur heeft weggedragen en daar kon de aanhang van PSV het mee doen. Koeman heeft voorkeuren (die overigens even plotseling de kop op steken als aambeien), maar maakt deze pas kenbaar als zij zich aandienen. Zo was Ajax een droom, vervolgens Benfica heel logisch, want een grote club, maar moesten de Portugezen het afleggen tegen de aantrekkingskracht van Philips en haar voetbalmedewerkers. Hij was echter amper bekomen van een wodka-Sprite kater na een adervervettend seizoensslot of Spanje riep. Een sueño, pruttelde over zijn benepen lippen, maar vergat gemakshalve maar even dat hij toch echt niet Valencia bedoelde.

Het bestuur van Valencia krijgt wat het toekomt. Het vergat de ongeschreven fatsoensnormen door tijdens het seizoen een trainer van een ander weg te kapen en dacht een succestrainer binnengehaald te hebben. Nu is het nog wat vroeg om dit seizoen al als mislukt te bestempelen, maar feit is dat Valencia Europees volledig uitgeschakeld is en op de ranglijst van de eigen eredivisie naar de zevende plaats is gezakt.
Het moet de praeses en slippendragers toch wat vreemd in de oren hebben geklonken toen de kinderen van Valencia naast de kliko en de glasbak aan de straat werden gezet door de trainer. Albelda, Cañizares en Angulo mochten wat Koeman betreft uitkijken naar een andere club, hij kon ze niet meer gebruiken. Hier maakte Koeman een kardinale fout die hem zijn kop zal kosten (al heeft hij een nogal dikke nek). De voorzitter steunde de impopulaire beslissing van zijn kersverse, door hem zelf binnengehaalde trainer (ik heb de steun van de voorzitter), maar kwam later (wat verrassend) toch terug op zijn eerdere bewoordingen. Hij sprak de hoop uit dat hij dit drietal toch in het verloop van het seizoen weer in het oranje tricot van de club mocht bewonderen.
Ronald Koeman heeft zijn hand overspeeld. Of hij het voetbalgelijk aan zijn kant heeft om de drie gelouterde vedetten op een zijspoor te rangeren is niet aan mij, maar dat hij zich na zes weken al als splijtzwam binnen de trotse club opstelt, getuigt van een zeldzaam gebrek aan inzicht in het politieke krachtenveld. Kinderen van Valencia zet je niet aan de straat als oud vuil, dat is munitie voor tegenstanders die stokken zoeken. De pers smult van deze rel, de selectie verdeelt zich in kampen en de topscoorder en international David Villa spreekt zijn sympathie uit voor de verschoppelingen. En dit alles schimmelt door tegen een achtergrond van slechte resultaten, terwijl Koeman de opvolgers niet klaar lijkt te hebben staan. Een actie als deze kan met Makelele, Van der Sar en Makaay achter de hand, maar Koeman schermt met interesse in Maarten Stekelenburg. (Godbetere haalt ie Victor Sikora naar de sinaasappelstad!). Valencia is een provincieclub en daar houdt men van haar eigen mensen. De stadse fratsen van een buitenlandse seigneur met een dikke Hollandse kop die liever vandaag nog een enkeltje Barcelona neemt, dat doorziet de lokale bevolking heus wel.
Alleen het bestuur van Valencia blijkbaar niet.
I smell a rat is een gevleugelde Engelse uitspraak. Maar om een rat te kunnen ruiken moet je zelf geen rat zijn.
Valencia is een schip. Wie niet aan boord wil, moet eraf.
We zullen gauw genoeg weten wanneer het schip zinkend is. Dan is Koeman verdwenen, met of zonder hulp van het bestuur.

copyright by © judge