terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

Xavi en Lampard

Al jaren laait om de zoveel tijd weer een hevige discussie op in ons clubhuis. Het onderwerp laat zich raden: wie is er beter.
Nu zijn we het allemaal wel eens dat Lionel Messi onbetwist de Beste Voetballer ter Wereld is (en dat nog wel even blijft), dus daar gaat deze uitweiding niet over.
Deze discussie betreft twee middenvelders, Xavi en Lampard.

Het argument dat mijn tegenhanger, laten we hem Blaf noemen, als belangrijkste ijkpunt gebruikt om aan te geven dat toch vooral Xavi veel beter, zo niet de Beste Middenvelder ter wereld is (een plek die hij overigens alleen maar bedreigd ziet door zijn medespeler Iniesta, alweer volgens Blaf), is dat hij bijna in elke aanval wel een voet heeft. En dus indirect in elk doelpunt een aandeel.
Dit kan maar zo kloppen. Ik zag de statistieken van de Champions League-wedstrijd Bate Borisov - FC Barcelona en daarin had Xavi welgeteld 95 complete passes gegeven. Om een vergelijking te kunnen maken, het aantal complete passes van het gehele team van de Wit-Russische tegenstander kwam niet verder dan 78 stuks.
Zonder verder de befaamde wiskundige Rekenmodellen van Mouton te gaan toepassen wil ik bij deze zonder tegenspraak laten optekenen dat linksom of rechtsom Xavi wel heeft deelgenomen aan elke treffer in de 0-5 overwinning.

Helaas voor Blaf zegt dit nog niet zoveel. Elke speler in een willekeurig elftal raakt wel een bal aan tijdens iets wat even later blijkt een opmaak voor een doelpunt te zijn. Is dit doelpunt dan rechtstreeks toe te schrijven aan deze speler? Ook als hij niet de assist, of nog beter, het doelpunt zelf niet heeft gemaakt? Zo redenerend is elk doelpunt terug te herleiden tot de aftrap en alles wat zich in de tussentijd heeft afgespeeld.
Zodra we in de wat hardere statistieken gaan kijken zijn de volgende cijfers bekend (bron: soccernet.espn):

Om Xavi met mijn favoriet Frank Lampard goed te kunnen vergelijken nemen we van beide spelers de laatste 10 jaar van hun indrukwekkende loopbaan, inclusief het huidige seizoen, dus gemeten vanaf het seizoen 2001-2002. Elke officiële wedstrijd telt mee, dus ook de Supercup, de diverse bekers en interlands.

Xavi Hernandez is 31 jaar en speelt de gehele bovengenoemde tijdsspanne voor FC Barcelona.
In alle competities samen verscheen Xavi 542 maal op het wedstrijdformulier, als basisspeler en wissel.
Hij scoorde hierin 59 doelpunten.
Hij liet 84 maal een assist aantekenen.

Grof gezegd loopt Xavi 1 op 9 qua doelpunten en 1 op 6,5 met een assist.

Frank Lampard is 33 jaar en speelt de gehele termijn voor Chelsea FC.
In alle competities samen verscheen Lampard 570 maal op het wedstrijdformulier, als basisspeler en wissel.
Hij scoorde hierin 186 doelpunten.
Hij liet 106 maal een assist aantekenen.

Op de kop af loopt Lampard dus 1 op 3 qua goals en draait hij 1 op 5,4 als aangever.

Xavi scoort gemiddeld 5 doelpunten per seizoen, Lampard schiet 18 keer raak.

De cijfers spreken boekdelen.

Nu wil ik dit soort (heerlijke) discussies niet laten doodbloeden met kaal cijfermateriaal, (voordat je het weet ben je een scorebordjournalist) en dus vraag ik jullie, de onafhankelijke, welingelezen bovengemiddelde voetballiefhebber het volgende:

wie zou jij kiezen als je een partijtje ging voetballen?

copyright by © judge