terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

Judaskus

Feyenoord wint met 7-0 van Willem II en nieuwe aankoop Cory Gibbs scoort een van de doelpunten. Gullit geeft zijn nieuwbakken libero een pluim via de media door te laten optekenen dat Cory Gibbs een enorme aanwinst is voor het Nederlandse voetbal. Judas Iskariot had meer discretie in zijn tollenaarshart toen hij in de Hof van Gethsemane het doodvonnis op het voorhoofd van Onze Lieve Heer kuste.
Cory Gibbs kan alleen nog maar falen, vervolgens door diezelfde media worden gezocht, gevonden en worden afgeschoten.
Gullit moet echt een hekel aan die jongen hebben.

Sinds Nordin van Schuppen de nieuwe Cruijff werd is het slecht afgelopen met de in de pers bewierookte talenten die twee corners goed voor kregen. Voor wie Nordin niet kent, hij werd gedoodverfd (de juiste term) als de opvolger van Johan zelf, kon deze last uiteraard niet torsen en voetbalt alweer jaren bij SV Zeist. Van Schuppen vertoont zijn onnavolgbare kunsten binnen de amateurregionen van de Heuvelrug.
Cruijff liet zich vanaf zijn berg in Barcelona eveneens positief uit over Tarik Oulida en Dani da Cruz Carvalho. Beide toptalenten speelden bij Ajax, doch na de optekening van het vonnis van De Meester in de schrifturen konden zij hun heil elders zoeken. Ajaxtrainer Van Gaal was niet gediend van spelers die in de buitencategorie vertoefden en deed het beulswerk.
Oulida vertrok naar Sevilla, verbleef daarna jarenlang in Japan en was dit seizoen nog op proef bij ADO Den Haag, waar hij werd afgetest.
Dani bleef, mede door het mediale zoeklicht dat er sinds het Cruijfflaureaat op hem scheen, maar een enkel seizoen bij Ajax, verdween, afgeschilderd als cokesnuivende sexdesperado naar West Ham United, en krabbelde vervolgens langzaam weer op bij Benfica en zijn huidige werkgever Atletico Madrid.

Drie voorbeelden van genetisch bevoorrechte voetballers die door de Beste Nederlandse Voetballer Ooit werden gecomplimenteerd. Als Cruijff dit van je zegt, dan mag je jezelf gerust een goeie speler vinden, maar de goegemeente denkt hier meestal anders over. Boven het maaiveld loert de zeis van het negativisme. Al het mooie, ongebruikelijke is gevaarlijk voor de rust en de stabiliteit van de status quo en moet dus weg.
Wat de boer niet kent, dat vreet ie niet.
In Nederland is het kwaad kersen eten voor een vedette. Je mag wel beter dan de rest zijn, maar dit mag nooit naar buiten kenbaar gemaakt worden. Dat gaat ten koste van de eenheid, de consensus en dus het fundament van onze poldergemeenschap.

Niet alleen de media reageert allergisch op wierook, ook de clubs kunnen er wat van. Marco van Basten geeft tips in persoonlijke gesprekken met Marc van Bommel en Rafael van der Vaart waarmee zij bij respectievelijk PSV en Ajax aan de slag kunnen gaan. Daar zijn de trainers niet van gediend, het wordt opgevat als een motie van wantrouwen omtrent hun eigen kennis en kunde. Van Bommel is onmisbaar bij PSV en speelt gewoon, maar Van der Vaart heeft wel degelijk last gehad van de opmerkingen van de bondscoach. Vervolgens maakt de ex-aanvoerder van Ajax van zijn hart geen moordkuil en laat zich in de pers nogal laatdunkend uit over de sfeer bij Ajax en zijn moeizame relatie met trainer Ronald Koeman.
Bommelding nummer zoveel in de ArenA.

Hoe lang moet Guus Hiddink zijn Koreaanse aankopen Lee en Park al niet verdedigen? Hoeveel spelers zijn er al niet gehaald door Koeman en vervolgens mislukt? Charisteas, in de winterstop overgekomen van Werder Bremen voor 6 miljoen euro loopt nu al wat meer krom dan bij binnenkomst. Gebukt onder de last van het erfgoed Ibrahimovic en de geboorte van Ryan Babel.
Zelfs Michael Mols kan zijn terugkeer bij FC Utrecht niet meer waarmaken, de lusten zijn lasten geworden.

Om met wijlen Wim Sonneveld te spreken: iemand die je niet mag moet je het graf in prijzen.
Gullit prijst Cory Gibbs de hemel in.
De weg ernaartoe verloopt helaas voor hem via de doodgraver.

copyright by © judge