terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

monddood

Ajax heeft nog geen bal getrapt onder de nieuwe trainer Henk ten Cate of de oorlog is alweer verklaard. Niet aan Feyenoord, niet aan PSV, zelfs niet aan AZ, maar aan iedereen in Nederland die een mening heeft over voetbal. En dan met name over het voetbal van Ajax. Ik wil afgerekend worden op wat men ziet (het spel op het veld) en niet op iets anders (de voetballerij), aldus Ten Cate. Leuk geprobeerd van Ten Cate, maar een poging om Nederland monddood te maken roept al direct vraagtekens op bij zijn weerbaarheid in het overbelichte metier van de Betaald Voetbal trainer.

Henk ten Cate is onderdeel van het product voetbal, een product waarvan onder meer ondergetekende een consument is. En net als met alle andere consumenten producten mag ik een mening hebben over het door mij geconsumeerde. En dat geldt dus niet alleen voor het eindproduct (in dit geval de op mijn netvlies vertoonde voetbalwedstrijd), maar ook voor de halffabrikaten, de assemblage, de grondstoffenwinning, de afvalverwerking, ach, verzint u zelf nog maar wat economische termen in deze keten. Toen een aantal jaren geleden van nummer één producent van sportartikelen Nike bekend werd dat het mooie high-tech sportschoeisel onder meer door zwaar onderbetaalde Aziatische kinderhandjes werd gefabriceerd, sprak het merendeel van de consumenten van Nike-artikelen er schande van. Ik kan mij niet herinneren dat de PR-afdeling van het conglomeraat repliceerde met de opmerking: Wij als Nike willen alléén worden afgerekend op de prestaties van de schoenen en verder niets. Ik zie de eerste consument al voor me die op nationale televisie doeltreffend dupliceert dat hij dan ook alléén afgerekend wil worden op de fabricageprijs van de schoenen. Dus geen € 150 voor een paar glimmende stukken plastic uit de collectie Brasil, maar het uurloon van de 9-jarige Ho Chi Min uit Zuid-Oost Azië.
Ik weid wat uit, maar economie en recht zijn onlosmakelijk verbonden met het ooit zo leuke spelletje dat voetbal heet. Aan de ene kant wil men de charme van mondiale sport behouden met retroshirts en coryfeëen terug op het oude nest, maar tegelijkertijd wil men geen eurootje missen in de hitsige dans om de alles bepalende commercie. En was het Ajax zelf niet die sprak van het product voetbal? Is Ajax zelfs niet beursgenoteerd? En dan komt er (ik dacht van niet, maar misschien toch wel) een koekenbakker van de Spaanse costa en die vertelt ons consumenten even doodleuk dat wij onze mond moeten houden over alles wat niet direct met het vertoonde spel te maken heeft. Althans, als je niet hoger hebt gevoetbald dan de toenmalige rechtsbuiten van Go Ahead Eagles. Ook de hoofdredacteur van Voetbal International, Johan Derksen, laat zich wel eens ontvallen dat in zijn optiek een goede ruiter op zijn minst een goed paard moet zijn geweest, maar heeft als totaal van consumenten afhankelijke producent van een voetbalweekblad wèl door dat je desnoods je publiek te stom mag vinden om voor de duvel te dansen, maar dat je dit nu net niet in de openbaarheid moet laten optekenen. Ten Cate liet zich de afgelopen dagen tweemaal in de luren leggen met zijn eigen uitspraken: allereerst waren volgens hem àlle analisten randdebielen, maar in het bijzijn van Hugo Borst en Youri Mulder opeens niet allemaal meer. Vervolgens liet hij zich beentje lichten toen Voetbal Insite hem confronteerde met een opname van een voetbalprogramma van RTV Noord-Holland, waarin Ton Oyer zijn visie op de aanstelling van Ten Cate en vazallen gaf. Wie deze Oyer is doet er mijns inziens totaal niet toe (gewoon een Nederlander met een mening over voetbal), maar Henk ten Cate liet zich giftig ontvallen en wie is Ton Oyer dan wel niet? Een amateurtrainer?!/ Het gal spuwde bijna letterlijk uit de beeldbuis, zoveel minachting vertoonde Ten Cate ten opzichte van een onbekende.
Ten Cate vindt dat onbekenden geen mening over hem mogen verkondigen. Onbekenden mogen zich niet de wenkbrauwen fronsen als de namen van Henny Spijkerman en Fons Groenendijk als de assistenten van Ten Cate worden aangesteld. Het wordt helemaal interessant wanneer wat nader wordt ingezoomd op de redenen wààrom Spijkerman en Groenendijk worden binnengehaald. ik zoek mensen die mij aanvullen, aldus Ten Cate. Spijkerman schijnt goed te kunnen schrijven, en in een tegenstander analyseren is hij een kei.
Het zal wel, dat van dat schrijven. Dat kunnen er wel meer, misschien nog wel beter dan Henny Spijkerman. En de analyses van een tegenstander, copyright Henny S., brachten hem weinig anders dan ellende de afgelopen tijd. FC Zwolle kàn niet eens goed voetballen, maar onder Henny voetbalden ze zelfs zo slecht, dat de supporters het niet eens meer aan konden zien. En die jongens zijn toch wel wat gewend. Je wordt dus een tikkeltje cynisch als je dat allemaal zo aanhoort, maar dat mag je niet via welke mediavorm dan ook kenbaar maken.
En dan Alfons Groenendijk. Ten Cate wil iemand die de Ajax-organisatie kent. Tsja, wat gaat Groenendijk dan doen? Mailtjes rondsturen? Het organogram uit zijn hoofd leren? Of kent ie dat al?

Het kan best dat Ajax komend seizoen weer een topproduct aflevert en dan krijgt Ten Cate de handjes echt wel op elkaar, maar zo schaamteloos je eigen loftrompet afsteken, stekelig reageren op een kritische noot en flaneren met namen als Davids en Gabri, jongens die wel een paar krantenwijken ernaast mogen nemen om hun salarisvermindering te compenseren, dat moet allemaal wel mogen.
Omdat Ten Cate nu trainer is van Ajax en daardoor een bekende is in Nederland (en niet andersom) krijgt hij een hoop zendtijd en kopijruimte om zijn visie te spuien. Wij, de consumenten, hebben minder of helemaal geen air-time tot onze beschikking, maar dat maakt nog niet dat onze mening niet gezegd mag worden. En als Henk ten Cate het daar moeilijk mee heeft, dan is hij niet geschikt voor de top.
Maar met drie jaar Barcelona op je CV laat je je toch niet meer op de kast jagen?

Ik kan bijna niet wachten op een confrontatie tussen Ajax en AZ. Dat wordt smullen na afloop.

copyright by © judge