terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

EK 2008 (proloog)

Het EK 2008 staat op het punt van beginnen. Half Nederland heeft geen fiducie in Marco van Basten als bondscoach. We blijven hem halsstarrig afrekenen op de naïeve opmerking bij zijn aanstelling: Oranje gaat aanvallend, attractief en dominant voetballen. We hebben teveel wedstrijden gezien die qua aanvallen te beperkt waren, even attractief als een door katten aangevreten vuilniszak en de dominantie slechts in balbezitpercentage tot uiting kwam. Echt onder regie van Oranje leek het allemaal niet.
Toch is mijn vertrouwen in zijn capaciteiten enorm toegenomen na zijn televisie-optreden bij Voetbal Insite. Van Basten horen praten over voetbal is een verademing. Hij houdt het simpel, spreekt niet over allerhande tactieken, maar gelooft in feit dat je het voetballen moet laten gebeuren. Ik heb ook sterk het idee dat hij spelers selecteert op voetbalintelligentie in plaats van specifieke bal- of manbehandeling. Hij wil dat zijn spelers elk moment van de wedstrijd de kansen en bedreigingen juist inschatten en op basis van die split second aan verwerkte informatie een beslissing nemen. Door de bank genomen gebeurt dit ook, kijkend naar de statistieken onder het bewind van Van Basten. In de kwalificatiereeks naar EURO 2008 kreeg Oranje slechts vier tegendoelpunten te incasseren. Dit duidt op een behoorlijk verdedigend vermogen. Toch krijgt de defensie van Oranje niet het krediet waar het recht op heeft. Dit ligt aan het uiterlijk vertoon van de verdedigers. Geen enkele soldaat uit de laatste linie boezemt biologisch ontzag in. Joris Mathijsen in een donker steegje betekent geen blokje om. Toch zal Mathijsen veel problemen oplossen, maar waarschijnlijk eerder dan wij voor de buis waarnemen. De problemen krijgen bij hem echter niet de kans om groter te worden (en de toeschouwers de billen moeten samenknijpen). Dit is een kwaliteit, waarschijnlijk dé kwaliteit waarom Van Basten hem opstelt. Wij zien liever een beul als Boulahrouz, die zijn opponent vakkundig het revalidatiecentrum inwerkt. Zo lost de kannibaal problemen op. Prima, maar vaak wel uit nood geboren, om over gele en rode kaarten maar te zwijgen. En when push comes to shove, dan heeft Oranje te weinig mannetjesputters om de guerilla-oorlog aan te gaan. Portugal 2004 is hiervan een klassiek voorbeeld.

Waarom het toegenomen vertrouwen in Van Basten? Omdat recentelijk de wedstrijden van het glorieuze EK 1988 weer werden herhaald. Het bood de mogelijkheid om de klinische analyse toe te passen op de oh oh wat waren we toen goed verhalen. Het was worstelen door 90 minuten heldenverering. Zo goed, attractief en dominant speelde het Gouden Oranje helemaal niet. Om over de factor geluk maar te zwijgen. Drie ballen op paal en lat tegen Engeland, de onwaarschijnlijke treffer van Wim Kieft tegen Ierland, de strafschop voor Van Basten tegen West-Duitsland, de gestopte penalty door Van Breukelen in de finale tegen de veel beter spelende Russen, de spijker Van Tiggelen die door Belanov regelmatig met een kluitje in het riet werd gestuurd. Het was hard werken, zelfs door Ruud Gullit, aanvoerder en Wereldvoetballer van het Jaar 1987. Rinus Michels vertrouwde op Van Basten als doelpuntenmaker en op de rest om de zaken in het oog te houden. IJzeren voetbaldiscipline leverde uiteindelijk Europees voetbalgoud op. En dat er af en toe attractief voetbal te zien was, was een doorn in het oog van de legendarische bondscoach. Hij hield niet van frivoliteiten.
Van Basten wel. De voorste vier mogen zich in balbezit uitleven, als zij zich maar schikken in de tactische opdrachten bij balverlies (meteen druk zetten). Met Sneijder, Van der Vaart, Robben, Afellay en Van Persie beschikt Oranje over een virtuoos aanvallend middenveld. Daar kan geen enkel ander land aan tippen. Dat zijn de mannen waar Marco zijn kaarten op zet.
En ik ook.
Ik heb er zin in.
En vertrouwen, nog veel belangrijker.

copyright by © judge