terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

wat vindt Cruijff?

Als we Cruijff mogen geloven, en er is geen enkele reden om dat niet te doen, dan werkt bondscoach Van Basten met de Ajax blauwdruk. Niet een, maar de blauwdruk, de blauwdruk van het Ajax van Cruijff. Zowel als speler en later als trainer (met Van Basten als belangrijke pion) heeft Cruijff zijn stempel gedrukt qua speelwijze, een stempel waar ook Oranje vandaag de dag onder gebukt gaat.
Vanwaar deze conclusie? Simpel, de column van Cruijff over Oranje. De navolgende alinea geeft stof tot nadenken, concluderen, maar ook vrezen met grote vreze.

Ik heb al eerder aangegeven dat vooral daar het probleem van het Nederlands elftal ligt. De meeste internationals hebben dit vanuit de opleiding onvoldoende meegekregen. Je zit ook nog eens met het probleem dat er binnen het team te weinig een blok staat van spelers die dagelijks vanuit hetzelfde systeem met elkaar trainen en spelen. (bron: www.cruijff.com)

Johan refereert aan een voorafgaande alinea:

Het draait wat het Nederlands elftal betreft vooral om drie hoofdzaken. Allereerst moet het technisch in orde zijn, dan gaat het erom dat je weet waar je in het veld moet staan en wat op die positie je taak is.

Concluderend kunnen we filteren dat de gewenste Oranje spelers technische kwaliteiten, gevoel voor positie en taakbewustzijn in de opleiding meegekregen hebben. Op welke opleiding doelt Cruijff? (Wilt u één keer raden?) Je komt voor Oranje in aanmerking als je minimaal je jeugdopleiding bij Ajax hebt doorlopen, maar het is zelfs nog een graadje verontrustender. Binnen Oranje staat te weinig een blok van spelers die dagelijks vanuit hetzelfde systeem met elkaar trainen en spelen. En daarbij doelt hij hoogstwaarschijnlijk niet op spelers uit Rotterdam, Utrecht of Eindhoven.
Ajacieden dus. Huidige Ajacieden, ex-Ajacieden, jongens die ooit nog eens een verdwaald jaar in de B2 van Ajax dusdanig verrot zijn gescholden en gekleineerd dat zij er uit lijfsbehoud en zielerust de brui aan gaven. Zij allen komen als eerste en eigenlijk het liefst als enige in aanmerking voor Oranje.
Klinkt nogal samenzweerderig? Check de feiten:

  • Makaay , Van Bommel en Van Nistelrooy hebben nooit bij Ajax gespeeld.
  • Davids wel, maar werd subiet gedumpt toen hij besloot om Barcelona te verruilen voor Inter Milan.
  • Dirk Kuyt mag regelmatig opdraven in Oranje, maar meestal als rechtsbuiten of om Huntelaar (van Ajax) op scherp te zetten.
  • Robben moest op linksbuiten tot voor kort plaatsmaken voor ramptoerist Babel (Ajax).
  • Tot en met Roemenië kon de kompasloze Landzaat (jeugd Ajax) rekenen op een uitnodiging (hij kreeg na dik 30 interlands onder Van Basten opeens de zwarte piet toegedeeld).
  • Heitinga (Ajax) blijft een instabiele factor, maar Oranje is altijd dichtbij.
  • Van Bronckhorst mocht meedoen omdat hij van Barcelona afkomstig is, maar moet vrezen voor zijn positie wegens Emanuelson (Ajax).
  • Seedorf is de enige overgebleven Van Gaal-adept (en daar zijn Johan cum suis niet echt gecharmeerd van) en mag na 30 maanden absentie af en toe enkele minuutjes als tijdrekwissel fungeren.
Ajax speelt al tien jaar geen rol van betekenis meer in Europa, maar ook nationaal behaalden de Amsterdammers het afgelopen decennium nog slechts drie titels (in 1998 onder Morten Olsen, die vervolgens kon gaan, en in 2002 en 2004 onder Ronald Koeman, met defensief afbraakvoetbal). Toch moet volgens Cruijff een speler blijkbaar een Ajax-pasje hebben om het 4-3-3 van Oranje te kunnen snappen.

In september 2007 speelt Oranje pas weer voor een EK-ticket en dan hebben we al drie jaar broddelwerk voorgeschoteld gekregen. Geen dominant en aanvallend voetbal, maar geploeter en gehark, met het enige dat origineel Amsterdams is en waar niemand zonder kan, mazzel. Misschien is dat wel de reden van het inbrengen van zoveel mogelijk Ajacieden: de factor geluk neemt toe. Maar het voetbal is er tot op heden nog niet beter op geworden.
En dat zie ik op deze wijze ook niet meer gebeuren.

copyright by © judge