terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

Urby

Urby Emanuelson heeft een nieuw contract van Ajax thuis liggen. Een verlaagd contract. Een contract dat enkele tonnen euri lager is.
Emanuelson heeft nog een lopend contract tot juni 2011. Dit contract is dus enkele tonnen euri hoger dan wat Ajax hem daarna wil gaan betalen.
Ik heb er niet zoveel verstand van, maar hoe werkt dit eigenlijk? Hetzelfde als bij ons loonslaven? Gaat U contractverlenging met Uw werkgever aan als hij aangeeft dat U wel wat aan salaris gaat inleveren? Of staat Uw CV dezelfde dag nog op Monsterboard?
Ajax geeft in dezen aan, in navolging van wat de directeur Betaald Voetbal roept, dat Urby eigenlijk overbetaald wordt voor zijn diensten. De voetbalkwaliteiten van Urby zijn volgens de Nieuwe Richtlijnen Salarisbetaling Profvoetballers niet conform zijn salariëring.
Dat kan maar zo, ik vind persoonlijk dat ze Urby ook met een paar tientjes mogen afschepen, want ik ben nog nooit warm geworden van zijn geklungel. Hij is net niets: geen 11, geen 10, geen 8, zelfs geen 5 (hij is nog niet eens een echte 0).

Maar houdt Ajax wel voldoende rekening met de positie van Urby in de spelersgroep? De voetballerij is één grote Alpha-honden troep, waar het ego, de voetbalkwaliteiten en de paycheck bepalen wie waar in de pikorde staat. Het doen van een lagere aanbieding aan Urby staat gelijk met het afnemen van eventuele strepen op zijn mouw. Een dweilkabouter als Vurnon Anita kan nog weleens kapsies gaan krijgen als hij wat van Emanuelson moet gaan aannemen in het veld. Waarom zou ik naar jou luisteren? Je bent wel mijn mattie, maar de club vindt jou blijkbaar niet zo goed als je zelf denkt.
En hoe gemotiveerd blijft Urby? Rik van den Boog heeft het wel zo mooi over dat spelers blij moeten zijn dat ze bij Ajax mogen spelen, maar dat riekt bovenmatig naar dezelfde drogredenen die ze jarenlang Mister Ajax himself, Sjaak Swart, onder zijn neus wreven. Sjakie, geld erbij? Waarom dan, jij hoort toch bij het meubilair? Toen was Ajax nog een toonaangevende club in Europa en was het voor spelers een enorme springplank naar het Grote Geld (lees: buitenland). waar staat Ajax nu? Het speelt Europa-league en de lijst is te groot om het armzalige deelnemersveld nader op te noemen. En ook toen was geld een behoorlijke drijfveer voor spelers, terwijl men toen de Europacup I jaarlijks binnenspeelde. Dus voor de eeuwige roem hoef je niet meer bij Ajax te zitten, de Amsterdamse club is hoogstens een etalage, maar dat is eigenlijk elke club. Keisuke Honda gaat naar Rusland voor vele roebels, VVV is vele miljoenen rijker.
En dan is er nog de constructie in het nieuwe contract. Urby kan zijn gewenste hoeveelheid geld best verdienen, maar dat is afhankelijk van prestaties. Ik vermoed een bonussysteem,gebaseerd op winstpartijen met Ajax, nationaal en Europees. Volgens de zaakwaarnemer is dat bijna onmogelijk. En dan nog: al speelt Urby de pannen van het dak, draait hij directe tegenstanders horendol en scoort hij regelmatig, hij heeft nog steeds met tien medespelers te maken. Deze hebben een directe invloed op zijn salaris, terwijl er een gerede kans bestaat dat de rest (nog) geen prestatie-afhankelijk salaris heeft.
Cruijff pleitte jaren geleden al voor een dergelijke salariëring, met alleen uitzonderingen voor de uitzonderingen. Dus dat Ajax zwaar in de portemonnee duikt voor Suarez is logisch, maar voor de rest niet. Klinkt alleszins redelijk, maar dan wel Gelijke monniken, Gelijke Kappen. En die zijn er niet (meer). Oleguer en Lindgren scheppen maandelijkse hele achterbakken vol, terwijl zij niet eens spelen, terwijl Urby als voorbeeld mag dienen voor het Nieuwe Salarishuis.
Twee dingen: dat Nieuwe Salarishuis komt er nooit en Urby is uiterlijk juni 2011 ex-Ajacied.
Ajax en rustig vaarwater: ze hebben wel humor in Amsterdam.

copyright by © judge