terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

spast

Marcus Berg vindt dat de KNVB zich belachelijk maakt met de strafmaat van vier duels voor de elleboog die hij uitdeelde aan Timothy Derijck in het duel Den Haag - PSV.
Het verweer van Berg is als volgt:


De straf is veel te zwaar. Wat zeg ik: de straf is belachelijk. Ik heb de beelden gezien. Ik geef hem inderdaad een elleboog, maar dat was per ongeluk, zegt Berg tegen de Zweedse krant Aftonbladet.

Dat is toch een staaltje redeneren van heb-ik-jou-daar:

1) Ik geef hem inderdaad een elleboog
2) maar dat was per ongeluk

Alleen strafpleiters van het kaliber Moszkowicz, Spong, Doedens of Boone kunnen hier wat mee. Zij krijgen wel vaker van  fiscaalvrij gefortuneerde handelaren in ondeugende poeders en pillen een dergelijke redenatie voorgeschoteld. Hij liep zomaar voor mijn pistool langs. Ik schoot dan wel, een keer of drie, ik raakte hem ook, maar dat was niet de bedoeling. Hij viel ongelukkig in mijn mes: vier keer, met zijn rug. Gek hè?

Je geeft dus een elleboog, maar per ongeluk. Het geven van de elleboog was op de beelden wel duidelijk. De arm omhoog, doorladen en naar achteren zwaaien. Waar zat dat stukje per ongeluk? Hoe doe je dat? Staat Marcus Berg geregistreerd als een wilsonbekwaam persoon, die aan een ongecontroleerd spastisch bewegingsapparaat lijdt? Duikt zijn vriendin maar vast weg als Berg haar wil omhelzen, je hebt zo een elleboog op je tanden? Per ongeluk natuurlijk.
Aperte waanzin en als de KNVB zich niet als een lulletje lampenkap wil laten wegzetten zou men de straf moeten verhogen wegens het in diskrediet brengen van de aanklager. Heel Nederland ziet dat Berg het strottehoofd van Derijck tot Chinese legpuzzel versplintert, maar Marcus zelf doet alsof zijn neus bloedt. Derijck had ook kunnen stikken op het veld, gewoon doodgaan dus, en dan?

Marcus Berg is een hele enge jongen. Kijk maar eens goed naar zijn ogen, die staan verkeerd. Een onverholen haat sluimert aan de oppervlakte, en deze wordt snel geactiveerd als het even niet loopt in het veld. Hij heeft in dienst van FC Groningen al de nodige smerige tackles op zijn conduitestaat laten bijschrijven, ook bijna allemaal doelbewust om een achillespees, een enkel of een knie naar de gallemiezen te helpen. In de gewone burgermaatschappij had hij als recidivist al lang achter slot en grendel gezeten. Sterker nog, bij een strafrechter de woorden per ongeluk laten vallen duidt op staatsgevaarlijke ontoerekeningsvatbaarheid en een enkeltje TBS-kliniek.

Gelukkig dat PSV de zieke hond steunt in zijn verdediging. De KNVB is de boosdoener in deze kwestie. Ze hadden Derijck moeten aanpakken, die jongen komt misschien wel doelbewust met zijn strot naar voren, de elleboog van Berg opzoekend. De elleboog van Marcus Berg kwam op die hoogte naar achteren, dat klopt. Maar niet met de bedoeling om Derijck te raken. Nee, die elleboog was daar aanbeland voor wat anders. De botsing met het strottehoofd van Derijck was zoals de Amerikanen zo mooi plachten te zeggen: collateral damage. Waar gehakt wordt vallen spaanders, zoiets.
Lijkt me toch een aardige vraag om te stellen aan meneer Berg:
Wat was dàn de intentie van de elleboog die U gaf?
Berg: nou, niet om Derijck te raken.
Maar wat dan wèl, meneer Berg, wat dan wèl?

copyright by © judge