terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

George Best

Een Grootheid van het voetbal is heengegaan.

Op de eeuwige voetbalvelden heeft Garrincha een concurrent op de rechtsbuitenpositie gekregen: George Best.
In de hemelse schijnwerpers moet Elvis Presley zijn plaats gaan delen met George Best.
Ook zijn hysterische vrouwelijke schare moet de King delen met de vijfde Beatle, want zoals Elvis als eerste de muziek verbond met het gevoelen in de onderbuik, zo maakte Bestie het voetbal sexy.

George Best heeft voetbal en marketing samengebracht. Hij was de eerste die met reclame méér verdiende dan met voetballen. Best haalde het voetbal uit het weiland (wat een veld toch in principe was) en bracht het op het podium, op de catwalk en op de televisie. Met zijn flamboyante levensstijl kwam het voetbal binnen het pluche van het nachtleven, binnen de glamour van de jet-set, in het vluchtige bestaan van champagnebubbels. Voetbalnieuws werd een dagelijks item, waar voordien alleen de wekelijkse wedstrijdverslagen de krant haalden.
Best heeft Match of the day, het Britse Studio Sport bestaansrecht gegeven, Best heeft alle profvoetballers na hem een riant inkomen bezorgd, Best is de brug geweest tussen snelle bolides, mooie meiden, tabloids en sportjournalistiek.
Georgie made it all happen.

Boven alle randverschijnselen kon George Best buitenaards goed voetballen. Degene die hem hebben zien spelen zullen hem nooit vergeten, de rest is aan zichzelf verplicht om een videoband (Genius of The official George Best story, te bestellen op www.amazon.com) met zijn onnavolgbare verrichtingen tot zich te nemen. George Best moet je zién om zijn kwaliteiten op waarde te kunnen schatten. Voor degenen die zijn levensloop willen kunnen begrijpen is er de autobiografie The good, the bad and the bubbly.
Zijn visie op het leven was het voetbalmotto van zijn manager bij Manchester United, wijlen sir Matt Busby: go out and enjoy yourself.
Dat heeft George Best gedaan.

Bedankt, we zullen je nooit vergeten.

 

copyright by © judge