terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

Clarence

Daar wastie dan.
Clarence Seedorf debuteerde in Oranje onder Van Basten in de vriendschappelijke interland tegen Engeland. In plaats van de geblesseerde Wesley Sneijder. Na een charmeoffensief in Voetbal Insite kon Marco niet meer om hem heen.
Ik selecteer niet op basis van interviews, liet Van Basten optekenen nadat de media suggereerde dat Seedorf in aanmerking moest komen voor Oranje. Stoere taal, maar enkele dagen later zat Seedorf wel bij de groep. Als derde keus (Van der Vaart en Sneijder krijgen de voorkeur als creatievelingen), maar toch.
Verbazingwekkend?
Zonder meer.
Van Basten had zich dertig maanden lang zich bijzonder onvriendelijk uitgelaten over de meest succesvolle actieve speler van Nederland. Daar lustten de honden geen brood van, maar Seedorf gaf te kennen niet van dergelijke uitspraken op de hoogte te zijn. Het boeide hem eigenlijk ook niet, hij wil maar één ding: een prijs pakken met Oranje. Zijn ambitie moet worden geprezen, want Willem van Hanegem zei, naar aanleiding van alle kritische noten die Marco over de rug van Seedorf had gekraakt, dat ie, als ie in de schoenen van Clarence had gestaan, zijn portie al lang aan fikkie had gegeven als het om Oranje ging.
Seedorf dus niet.

Dat Seedorf voor Oranje wil spelen onder Van Basten is dus opmerkelijk, maar dat Van Basten de ballingschap van de Milanese middenvelder na dik twee jaar opheft is ronduit wereldvreemd. Helemaal als blijkt dat de bondscoach de licht geblesseerde Sneijder zelf heeft afgebeld voor de oefeninterland, terwijl Sneijder in overleg zich een dag later zou vervoegen bij de groep. Van Basten belt dus zijn eigen keuze af ten faveure van Seedorf.
Werd Sneijder tegen zichzelf beschermd?
Nee. Van Basten heeft het afgelopen WK de geblesseerde Van der Vaart met een rolstoel de Oranje-selectie binnen gereden, dus erg nauw met de medische ethiek neemt de keuzeheer het niet. Sneijder werd door Van Basten gesommeerd thuis te blijven om zodoende een plek voor Seedorf vrij te maken.
Waarom deze omweg?
Waarom zo moeilijk?
Waarom zo stiekem?
Een broekplassertje als Evander Sno (wie?) wordt geselecteerd, een vlieggewicht als Mendes da Silva eveneens. Het is een potje voetbal zonder de punten en nog komen zij niet aan speelminuten toe. Waarom zijn ze dan opgeroepen? Als het om het echie gaat komen zij echt niet in aanmerking. Laat die jongetjes thuis bij de Playmobil. Waarom zijn Nicky Hofs of Theo Janssen niet gevraagd? Zij waren toch beter dan Seedorf?

Deze column leest mogelijk wat warrig, maar dat is het beleid van Van Basten ook. Op de BBC keek ik naar het treffen tussen onze jongens en de Britten en de analist Alan Hansen (Liverpool 1977-1991, 3 x Europacup I) verwoordde de vereiste voetbalinsteek van Steve McClaren: do not be smart. Vrij vertaald: doe gewoon, verzin het voetbal niet opnieuw, probeer geen bijzondere vondsten.
Het is honderd procent van toepassing op Van Basten. Hij wil slim doen, koste wat kost zijn eigen weg gaan, maar hij loopt zich inmiddels muurvast met al die kunstgrepen. Doordat hij zich geroepen voelt om vreemde keuzes te maken en deze ook nog denkt te kunnen verdedigen, lult hij zich met de dag meer klem. Het resulteert in de (door de media en Clarence zelf afgedwongen) uitverkiezing van Seedorf. Gekunsteld, want Marco moest eerst Sneijder nog afbellen. Je kunt als speler dus vrijdag worden geselecteerd en op maandag weer worden geloosd. Ook dat getuigt van visie, de vraag is alleen: welke?

Het meest pijnlijke vind ik persoonlijk dat een van de grootste voetballers die ons land heeft gekend als een zwamneus overkomt. Al die broddel die hij ons voorschotelt, geflankeerd met een knipoog en een glimlach, is sinds het fiasco van het WK zo doorzichtig als glas. Alleen heeft hij het zelf nog niet door.
Voor mijn part zevert hij een eind in de ruimte, als Oranje voetbalt zoals het betaamt, komt hij er mee weg. Maar als we met een ingooi vier minuten voor tijd via een ingebracht breekijzer (Jan Vennegoor) en een hoop geworstel voor het doel de gelijkmaker moeten forceren, dan vraag ik mij af: wanneer gaat Oranje weer eens voetballen?

copyright by © judge