terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

de hamstring van Robben

Arjen Robben raakte voorafgaand aan de WK geblesseerd. In de laatste oefenwedstrijd tegen Hongarije dacht Robben dat zijn techniek ook over een hakje beschikte. Doe eens gek, ik ben Arjen Robben, ik scoor het hele seizoen er al lustig op los voor Bayern München, laat ik het publiek eens verrassen. Scheur zij de hamstring en het WK stond op de tocht. Nederland in rep en roer, Bert van Marwijk in zak en as. Tuurlijk, we hadden nog een paar kanonnen, maar de snelheid van Robben was een geducht wapen, zonder een diepe bal, zonder een individuele passeeractie bleef het Oranjespel wat plichtmatig geschuif in de ruimte.

De eerste diagnose zorgde direct voor hoofdbrekens bij de medische staf van de KNVB. Dit konden zij alleen regulier behandelen en gemiddeld staat er voor een hamstringscheurtje toch gauw vier tot zes weken hersteltijd, afhankelijk van de jaap in de muskulatuur.
Nu is er een alternatief circuit van wonderdokters, variërend van osteopaten (die wijten knieproblematieken aan een gebrekkige ophanging van de nieren, helaas zelf als diagnose aangehoord, alvorens ik 80 euri lichter verontwaardigd huiswaarts keerde) tot Oostblokvrouwtjes die je naakt in een ton vers aangestampte varkensplacenta laten braadstomen. Ruim denkend is de Westerse wetenschap niet alwetend, maar op een vliegtuig naar Katmandoe stappen om aldaar je hamstring te laten oprekken door een span drachtige yaks, alleen maar omdat een Tibetaanse monnik daarbij zweert, kan wat vergaand in de oren klinken. Des te meer bevreemdend is dan ook het feit dat Arjen Robben terechtkwam bij Dick van Toorn.
Gewoon in Rotterdam.
Een man die fysiotherapeut van beroep is.
Geen sportfysiotherapeut.
Gewoon fysiotherapeut.

19 dagen later viel Arjen Robben in tegen Kameroen, speelde daarna alle resterende WK-wedstrijden, inclusief een zware en verlengde finale. Robben viel niet voortijdig uit en leek zo op het oog geen hinder meer te ondervinden van zijn gescheurde hamstring.

Wat heeft Van Toorn gedaan met Arjen dat hij veel eerder en zonder terugval op absoluut topniveau kon presteren? Van Toorn is gewoon fysiotherapeut en heeft, voor zover bekend is, geen gebruik gemaakt van astrale gaven of kosmische manipulatie. Toch behoort zijn werkwijze blijkbaar niet tot het standaard onderricht dat studenten tijdens hun studie fysiotherapie tot zich nemen, getuige het feit dat het Sport Medisch Centrum van de KNVB, geaccrediteerd als FIFA Medical Centre of Excellence, met de handen in het haar zat.
Het blijft tot op heden een raadsel.
Aan de andere kant: who gives a fly?
Bayern München.
Naar het schijnt heeft Robben nog steeds een scheur in de hamstring.
Dezelfde scheur.

Robben heeft geen last, maar daar denken de Duitse medici anders over. Minimaal twee maanden revalidatie, zonder speelminuten. En zoete lieve Gerritje mag opdraaien voor de rekening, lees het exorbitante salaris van de gevreesde aanvaller.
Waar zit het probleem? Niet in de hamstring van Robben, want hij kan gewoon spelen, toch? Vroeger hadden spelers ondefinieerbare klachten en waren na grondig onderzoek toch echt zo fit als een hoentje, maar daar dacht de speler dan toch echt anders over. Cruijff had regelmatig last van fantoompijnen, ondanks dat scans geen aanleiding daartoe gaven. Toch speelde Johan niet.
We zitten nu dus in de omgekeerde wereld. Robben heeft nergens last van, maar de medische staf van de Germaanse Rekordmeister verklaart hem voor geblesseerd.
Robben speelt de vermoorde onschuld, begrijpt er allemaal niets van en wil zich erbuiten houden. Er wordt gesuggereerd dat hij op Aruba waarschijnlijk een partijtje strandvoetbal heeft gespeeld en toen de hamstring weer heeft opengerukt. Het kàn, maar een blessure, zeker een oude, kan maar zo op debielere wijze worden gereanimeerd. Ooit scheurde Kevin Hofland zijn enkelbanden tijdens het uitlaten van de poedel van zijn vriendin, terwijl Braafheid dit overkwam met uit bad stappen. Geen antislipmatje, een iets te hoge stoeprand, het zijn moordenaars die grotere schade aanbrengen dan een tackle van Vinnie Jones. Verre van cool en het schaamrood op de kaken.

Robben geeft nog geen duimbreed toe.
Wat heeft hij in hemelsnaam uitgevreten dat hij liever ontkent dan de ware toedracht onthult?
Is hij met Franck Ribéry wezen stappen?

copyright by © judge