terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

Nigel de Jong

Oranje, post-WK.
Op jacht naar een nieuwe kans op zilverwerk, ditmaal de titel Europees kampioen.
Bondscoach Bert van Marwijk laat over weinig zaken misverstanden ontstaan: hij werkt graag met dezelfde spelers en valt hen niet gauw af. Goeie insteek, dit schept duidelijkheid bij de spelers. Voetballers houden niet van onzekerheid, zeker niet de jongens die in de basis-elf acteren. Toch bedriegt deze schijn, ook Bert zal het niet lukken om vast te houden aan de gekozen basisspelers, simpelweg omdat de klok in zijn nadeel gaat tikken.
Sta mij toe om dit wat te verhelderen.

Van de basis-elf zijn er maar weinig echt zeker van een plaatsje tijdens het Wilhelmus.
1) Maarten Stekelenburg, hij heeft geen concurrentie.
2) Wesley Sneijder, heeft concurrentie van Rafael van der Vaart en dus geen concurrentie. Van der Vaart is zijn stand-in.
3) Marc van Bommel, heeft geen concurrentie omdat hij Nigel de Jong als tweede en mindere controleur naast zich weet. Eerst zal De Jong geofferd worden voordat zijn positie ter discussie kan komen te staan. De Jong fungeert dus als zijn bodyguard.
4) Arjen Robben, mits fit kent hij geen gelijke in zijn kwaliteiten.
5) Dirk Kuyt, simpelweg omdat Dirk van alle aanvallers de vuile meters naar achteren het minst schuwt.
6) Nigel de Jong, hier kom ik nog op terug.

De achterhoede is helemaal vervangbaar, in de spits schreeuwt Robin van Persie het hardst, maar schiet Klaas-Jan Huntelaar gewoon met scherp. En nu is Ruud van Nistelrooij opeens weer een optie, dus op 9 is er zware concurrentie. Op de flanken mogen Van der Vaart, Ibrahim Afellay, Eljero Elia, Jeremain Lens en godbetere Ryan Babel (dat ie er überhaupt nog bij zit, hij speelt al jaren de mislukte aankoop bij Liverpool. Met verve, dat wel.) het uitvechten. Van der Vaart is inmiddels schijtziek aan het worden als wissellulletje, Elia toont telkens aan dat ie nog steeds niet snapt dat hij naar vóren moet, de achterlijn halen en voorzetten die bal. Hij is de vaste concurrent voor de balvaste Van der Vaart, maar appels worden met peren vergeleken en daarom zo frustrerend voor laatstgenoemde.
En wat gaat er gebeuren als Van Persie weer fit is? Kan Huntelaar dan weer toekijken? Hoe lang houdt hij dat vol voordat er gemuit gaat worden? Robin is veelzijdiger, maar veel minder een killer. En dan is er nog Van the Man, die roept Bert ook niet zomaar op, de spitspositie is dus niet onomstreden.

Dan blijft Nigel de Jong over. Van Marwijk is duidelijk: ook tegen niemendalletjes als San Marino krijgt Nigel een basisplaats. Van Marwijk wil De Jong op deze cruciale positie blijven handhaven. Tuurlijk, verdedigend staat hij zijn mannetje, hij knippert niet eens zijn ogen als hij scheenbenen tot het merg opensplijt. Maar in de huidige 4-2-3-1 zijn de spelers die nog de ruimte hebben om het spel te verdelen de 2 controleurs. Sneijder komt amper toe aan voetballen, mag blij zijn met een succesvolle kaats of een steekballetje over vijf meter, maar om het spel te verleggen moet hij zich helemaal laten terugzakken naast De Jong of Van Bommel. Dat maakt dus de controleursposities tot sleutelplaatsen. Hoe ontrafel je de gesloten linies van de tegenstander? Met voetbalinzicht, acties vanuit tweedelijnsmiddenveld. Van Bommel mag dit niet, althans erg weinig en De Jong, tsja, die kan dat natuurlijk niet. Daar kan Nigel niets aan doen. Van Marwijk wèl. Maar Bert houdt vooralsnog vast aan De Jong. Tot welk moment?

Van Marwijk komt nogal star over met betrekking tot Nigel de Jong. Hij stelt dit sloopkogeltje telkens weer op, alsof Maradona zelf zich heeft aangemeld bij de selectie. Maar Nigel is verre van foutloos. Buiten het feit dat hij elk moment van een wedstrijd tegen direct rood kan aanlopen staan zijn verdedigende kwaliteiten ook niet buiten iedere discussie. Ik zag De Jong de twee koppen grotere Finse spits Forsell dekken bij een hoekschop. Forsell kopte gewoon de 2-1 binnen, Nigel sprong als een trekpop àchter Forsell omhoog. De rest van de wedstrijd werd kwalijk beïnvloed door deze tegentreffer.
Van Marwijk doet alsof er zonder De Jong niet door Oranje kan worden gevoetbald. Dat mag hij vinden, maar als Nigel morgen met zijn getunede Porsche 911 GT3 uit de bocht en in een tegemoetkomende cementwagen vliegt, wat dan?

Herinnert U zich Denny Landzaat nog? Hij stond onder bondscoach Marco van Basten dertig maal in de basis van Oranje. Totdat hij ineens niet en nooit meer werd geselecteerd. Had Landzaat een fatale blunder begaan? Een grote smoel tegen de bondscoach? Een dikke vinger naar het fluitende publiek? Niets van dat alles. Hij werd opeens (en terecht) niet meer van toegevoegde waarde gezien.
Ik vermoed dat Nigel de Jong eenzelfde lot wacht.

copyright by © judge