terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

in de basis, uit de basis

Kennedy Bakircioglu mocht voorafgaand aan dit seizoen nog weg, totdat hij weer in de basis kwam. Hij scoorde de winnende uit tegen Fiorentina en stond een week later weer toe te kijken. Bruno Silva spreekt zich uit in een interview met Sportweek dat hij weg wil zolang Van Basten aan het bewind staat. Een week daarna staat hij in de basis. Maarten Stekelenburg is de keeper van Oranje en Ajax en Van Basten kiest de komende wedstrijden voor Kenneth Vermeer. Leonardo stond op de transferlijst en scoort tweemaal als invaller tegen HSV en Fiorentina. Leo is weer het mannetje, maar kijkt voorafgaand en sindsdien weer toe vanaf de bank. Lindgren, voorheen aanvoerder, kijkt eveneens toe hoe anderen op het veld rondrennen. Suarez in de spits, en nu weer rechtbuiten. Cvitanic op de bank, nu weer in de basis. Sulejmani op 10, Sulejmani op 11. Emanuelson verwisselt stuivertje met Miki. Siem de Jong heeft nog in de spits rondgelopen (een noviteitje van Marco), laatst zag ik Evander Sno weer eens over het veld stieren, ook een topaankoop van de afgelopen zomer, die alweer maanden toekijkt, nadat ook hij in de spits mocht proberen Klaas Jan Huntelaar te doen vergeten. Gabri, de Spaanse stofzuiger is ook al lang niet meer zeker van een plaats, hij ziet Schilder en Anita regelmatig als basisklanten opdraven. Ik zag na maandenlang blessureleed Aissati opduiken achter de spitsen, Alderweireld (je weet wel, Tobey) maakte weer eens acte de presence tegen Olympique Marseille, maar zondag ontbrak hij weer tegen De Graafschap. En trotse papa Blind ziet zoonlief Daley ook niet meer acteren binnen de lijnen, na een basisplek tegen NAC en Slavia Praag.

Ik schrik er van als ik deze lijst zo even uit de losse pols reproduceer. Ik ben geen Ajaxvolger, ik pretendeer dan ook niet dat deze conclusies allemaal te wijten zijn aan het onnavolgbare keuzebeleid van Marco van Basten, maar ook door blessures en andere ongemakken, echter ik zie Ajax nog geen drie wedstrijden achtereen met dezelfde basis starten. Je zou kunnen zeggen dat Van Basten elke wedstrijd van een op maat gesneden strijdplan voorziet en daarna de benodigde poppetjes invult, maar als ik dan Ajax weer zie spelen blijkt het maatwerk in de prullenbak verdwenen.
Het lijkt er eerder op dat Marco nog steeds zoekende is naar de juiste opstelling, maar volgens mij is hij op zoek naar de juiste spelers.
En die heeft hij niet.
Het gros van de spelers die zich Ajacied mag noemen verdient het nog niet om de naar de schoenen van Ruud Krol te kijken, laat staan zich te hullen in het wereldberoemde shirt. Ajax heeft middelmaat en met middelmaat is het slecht topprestaties leveren. En dus zoekt, wikt en weegt Marco zijn opties, puzzelt tot het nachtelijk uur om met een opstelling te komen waarbij het kwartje wil vallen en wordt op de wedstrijddag wakker met een enorme hoofdpijn. Hij ziet ja-knikkende spelers in de kleedkamer, hij ziet zichzelf tijdens de wedstrijd nee-schuddend terug op de videowall en streept de helft van de namen weer uit de basis voor volgende week.
Dit doet hij iedere week.

Marco van Basten wisselt vaker van basisopstelling dan van onderbroek. Hij zou toch beter moeten weten, daar put geen enkele speler vertrouwen uit. Voorheen was de reservebank het spookbeeld voor een voetballer, bij Ajax is tegenwoordig de basis evenmin een prettig vooruitzicht.
Je kunt er alleen maar uit verdwijnen.

Hoe lang blijft Van Basten nog in de basis?

copyright by © judge