terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

Australian Rules

Na het zien van de schofterige tackle van Looms op Rydell Poepon werd weer eens duidelijk dat het met de arbitrage droef is gesteld. Ook een viespeuk als Marcus Berg mag bijna ongestoord zijn laffe pleurisstreken uitvoeren, maar ik lees niet terug dat hij voor zijn misdaden wordt bestraft. En na het lezen van een impressie van Barça - Real Madrid, waarin superster Messi eerst 3 tackles van de zaak moest incasseren voordat de scheidsrechter schup vier en vijf bestrafte met geel, weet ik het zeker: de regels kloppen niet (meer).
Naar het schijnt is een overtreding die door de scheidsrechter is geconstateerd en bestraft (variërend met voordeel, een vrije trap, geel of rood) een afgesloten zaak. Ne bis in idem is het rechtsbeginsel, in gewoon Nederlands: geen tweemaal bestraft voor eenzelfde vergrijp. Prachtig, maar volgens mij moet de strafmaat helemaal niet bij de arbiter gelegd worden, althans niet de straf die verder reikt dan de wedstrijd zelf. Dus een overtreding kan worden bestraft met een vrije trap, maar verdere bestraffing moet aan anderen worden overgelaten. Zo werkt het systeem bij Australian Rules Football in ieder geval. Daar hakken de grootste barbaren tijdens de wedstrijd op elkaar in en horen na afloop welke strafmaat er op hun misdaden staat. Dan worden de beelden tevoorschijn getoverd en gaat een speciale commissie de ernst van de misdaad klinisch beoordelen, vanuit elke camerastand die beschikbaar is. Zo zou een smerige aanslag van Heracliet Looms op Spartaanse spits Poepon, live beoordeeld en slechts bestraft met een vrije trap tegen door arbiter Kuijpers, in een later stadium en met nieuwe beelden veel zwaarder en rechtvaardiger worden bestraft.
Op deze wijze ben je als club of trainer en zeker ook scheidsrechter ook af van het eeuwige gehannes of de straf de misdaad wel recht doet. Er worden teveel overtredingen gemist door de leidsman, simpelweg omdat het spel veel te snel gaat om alles te registreren. En als hij een misdrijf waarneemt en vervolgens bestraft zijn de rapen wederom gaar, want de ene partij vindt dat de dader veel te zwaar wordt bestraft (hij raakte hem helemaal niet, scheids!), terwijl het andere team om het hoofd van dader schreeuwt. Na afloop en het zien van de beelden moet de scheids het boetekleed aantrekken en zijn blunder publiekelijk toegeven, terwijl de dader desalniettemin wegkomt met moord of een succesvolle Schwalbe.

Haal deze ellende uit het spel weg door de strafmaat na afloop toe te kennen. Op deze wijze weet de overtreder dat hoe geniepig hij zijn elleboog ook gebitsregulerend in het gelaat van zijn opponent plant, hij zijn terechte straf niet zal ontlopen. Moet U eens zien hoe snel de misdaden uit het professionele voetbal zijn verdwenen, want een Marcus Berg zou cumulatief (ik geloof drie schofterige overtredingen onbestraft) gezien met een potje van 4, 6 en 8 wedstrijden schorsing al min of meer uitgevoetbald zijn tot het nieuwe seizoen. Kijken of trainer Jans dan nog zo blij is met zijn van zich afbijtende goalgetter.  En een Looms kan alvast de Landal-vroegboekkorting gaan gebruiken, want zijn vakantie is al begonnen.

Dan blijft over het probleem van de vraag of er opzet in het spel is. Deze vraag heb ik al eens trachten te beantwoorden in een vorige column (ongeluk, seizoen 2007-2008). Opzet is niet te bewijzen, maak daar dan ook geen onderwerp van. Leg het risico van een ongeluk bij de dader zelf, zodat hij wel twee keer nadenkt (als hij dat tenminste kan) voordat hij zijn twaalf stalen juryleden onder zijn schoeisel het vonnis laten vellen.

De scheidsrechterscommissie bekijkt na ieder weekend alle wedstrijdbeelden om te zien of hun kornuiten wel goed hebben gefloten. Laat het dan ook bij het fluiten en neem het straffen zelf voor de rekening, het voorkomt een hoop ergernis bij trainers en in het gips hinkelende spelers, wetende dat de dader alsnog zal boeten voor zijn wangedrag. En straf niet zo verschrikkelijk geitewollen-links, want dan is het wachten totdat een speler een kettingslot meeneemt het veld in en zijn tegenstander hersendood slaat.
Wat staat daarop in Nederland?
Ik geloof slechts 30 maanden, waarvan nog 8 maanden voorwaardelijk.
Je oogst wat je zaait ...

copyright by © judge