terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

schoolreisje

Gisteravond is de selectie van Ajax naar de kwartfinale Champions League tussen FC Barcelona en Arsenal gegaan.
In Nou Camp.
Met zijn allen.
Ajax.
Alsof ze op schoolreisje zijn.
Of op studiereis.
Notities maken van de speler die bij Barça op jouw positie speelt.
Hoe die speler vrijloopt, zich aanbiedt, hoe hij de bal passt, dat werk.
Constateren dat Barcelona ook 4-3-3 speelt.
Wat een toeval.
Dit effe twitteren naar je matties.
Misschien nog een handtekening scoren van Messi.
Van Iniesta.
Xavi.
Of anders Zlatan.
Lachen, die heeft ook nog bij Ajax gevoetbald.
Effe aanschieten, vragen of ie Ajax nog kent.
Ja, hij volgt Ajax nog regelmatig.
Nee, echt namen van spelers kent ie niet.
Daar sta je dan als Vernon Anita, met een krabbel van Zlatan op je Ajax-shirt.
Onder jouw naam, verdomme!
Anita!
Is dat je vriendinnetje? , vraagt Ibrahimovic.
Wie?
Anita.
Huh?


Leuk idee, met heel Ajax naar FC Barcelona. En niet om de analyse van de komende tegenstander in het kampioenenbal, maar gewoon ter lering ende vermaak. Heel Ajax zit op de tribunes van Nou Camp te kijken naar de verrichtingen van Barça. Iedereen kent de spelers van Barcelona, niemand herkent ook maar een enkele Ajacied op de tribunes. Geen handtekening hoeft er gegeven te worden, behalve misschien door Suarez. En Gabri.

Heel de Ajaxselectie zit naar FC Barcelona te kijken. Zich te verlekkeren aan het vertoonde spel en de patronen. Patronen die hoop ik toch nog ergens een belletje doen rinkelen. Patronen die vaag wat beelden van herkenning zullen opleveren. Een Aha-Erlebnis zou helemaal pure winst zijn, want Ajax zit naar kopie van haar eigen historie te kijken. Ajax heeft getverdimme zèlf het Ajaxvoetbal bij Barça geïntroduceerd! Met Cruijff en Michels, de grondleggers van het succesvolle, wereldberoemde Ajax, het Ajax van 3 Europacups I op rij en een Wereldbeker! Dàt Ajax is de stichter geweest van het voetbal waar FC Barcelona nu mee pronkt! En successen behaalt!

Ajax heeft 4 Cups met de Grote Oren, Barça 3 stuks. Wie zou er nou naar wie moeten kijken? Ik ben Ajacied, daarmee stond je voorheen al met 1-0 vóór. En nu? Hoe werkt zo n systeem? Als je nog iets wil pretenderen in het Europese topvoetbal, dan kun je toch niet worden gesignaleerd bij een wedstrijd van een concurrent? Om te kijken hoe goed zij het doen en wat jij daar nog van op kunt steken? Of heeft Ajax met deze actie definitief afscheid genomen van het laatste restje bravoure wat de club nog herkenbaar maakte? Is de Europaleague nu echt het podium waarop de Amsterdammers hun gebrekkige kunsten gaan vertonen? En gaan zij, net als wij (!), op de dinsdag en woensdag kijken hoe de Echte Top aan het werk gaat? En dat op donderdag proberen na te doen?

Nu weet ik zeker dat Ajax het nog moeilijk gaat krijgen met VVV, Willem II, Heracles en NEC.

 

 

copyright by © judge