terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

een Grote

Frank Rijkaard heeft nooit groot willen zijn. Desalniettemin werd hij één van de Grootste voetballers van Nederland.
Clarence Seedorf heeft van jongs af aan al groot willen zijn. Seedorf is, ondanks zijn gevulde prijzenkast, nooit een Grote geworden. Althans, de erkenning die bij de Grootheid hoort heeft hij nooit ontvangen.

Rijkaard werd al vroeg in zijn carrière door zijn toenmalige Ajaxtrainer Cruijff tot aanvoerder bestempeld. Hij moest van de Meester met de kin omhoog het veld oplopen, om aan de tegenstander te tonen dat hij de beste was. Ook moest hij medespelers op hun falie geven als zij niet naar behoren presteerden, kortom, Frank moest als een baasje op het veld paraderen.
Dit was nu net niét wat Rijkaard wilde. Hij wilde lekker voetballen, zalig zijn immers de simpelen van geest. Een conflict tussen trainer en speler leidde tot het vertrek van Rijkaard naar Real Zaragoza, waarna hij zich voegde bij het sterrenensemble van AC Milan. Bij Milan hoefde hij niet op de voorgrond, daar waren anderen voor (Gullit, Van Basten, Baresi). Rijkaard deed zijn werk, scoorde en passant ook nog de enige treffer in de EC-I finale tegen Benfica en ging afbouwen bij Ajax. Een grootheid kwam terug op het oude nest, leverde ongetwijfeld het leeuwendeel van zijn salaris in om sturing te geven aan een lichting jonge, getalenteerde honden uit het kennel van Van Gaal. Hij sloot zijn actieve voetballeven af met zijn derde Cup met de Grote Oren, na een steekpassje op de ingevallen Kluivert, tegen zijn oude werkgever uit Milaan.
Ook als trainer wordt hij eigenlijk tegen wil en dank een Grote, want met Sparta degradeerde hij, EURO 2000 verliep als bondscoach nu ook niet volgens verwachting en dan nu koploper met Barcelona in de Primera Division. Bar¸le;a is een kerkhof vol trainers die allemaal net niet slaagden, maar Frank, met zijn onbevangenheid, zijn kwetsbare opstelling en nuchtere benadering van het spelletje, gaat zijn naam voorgoed vestigen.

Dan Clarence Seedorf. Hij vindt zichzelf te groot om terug te keren naar de Mickey Mouse competitie. Hij vindt zichzelf een verlies voor Oranje als hij niet wordt geselecteerd, hij vereeuwigt zichzelf door een Seedorfstadion in Suriname te laten bouwen. Seedorf wil zo intens graag een Grote gevonden worden, dat op het moment dat het er écht om gaat hij de zijn zichzelf opgelegde belofte niet kan waarmaken. Seedorf staat synoniem voor het missen van strafschoppen, een volledig zelf gegraven graf. Al wint hij dit jaar wederom de Champion’s League, de bijpassende lauweren zal hij nooit ontvangen, vanwege het simpele feit dat hij erom zal vrágen.

De naam van een kabelmaatje signaleert in de wandelgangen van Ajax en PSV. Edgar Davids, de pitbull zelf, wordt getipt als aanjagende routinier voor volgend seizoen. In navolging van Phillip Cocu zou Edje een leidersrol kunnen vervullen bij de Amsterdammers, maar ook de Eindhovenaren zien de toegevoegde waarde van de bebrilde breker op het middenveld. De geruchtenstroom is echter niet eensluidend, want Davids zou een kruiwagen vol euro’s laten liggen als hij zou ingaan op een bod uit Nederland. Vorig seizoen verliet hij immers Barcelona, waar hij overigens op en top gewaardeerd werd, omdat hij het aanbod niet hoog genoeg vond. Inter Milaan bood een jaarsalaris van rond de vier miljoen euro en weg was Edgar. Waarom zou hij dan komend seizoen genoegen nemen met slechts een slordig miljoentje? Veel voetballers hangen hun status op aan hun banksaldo, het is te vrezen dat ook Davids tot deze lichting behoort.

Het zou heel jammer zijn als de hang naar geld Davids zou doen besluiten om niet onze eigen eredivisie te verrijken. Ajax zou met zijn verzameling talenten veel baat kunnen hebben bij een oude rot als Davids. Een beul met de littekens van de veldslagen op zijn gestaalde onderstel, met eelt op de ziel en een onblusbaar vuur voor het spel én de winst. Dáár luisteren jonge gasten wel naar. Op derde klasse amateurniveau werkt het zo, dus ook in de top van Nederland. Met zijn routine kan hij nog een aantal seizoenen als ervaren bootsman de ketelbinkies door de woelige baren loodsen.
Wat is er later mooier voor een voetballer in ruste om in de media te vernemen dat een gevestigde topper in zijn jonge jaren veel van jou heeft opgestoken? Bij PSV varen ze wel bij de inbreng van Cocu, ook Ajax kan nu zaken doen. En Davids ook, want het WK 2006 is voor hem nog makkelijk mogelijk, bovendien zal hij in Nederland wekelijks spelen.
Het is te hopen dat Davids óók zaken wil doen, maar het voetbal wil laten prevaleren.
Zo word je een Grote.

copyright by © judge