terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

WK-scenario

Lang niet alle spelers zullen het eens zijn met de stelling, maar blessures en uitschakeling in diverse Europese toernooien vergroot de kans op een succesvol wereldkampioenschap. De tijd dat een WK het hoogtepunt van een 4-jarige cyclus was is al lang voorbij, dat je als club trots was dat je spelers leverde aan het nationale elftal eveneens. De nationale competitie geldt als summum, De Champion’s League als Europees handelshuis voor de top, de UEFA-cup als statussymbool voor de subtop en de strijd met de amateurs om de jaarlijks te versjacheren nationale beker de kortste weg naar Europees voetbal. De naam Amstel-cup is dan nog gelieerd aan bier drinken, de favoriete tegenstander in de derde helft van onbetaald voetballend Nederland, maar Gatorade is toch echt een sportdrankje dat bij American football hoort. Maar dit terzijde.
Kortom: de handel floreert, de spelersprostitutie is in volle gang en over exact 6 maanden trapt Duitsland af tegen Costa Rica. Laten we de selectie van Marco van Basten eens tegen het licht houden:

  • Ruud van Nistelrooij is met Manchester United uitgeschakeld voor alle Europese toernooien en staat een straatlengte aan punten achter op titelpretendent Chelsea. Ruud gaat geen gekke dingen meer doen, hij is al bezig met het WK.
  • Rafael van der Vaart heeft beide enkels in het gips laten zetten en pakt zo wat extra rust, iets dat zijn blessuregevoelige onderstel broodnode kan gebruiken. Met het oog op deze zomer, uiteraard.
  • Arjen Robben ligt periodiek op de behandeltafel en ziet zichzelf ook regelmatig op de video terug als bankzitter bij Chelsea. Met een beetje mazzel zwikt hij nog een keer (al dan niet onbeholpen geholpen door een eencellige biels uit de Premier League) en is hij op tijd fit voor de kraker tegen Servië (of Montenegro, daar wil ik vanaf zijn).
  • Over hongerig gesproken, de grootste concurrent voor Robben is Robin van Persie. Speelt ook maar de helft van de wedstrijden bij Arsenal en wil heel Nederland het ongelijk bewijzen van zijn schimmige vertrek uit Rotterdam.
  • Dirk Kuyt en Salomon Kalou spelen al sinds september geen Europees voetbal meer en zagen onlangs Roda JC de Gatorade-ticket wegkapen, dus alleen een titelstrijd mag de belasting niet zijn voor deze jongens. Minpuntje is dat zij wel de kar moeten trekken bij Feyenoord, wie weet houdt Ron Vlaar de laatste linie nu eens dicht. Ook Vlaar heeft letterlijk nog maar een dozijn eredivisiewedstrijden achter zijn naam, dus die is fit.
  • Marc van Bommel heeft net weer een rustperiode van zes weken achter de rug, dus dat gaat volgens planning. (de planning van Marco: bijna niemand heeft in de gaten dat dit alles, inclusief de ingehuurde bottenbreker Boateng, vooropgezet is. Van Basten zelf weet als geen ander dat je vooral veel op de bank moet liggen voordat je aan een groot toernooi (1988) begint. Hijzelf heeft dit de hard way geleerd van Michels, in kongsie met Cruijff. Maar daarover een andere keer meer).
  • Joris Mathijsen heeft een half jaar geblesseerd toegekeken, Jan Kromkamp op de bank bij Villareal, Barry Opdam doet het nu met een blessure, dus dat lijkt allemaal goed te gaan.
Alleen Phillip Cocu baart ernstige zorgen. Hij trekt al twee seizoenen lang de lichtekooi van PSV, maar de jaren gaan tellen en Cocu neemt nog geen traininkje rust. Bovendien draait PSV op drie fronten mee en dat is altijd slecht voor de botten. Die kun je waarschijnlijk afschrijven in juni.
Ook Denny Landzaat maakt veel meters met AZ, zowel nationaal als Europees, maar Landzaat heeft waarschijnlijk een obscuur wondermiddeltje van een Balinese sjamaan, waardoor hij net zo fit blijft als Simon Tahamata toendertijd (tot zijn 40e bij Germinal). Istie nu eindelijk gestopt of nog niet? In ieder geval 740 eredivisiepotten.

De sterren liggen of zitten dus gunstig. Laat dat WK maar komen.

copyright by © judge