terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

contractverlenging

Er zijn Aziatische goksyndicaten die professionele wedstrijden en scheidsrechters omkopen, er worden hooligans ingezet om rellen te veroorzaken en zo invloed uit te oefenen op clubbestuurders, er zijn clubs die de tegenpartij omkopen om een zege te bewerkstelligen, FIFA-bazen die met gevulde enveloppen en Rolexen een stemming beïnvloeden, er gebeurt van alles wat het daglicht niet kan verdragen in de voetballerij. Er zullen spelers worden bedreigd en gechanteerd, menig auto van een trainer is gemolesteerd, zijn gezin telefonisch met de dood bedreigd of hij heeft kogelbrieven ontvangen. Spelersbussen worden in de brand gestoken, geblokkeerd door een woedende menigte of bekogeld met stenen. Er worden supporters doorgeschoten door de aanhang van de opponent en soms een speler zelf die in eigen doel schiet, er kleeft een hoop bloed aan de bal en toch houden wij onze oogkleppen maar wat graag voor; de boze buitenwereld is ergens anders, dit soort dingen gebeurt niet in onze eigen omgeving.
En dan zit zondagavond Guus Hiddink aan tafel in Studio Voetbal. Guus heeft inmiddels een nieuw contract van de Russische voetbalbond in bezit, een contract dat hem aan de bond verbindt tot en met het EK van 2012. Guus laat weten dat hij de komende maanden, Rusland heeft zich immers niet gekwalificeerd voor het WK 2010 in Zuid-Afrika, gaat nadenken over zijn toekomst en het al dan niet ondertekenen van een nieuwe verbintenis met de Russen. Zijn naam circuleert inmiddels heftig door de voetbalwereld, menig club ambieert Guus als nieuwe hoofdcoach, technisch directeur of adviseur. Ook diverse landen zullen van zijn diensten gebruik willen maken, Guus is de magiër van Zuid-Korea, van Australië, van welke bananenrepubliek dan ook en dus De Man die je moet hebben. Zo denken ze er in Rusland ook over, vandaar een contractverlenging.
Nu lijkt dit een kwestie van ja of nee, maar dan zijn we de eerste alinea van dit relaas alweer (how convenient) vergeten. Zo werkt dat niet in de wereld en zeker niet in de wereld van Het Grote Geld. En dat is de wereld waarin Guus Hiddink uit Varsseveld zich bevindt. U denkt toch niet dat de Grote Geldschieter van de Russische voetbalbond en tevens eigenaar van Chelsea FC, de onmetelijk rijke oliemiljardair Roman Abramovich, zijn onmetelijk Grote Fortuin heeft verkregen door aan andere mensen de geheel vrije keuze van ja of nee te laten? Dat deze man, net 43 jaar, de op een na Rijkste Man van Rusland is geworden door als pompbediende te beginnen bij het tankstation aan de A12 tussen Omsk en Vladiwostok? En daarna heel goed zijn best te doen, niet te beroerd om overwerk te verrichten en zich al doende opwerkte tot tankstationhouder? Een kekke actie met Flippo s bij iedere volle tank later was hij eigenaar van oliemaatschappij Sibneft, aandeelhouder van vliegmaatschappij Aeroflot, aluminiumproducent Rusal en autoproducent RusPromAvto? (bron: Wikipedia)
Think again. Mannen met Zoveel Geld kunnen zelden omkijken en zeggen dat heb ik eerlijk verdiend. Zulke mannen hebben bloed aan hun handen, zijn over lijken gegaan, hebben alles wat in de eerste alinea is genoemd en ik vrees nog veel meer op hun kerfstok. En zo iemand zal rustig in zijn stoel afwachten totdat Guus zijn besluit heeft genomen? Graag of niet, Guus? Ben je er al uit, Guus? Wat jij wilt, Guus? Nee, het is wat Abramovich wil en Zijn Wil is negen van de tien keer Wet. Maak daar maar tien van de tien keer van.
He ll give Guus an offer he can t refuse.
And He won t take no for an answer.

Ach, ik zie wellicht spoken en gebeuren dit soort dingen echt niet in het voetbal.
En is John F. Kennedy gewoon vermoord door Lee Harvey Oswald.

copyright by © judge