terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

aankopen van Feyenoord

De aankopen van Feyenoord: De Ceulaer, Kolkka, Lucius, Tiendalli, Buys en Charisteas. De eerste twee (buitenspelers) kunnen gevoeglijk de kliko in als Feyenoord besluit om in een 4-4-2 te gaan spelen. Dit systeem is inderdaad beter geschikt voor de laatste twee aankopen, maar dat betekent dat de eerste twee voor jan lul zijn aangekocht. Het beleid dat wordt gevoerd wordt er dus niet duidelijker op, wat wel evident is dat in de salarissfeer wat jongens de zuurverdiende transferknaken van Kuyt en Kalou opsouperen.
Twee bruikbaar (Lucius en Buys), twee twijfelgevallen (Tiendalli en Charisteas) en twee voor de vuilnisbelt (De Ceulaer en Kolkka).
Vreemd.
Waarom werden de buitenspelers Kolkka en De Ceulaer aangetrokken? Op wiens advies was dat? Wim Jansen? Erwin Koeman? Ik neem aan allebei, omdat ik me niet kan voorstellen dat een trainer zich spelers in de maag laat splitsen waar hij niets mee wil of kan. Twee wedstrijden later is het systeem omgegooid en geeft Koeman aan dat hij niet over buitenspelers beschikt die veelvuldig de tegenstander in de problemen zal brengen.
Joh, wat verrassend! Ooit de loopbaan van Kolkka weleens gevolgd? Daar hoef je die jongen niet eens voor op video terug te zien, want je Studio Sport-geheugen vertelt je genoeg: een prutser die ondanks zijn snelheid over te weinig balcontrole beschikte om een doorsnee verdediger in de luren te leggen. Die gozer heeft mazzel gehad met een transfer naar PSV, maar sindsdien verdween hij naar Griekenland en kwam via de uitverkoop in Den Haag terecht. Niet lullig bedoeld voor de Hagenezen, maar Kolkka maakte de ploeg die streed tegen degradatie niet beter. Ook niet slechter, dat is waar, maar wie zijn overstap naar Feyenoord heeft voorgesteld mag zich een voetbalblinde noemen. In de residentie lachen ze zich nu nog de pleuris.
En De Ceulaer schopte in de eerste serieuze oefenpartij tegen Chelsea zijn eigen onderstel aan gort. Op een medespeler! Ook geen verlichte geest, zullen we maar zeggen.

Dan de spitspositie.
Je ziet de verhuizing van Kalou en Kuyt maandenlang aankomen, maar men moet blijkbaar wachten met inkopen totdat er is verkocht. Zelfs lokale kruideniers kopen op de pof, in kroegen mogen notoire zuipschuiten op de lat, maar het Rotterdamse bolwerk, een instituut in de internationale voetballerij, moet een bonnetje bij de KNVB inleveren, anders kan er geen aankoop worden gefinancierd. En als met de verkoop dan tot het sluiten van de markt moet worden gewacht, omdat een koper probeert voor een dubbeltje op de eerste rang te komen, dan blijft er met luttele minuten op de klok maar weinig over in de voetbalhandel. Tuurlijk, er zijn clubs genoeg die een spits in de vergaarbak hebben, maar meestal zitten deze types om dezelfde redenen in het verdomhoekje: ze kunnen er niets van. Pijnlijk, maar waar. Maar ach, men denkt dat men beter met een verlept bosje bloemen kan thuiskomen dan met helemaal niets en dus trekt men nog even de portemonnee.
Angelos Charisteas, welkom in de Kuip!

En dan heeft men ook nog een keeper binnengehaald, eentje van het type dat men al in huis heeft: grote smoel, veel ervaring, zelfde kwaliteiten. Waarom twee exact dezelfde keepers? Dat geeft heibel in de tent, dat worden twee kampen, want beiden zullen alles in het werk stellen om op de wedstrijddag onder de lat te komen. Lodewijks raakte direct (toevallig?) geblesseerd en Timmer liet na afloop meteen horen dat hij voor de pole position kwam. Trainer Erwin Koeman gaf hem publiekelijk de voorkeur. Timmer is een redelijk goede keeper met over het paard getilde trekjes. Hij is in niets beter dan Lodewijks en was vier jaar geleden nog tweede man achter Zoetebier. Nu is hij gewoon vier jaar ouder geworden, maar heeft een air ontwikkeld die voor onrust gaat zorgen.

Ik kan geen beleid ontdekken, geen speelstijl waar men desnoods de tijd voor neemt, helemaal niets. Waarom kan Van Gaal dat wel bij AZ? Omdat Louis er verstand van heeft en Erwin Koeman niet. Erwin is gewoon te licht voor een zware jongen als Feyenoord.
Zoals zovelen uit die generatie van 1988.

copyright by © judge